Tužiteljstvo BiH demantira: Ne vodimo istragu protiv generala Gotovine

kolovoz 16, 2016 maxportal
Share Button

NAKON najave dijela medija Srbiji da će, temeljem ustupljenih dokaza što ih je pribavilo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, protiv generala Ante Gotovine biti otvorena istraga u BiH, državno tužiteljstvo te zemlje reagiralo je kratkom izjavom u kojoj navode da je riječ o neistinama.

“Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne vodi nikakvu istragu protiv umirovljenog generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, a suprotne informacije koje se o tome pojavljuju u medijima samo su dio smišljene kampanje dezinformiranja, objavljeno je u utorak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

“U Tužiteljstvu BiH u 2016. godini nije zaprimljena nikakakva prijava niti predmet iz Haškog tribunala koji se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina. Tužiteljstvo BiH nema otvorenu istragu protiv Gotovine niti je on u statusu osumnjičenog”, stoji u priopćenju tužiteljstva.Navedeno je kako postoji samo predmet koji je “u fazi prijave”, a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske iz 2006. godine.

Nije izrijekom navedeno na što se ta prijava točno odnosi no ranije su iz MUP-a RS objavili kako su oni kazneno prijavili ukupno 16 osoba koje terete za navodne ratne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima počinjene u jesen 1995. godine.

Riječ je o završnim ratnim operacijama vođenim u sjeverozapadnoj Bosni u kojima su na temelju sporazuma Tuđman-Izetbegović sudjelovale i postrojbe HV-a kojima je zapovijedao general Gotovina.

Srbijanski mediji su tijekom dana prenijeli informaciju lista “Večernje novosti” koji je objavio kako su iz Den Haaga u Sarajevo poslani novi dokazi na temelju kojih se otvara istraga u BiH protiv Gotovine.

Iz Tužiteljstva BiH to su odlučno zanijekali nazvavši takve tvrdnje neistinama s političkom pozadinom.

“Iznošenje neistina predstavlja samo jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalaze Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju s ciljem destabiliziranja institucije Tužiteljstva BiH te odnosa unutar BiH kao i odnosa u susjedstvu (Srbija i Hrvatska)”, stoji u priopćenju.

Iz Tužiteljstva BiH dodaju kako se to čini u svrhe predizborne kampanje te zbog “drugih skrivenih ciljeva”.

MP/Foto:fah

Komentari
Share Button