Je li Milan Bandić glavni favorit za sedmi mandat gradonačelnika metropole!

16 prosinca, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gledam, čudim se i divim se tsunamiju medijske propagande kojom se po sedmi put krenulo u devastaciju lika i djela gradonačelnika Milana Bandića, no u tom agitpropu doista ne vidim apsolutno ništa novo. Događa se sve isto po uhodanim šprancama kao i šest puta do sada, pa ako ćemo vjerovati pobjedničkoj analogiji, lako je moguće da će se  i sedmi puta dogoditi baš ono što se dogodilo šest puta.Čini se da gradonačelnik može izgubiti Zagreb jedino ako umre ili ga mjesec dana prije izbora zatvore u na Golom otoku!? Može izgubiti i pod uvjetom da namjerno prepusti mandat nekom drugom, što je teoretski moguće, ali je malo vjerojatno!

Milan Bandić u borbi za protekle mandate nije bio ni malo u nepovoljnijoj situaciji nego što je to danas. Naprotiv, ako odvrtimo film o njegovom javnom „hapšenja“, o umjetnina, stanovima, poslovnim prostorima, razvlačenju pred kamerama, pa ako se sjetimo njegovog boravka iza rešetaka poslije čega je svemu usprkos glatko pobijedio, čini mi se da je danas u puno boljoj situaciji glede koruptivnih suspekcija koje mu se stavljaju na teret bez ikakvog egzaktnog dokaza ili bilo kakve nepravomoćne ili pravomoćne optužbe ili presude? Dakle jedno je opći dojam stvoren u javnosti, a drugo je presumpcija nevinosti!

Bandić je u svojim maratonskim utrkama za prvog čovjeka metropole do sada imao puno ozbiljnijih suparnika nego što je to nabrijani Tomašević koji se silno trudi, pa se radi čistog populizma pod hitno želi riješiti Radničke fronte, jugonostalgičara, Titoista, mentalnih komunista i ne bi nas trebalo iznenaditi da uskoro na stup srama javno ne objesi Peovičku i Boričku kako bi se ipak dodvorio pristojnijoj, Bandićevoj izbornoj bazi.

Dok se on rješava suradnika, Bandić ih okuplja! U srazu s Bandićem, čini mi se kandidat Tomašević nema izgledih šansi, a dodatni uteg oko vrata biti će mu vjerojatna podrška rasturenog SDP-a, koji je toliko impotentan i jadan da nema koga istaknuti za svog ozbiljnog kandidata. 

Ne radi se ovdje o apologetici Milanu Bandiću, jer njemu apologeti ne trebaju, a ako ih i ima, od silnih spinova, trolanja i omalovažavanja njegovog imena u mainstreamu, takvi uopće ne mogu doći do izražaja koliko god se trudili. Bandić nema čak ni svoje novinare „plaćenike“, jer što mu vrijedi bacati novac uzalud kada eventualno afirmativne analize o njemu neće nitko objaviti.

Njegova taktika razapetog mučenika u Hrvatskoj gdje će vam sve oprostiti osim uspjeha, savršena je taktika jednog pismenog homopliticusa koji je iz politika i politikantstva doktorirao više puta na najtežim ispitima u ovom devetom krugu pakla na razvalinama recentne balkanske krčme. Trebalo je znati plivati u ovoj kaljuži!

On može biti sve, on podjednako voli i Tita i Tuđmana i Stepinca! On je lijevo, desno i u centru istovremeno, a svi drugi moraju još puno učiti kako se to radi. Socijalno je inteligentan, prilagodljiv svakoj opciji, a što je svakako važno za novi reizbor, izuzetno je financijski moćan što je jedna od respektabilnih pretpostavki za njegov optimizam.

Bandiću zapravo sve ide na ruku. Ono što je temeljno, kada se probudi u bilo koje doba noći on ima takve stabilne kapacitete u svojoj izbornoj bazi zagrebačkog prstena , da mu to bez ikakve sumnje  garantira  ulazak u drugi krug izbora za gradonačelnika. A drugi  krug mu je uvijek bio mačji kašalj.

