Tuna ili sardina? Nutricionisti savjetuju što je zdravije

6 studenoga, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Riba je jako zdrava namirnica, prije svega zbog velikog udjela proteina, ali i omega-3 masnih kiselina. No, nisu sve vrste ribe jednako zdrave pa treba biti oprezan s konzumiranjem.



Nutricionisti tvrde da je sardina najbolja konzervirana riba. U 100 grama sardine ima čak 25 grama proteina. Zahvaljujući velikoj količini kalcija, ove sitne ribe su jako važne za zdrave i čvrste kosti

Tuna ima sličan postotak proteina, ali manje kolesterola od sardine. Ipak, razina kalcija je znatno niža, a nutricionisti su jako zabrinuti zbog količine žive koja se može naći u tuni.

U nekim kompanijama u svijetu vrše provjeru postotka žive prije nego što pakiraju tunu u konzerve, ali je to još uvijek rijetkost.

Upravo ovaj štetan sastojak je razlog što mnogi stručnjaci preporučuju sardinu umjesto tune kad se postavi pitanje koja je riba zdravija. Najzagađenije tuna najviše ima u Sjevernoj Americi i Europi, a najmanje u Sjeverozapadnoom i Jugozapadnom Pacifiku.

No, zapravo je važno gdje se riba nalazi u prehrambenom lancu. Sitnija riba se hrani samo planktonima pa je zdravija za ljudsku prehranu.

Krupna duže zadržava nezdrave sastojke. Ako vam se čini da je krupnija tuna ukusnija, probajte sardinu s malo limunovog soka i peršina, sigurno ćete promijeniti mišljenje. Velika je prednost srdele i to što konzerviranjem ne gubi svoja dragocjena svojstva pa ju nalazimo i usoljenu ili konzerviranu uljem.

Vodite računa i o količinama. Nutricionisti preporučuju najviše dvije konzerve tune tjedno, dok za sardine nema ograničenja. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih jedite uz neslane namirnice.

I još nešto.  Što je srdela, a što je sardina? Ako ih naručimo prežene onda su sredele, a u konzerivi su  sardine.  Dakle, sredela i sardina je ista riba, a konzerviranjem dobiva naziv sardina.

Megy M. /Foto: Shutterstock


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •