Kiseli kupus je najzdravija zimska namirnica, a preporuča se i za bolji seks

siječanj 16, 2017 maxportal
Share Button
Ova nepravedno zapostavljena namirnica svakako bi se trebala naći na vašem zimskom meniju. Zbog nevjerojatnih zdravstvenih blagodati kiseli kupus treba češće konzumirati, osobito u zimskim danima. Pospješuje zarastanje rana, čuva od prehlade, a dobar je i za libido.Kupus je doista “pametna glava“. Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem.

Studija provedena u Finskoj pokazala su kako je kiselo zelje vrlo djelotvorno i u borbi protiv raka!.Pokazalo se da tijekom procesa fermentacije, izotiocijanati koji nastaju usporavaju rast stanica raka.

Glukozinolati otkriveni u kiselom zelju pomažu aktiviranje prirodne obrane stijenki arterija od oštećenja. Ovo istraživanje je otkrilo i da je upravo kiselo zelje još bolji izbor od sirovog kupusa za borbi protiv raka.

Budući da je prepuno vitamina i minerala, kiselo zelje je odlično i za one koji žele smršaviti, ali i za opću detoksikaciju organizma.

Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a može se čak upotrijebiti i za ublažavanje uboda pčele ili ose! Na mjesto uboda stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom – osjetit ćete poboljšanje.

Već tisućljećima je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima. Odlično prija sa žgancima, kobasicama, grahom; neizostavan je u pripremi sarme.

Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.

Kiseli kupus našao se i na popisu namirnica za bolji seks. Jedete li sirovo kiselo zelje dvaput na dan, probudit ćete, kažu, svoj libido.

Kupus se tradicionalno kiseli u drvenim posudama (danas se često koriste i plastične inačice) tako da se odaberu zdrave i lijepe glavice kupusa, pa se naribaju i posole prema načelu – red kupusa, red soli. Između ribanog kupusa mogu se staviti i cijele glavice kupusa za sarmu (pripremaju se tako da im se oštrim nožem izvadi središnji tvrdi dio, a otvor se napuni solju).

Metla za želudac i crijeva

Na vrh ribanoga kupusa obično se stavlja krpa ili gaza, a potom kamen ili neki drugi teški predmet kako bi se iz kupusa istisnuo sok. Tako se potiče prirodan proces vrenja (fermentacije) mliječne kiseline, a ključnu ulogu u tome imaju takozvane dobre bakterije – probiotici.

Kada počne puštati sok, u kiseli kupus mogu se za poseban okus dodati jabuke, dinje, borovica, papar…

Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su znanstvenici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.

Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.

Da bi se očuvale hranjive tvari i probiotici, te radi lakše probavljivosti, preporučuje se jesti kiseli kupus sirov, bez kuhanja. Ako ga dodajete u neko jelo (npr. varivo od graha), učinite to tek na kraju kuhanja.

U pročišćujućim kurama za detoksikaciju organizma, umjesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa. Kao ljekovita i slasna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa s maslinovim uljem i češnjakom.

MP/foto:

Komentari
Share Button