Na putu po sedmi mandat, namjerno ili slučajno će mu silno pomoći Miroslav Škoro isto onako kako je pomogao Milanoviću, dakle razbijanjem HDZ-ovog biračkog tijela, a mladi Troskot mu je svakako dobrodošao u tom istom kontekstu razbijanja HDZ-ovih glasova. Već danas se u kuloarima čuju opravdana pitanja nisu li kandidati konzervativaca i desnice zapravo Bandićevi žeton-zečići koji ovu trku trče upravo za njega, a protiv HDZ-a?

Ovaj realan prikaz trenutnih političkih snaga u ratu za Zagreb, pred HDZ stavlja niz otvorenih pitanja i dilema? Ima li HDZ  ozbiljnog kandidata koji može pobijediti Bandića, ili će ponovo ići s nekim smokvinim listom, ala Mađarić (5,45 %), tek toliko da ispune formu? Tko bi uopće moga biti vrlo ozbiljan konkurent Bandiću?

Špekuliralo se s Damirom Vanđelićem koji je na čelu vijeća za obnovu Zagreba, no zadnje informacije nam govore da je on, čini se, odustao od te akrobacije. Vjerojatno su njegove objektivne procjene da ne može pobijediti?

U novinarskim i analitičarskim krugovima misli se da bi Bandića mogao ozbiljno ugroziti jedino Zdravko Marić, no teško je vjerovati da bi Andrej Plenković žrtvovao svog najboljeg ministra u važnom resoru financija, gurnuvši ga u neizvjesnu bitku. Ministar Beroš je u vrijeme prvog, proljetnog vala COVID-a 19, imao ogromne percepcijske šanse, no drugi jesenski val stavio ga je na velika iskušenja.

Najnovije špekulacije govore nam da bi u utrku mogao Oto Barić mlađi, ugledni arhitekt, dakle zagrebačka priča koja se vrti oko novog stadiona u Maksimiru, BBB-a i Dinama, što naizgled zvuči jako dobro u svakom, pa i populističkom smislu. Možda je upravo on tajni HDZ-ov adut? O njemu se piše sve najljepše!

Činjenica je da HDZ ima velike apetite osvojiti Zagreb, Osijek, Vukovar i Split na nadolazećim lokalnim izborima i može se tvrditi da za takva razmišljanja ima i realnih analitičkih podloge. Gotovo je izvjesno da ćemo za nekoliko mjeseci na čelu s Vladinim stožerom pobijediti ovu zloćudnu boleštinu COVID-19, kao što je i činjenica da će vrlo brzo početi toliko očekivana obnova Zagreba. HDZ je sredstva osigurao! Dakle ta dva događaja u bitnom će determinirati predizbornu kampanju po onom populističkom modusu operandi, „hvalite me usta moja“.

Ako je itko velemajstor u populizmu i ako će itko znati iskoristiti obnovu Zagreba, pa i pobjedu nad COVID-19 za svoju promiđbu onda je to sigurno Milan Bandić. On je u stanju spavati 24 sata na gradilištima s žutom kacigom na glavi! On će biti sve: arhitekt, projektant, liječnik, medicinska sestra, epidemiolog, pa i onaj zadnji šljaker koji gura kolica sa šljakom! Bit će prisutan u svakom kutku Zagreba, gdje god se krije makar i jedan gradonačelnikov glas.  Tu mu ne može apsolutno nitko konkurirati, a najmanje  Tomašević.

HDZ je svakako pred ozbiljnom dilemom? Ići s najboljim kandidatom i dati mu vrhunsku infrastrukturnu i financijsku podršku ili će šaptom pasti i prepustiti sedmi mandat aktualnom gradonačelniku, današnjem i budućem koalicijskom partneru HDZ-a u Zagrebačkoj skupštini i na nacionalnoj pozornici.

Iz iskustva s Kolindom Grabar Kitarović, koja je imala sve što se tiče infrastrukture i financija, trebalo bi izvući pouku. Na kraju joj je došao glave Miroslav Škoro i čini se da se još jednom sprema dobro uhodani stari scenarij po kojemu je Milanović ni kriv ni dužan osvojio Pantovčak!  No valja pričekati, jer možda HDZ ima nešto što mi ne znamo.

Kazimir Mikašek-Kazo/Foto: pxll

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •