Burrito, tradicionalno meksičko jelo čiji su glavni sastojci tortilja od pšeničnog brašna, nadjev koji sadrži meso, rižu, grah i puno svježeg povrća, uz fini preljev je brzo i jednostavno jelo.
Ako imate par tortilja, kupovnih ili još bolje domaćih koje ste ispekli koji dan ranije, u njih možete ubaciti baš sve što vam padne pod ruku. Mi predlažemo nadjev od sočne piletine i gljiva, preliven finim umakom od jogurta. I puno svježeg povrća.
Tortilja je izvrsna zamjena kruhu i za doručak. Napravite burrito od pet sastojaka u svega nekoliko minuta i doručkujte kao kralj.
Bogato nadjevena tortilja za gablec gotova je za20 minuta? Zvuči izvrsno jer svaka je ideja za slasni i brzinski spremljen gablec dobrodošla ideja, posebno u obvezama pretrpanom tjednu.
Sastojci:
4 tortilje (kupovne ili domaće)
2 komada pilećih prsa
250 g sitnijih šampinjona
400 g konzerviranog graha (crvenog ili crnog pinto graha)
200 g konzerviranog kukuruza
2 rajčice
1 svježi krastavac
1 veća glavica ljubičastog luka
1 manja glavica zelene salate
50 g cheddar sira (može i parmezana ili bilo kojeg drugog ribanca)
maslinovo ulje
2 žlice soja umaka
1 žličica origana
Za preljev:
180 g grčkog jogurta
1 režanj češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1 žličica dimljene paprike
prstohvat soli
malo papra
Priprema:
1. Piletinu narežite na manje kockice, pospite je origanom, prelijte s malo maslinova ulja i dvije žlice soja umaka. Pustite da se piletina kratko marinira dok pripremite ostale sastojke.
2. Šampinjone lagano iščetkajte (ako ima zaostale zemlje) pa ih prepolovite.
3. Zelenu salatu operite, istrgajte listove i posušite ih, luk narežite na tanke ploške ili kolutove, rajčicu na sitne kockice, krastavac operite, posušite i narežite na ploške.
4. Ocijedite grah i kukuruz.
5. Grčki jogurt izmiješajte s maslinovim uljem, dodajte žličicu dimljene paprike, protisnuti češnjak, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.
6. Na dobro zagrijanoj tavi kratko ispržite piletinu (4-5 minuta) uz stalno miješanje, izvadite je van pa na istoj tavi izgrilajte šampinjone, također 5 minuta, izvadite ih van pa ih dodajte piletini i izmiješajte.
7. Na istoj tavi kratko zagrijte i izgrilajte tortilje.
8. Napunite svaku tortilju: stavite list zelene salate, dvije žlice graha, žlicu kukuruza, dodajte par žlica piletine i šampinjona, dodajte malo ribanog sira, pospite listićima luka, kockicama rajčice i ploškama krastavca pa sve prelijte s par žlica umaka od jogurta. Zarolajte i poslužite.
Megy Matičić/Foto: Getty