Naslovna » Hrvatska » Tužiteljica Željka Pokupec dala ostavku: Prijete joj smrću, odbila je uhititi generala Željka Sačića
željka pokupac, 660x330

Tužiteljica Željka Pokupec dala ostavku: Prijete joj smrću, odbila je uhititi generala Željka Sačića

Share Button

Na podizanju optužnice navodno je inzistirao Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, dok je državna odvjetnica Željka Pokupec smatrala da za to nema temelja.

PRED stanom državne odvjetnice Željke Pokupec dvadeset i četiri sata dnevno, dežuraju policajci. Željka Pokupec do jučer je bila zagrebačka županijska državna odvjetnica, šefica svim županijskim i općinskim državnim odvjetnicima na području najvećeg i najvažnijeg županijskog odvjetništva u državi, prenosi direktno.hr.

Prije nekoliko dana od glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražila je da je razriješi s te dužnosti. Razloge je neslaganje oko optužnice protiv ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića, ali navodno i još nekih predmeta u fazi istrage, podizanja ili odbacivanja optužnica.

Zbog sumnji  na počinjene ratne zločine nakon akcije Oluja zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo SAČIĆ, ČERMAKpodignulo je optužnicu protiv Željka Sačića i Franje Drlje, bivšeg pripadnika policijske Antiterorističke jedinice Lučko, koji je u lipnju prošle godine nepravomoćno oslobođen za ratni zločin u Gruborima.

Na podizanju optužnice navodno je inzistirao Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, dok je državna odvjetnica Željka Pokupec smatrala da za to nema temelja. Kada je optužnica naposljetku dovršena, navodno je Cvitan tražio da se ona ipak ne podigne, što je za Pokupec bio znak da o podizanju optužnica u stvari ne odlučuje državno odvjetništvo.

Nekako u isto vrijeme s tim sukobom, ali prema trenutnim saznanjima nevezano uz njega, državna odvjetnica Željka Pokupec doživjela je i prijetnje smrću. Odmah ih je prijavila policiji zbog čega joj je dodijeljena cjelodnevna policijska zaštita, pa njezini susjedi odnedavno pred kućom susreću nova lica.

Razrješenje Zagrebačke županijske državne odvjetnice moglo bi biti prvi znak ozbiljnijih sukoba i u Državnome odvjetništvu. Premda dio medija ovaj sukob stavlja u kontekst sukoba Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i njegovog prethodnika Mladena Bajića, bolji poznavatelji stanja u odvjetništvu tvrde da je to samo djelomično točno. Željka Pokupec postavljena je na mjesto Zagrebačke županijske državne odvjetnice za vrijeme Bajićeva mandata i s njim je blisko surađivala, međutim, povod ovom sukobu je navodno puno dublji.

Radi li se samo o namjeri Glavnog odvjetnika Cvitana da instalira sebi bliske kadrove, što očito Pokupec nije, ili možda o predizbornom preslagivanju u DORH-u ne bi li se i u predizbornoj godini novim uhićenjima nastavili voditi politički obračuni, teško je trenutno dokučiti. Ono što za sada znamo, prijetnja državnoj odvjetnici Pokupec vezana je uz konkretan predmet, a je li njezin zahtjev za razrješenjem vezan uz isti taj predmet ili se Pokupec samo želi zaštiti od prijetnji i rizičnih odluka, to ćemo tek vidjeti.cvitan, Bajic

Pokupec među kolegama ima izniman autoritet. Kolege ju smatraju britkom tužiteljicom koja uvažava isključivo dokaze i rezultate istraga. Nije sklona kompromisima, ali jednako tako niti predmetima koji služe treniranju strogoće i stvaranju napetosti.

Vijest o razrješenju Željke Pokupec snažno jer odjeknula u krugovima bliskim Državnome odvjetništvu. Pokupec je otvorila afere poput Remorkera, gdje je iz nekoliko nepovezanih tvrtki koje se sumnjičilo za utaju poreza došlo do velikoga sustava “pranja novca” razgranatoga jednom stranom do vrha HGK, a drugom još važnijom, do HAC-a, što je na kraju rezultiralo istragom protiv Božidara Kalmete.

Na početku mandata zaratila je s policijom, pa je tako među ostalim inicirala istrage koje su dovele do otkrića da je sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić bio dio lanca za “pranje novca” Radovana Štetića koji je na kraju priznao djela te se nagodio za trogodišnju zatvorsku kaznu. Iza rešetaka je završio i Mislav Merkaš, optužen da je kao policajac zadužen za suzbijanje prostitucije zarađivao kao svodnik.

Pokupec je vodila istragu u slučaju Core Medije, gdje je na kraju uhićena i poznata HTV-ova voditeljica Dijana Čuljak, a zbog angažmana u istragama, protiv nje je nekoliko poznatih osumnjičenika podnijelo kaznene prijave koje su gotovo sve odbačene.

Nakon odlaska Bajića, Pokupec nije uspostavila dobru suradnju s Cvitanom, koji se navodno upravo na nju obrušio, odbijajući gotovo svaku komunikaciju.

M. M. /V.M.
Foto: FaH


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

vukic-kosanovic

SVAĐA NA TRIBINI O JASENOVCU: GDJE SU VAM DOKAZI, GOSPODO!?

PIŠE: Dinko Dedić U ORGANIZACIJI  Srpskog privrednog društva “Privrednik” i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, …

-->