Anju Šimpragu optuživali da je četnikuša, objavila je fotke iz mladosti da dokaže da nije sa šubarom

28 travnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na početku saslušanja Anje Šimprage (buduće potpredsjednice Vlade) pred saborskim odborom, saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, iznijela je niz kritika na njezin račun.Odmah na početku saslušanja Šimprage zastupnica Vidović Krišto pobunila se jer je raspored ovako zgusnut. Upozorila je da ju se onemogućuje u njezinom radu i nadzoru Vladu, što joj je kao zastupnici Ustavom propisano.

“Ovo je vrijeđanje Sabora. Engleska kraljica kada dolazi u Parlament, poštuje taj Parlament. Mi smo u situaciji da smo ovdje dovedeni, a za pola sata bismo trebali ispitati kandidata za ministra gospodarstva. Kako ćemo to stići? Mene se onemogućuje u nadzoru Vlade”, rekla je Vidović Krišto pa iznijela niz kritika na Šimpragu.

“Ona ne poštuje agresiju na Republiku Hrvatsku, da je srpska vojska jedina vojska u 20. stoljeću koja je počinila genocid i negira ga”, rekla je.

Na to je reagirao predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, poručivši Vidović Krišto da je može biti sram.

“Mi se sa kolegicom Šimpragom ne moramo slagati politički, ali prozivati je da ne poštuje ustavni poredak je ispod svake razine. Na dan Jom Hašoe reći da je u 20. stoljeću samo jedna vojska počinila genocid, to pokazuje tko doista u ovoj prostoriji narušava ne samo ustavni poredak, nego i uvodne riječi Ustava Hrvatske. Sramite se”, rekao je Grbin.

“Mi ovdje imamo ozbiljan presedan, gdje se dovodimo u situaciju da kao Sabor ne poštujemo hrvatski Ustav. Gospodine premijeru, toliko je Hrvata srpske nacionalnosti branilo Hrvatsku, vi je niste branili, a sada predlažete osobu koja veliča Ratka Mladića, a negira Oluju”, rekla je Karolina Vidović Krišto. Nakon toga joj je izrečena opomena, a ona je napustila sjednicu. Nije objasnila odakle joj informacija da je “veličala Mladića”.

Na to je reagirao predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, poručivši Vidović Krišto da je može biti sram.

“Mi se sa kolegicom Šimpragom ne moramo slagati politički, ali prozivati je da ne poštuje ustavni poredak je ispod svake razine. Na dan Jom Hašoe reći da je u 20. stoljeću samo jedna vojska počinila genocid, to pokazuje tko doista u ovoj prostoriji narušava ne samo ustavni poredak, nego i uvodne riječi Ustava Hrvatske. Sramite se”, rekao je Grbin.

No, mi možemo podsjetiti na dezinformacije koje su već pisale o Šimpragi.

Na društvenimmrežama i nekim portralima je  4. kolovoza 2020., dan prije proslave Oluje, raširila fotografija na kojoj su tri djevojke s četničkim znamenjem, a za jednu od njih ( krajnje desno, u crvenoj majici) se tvrdi da je Annja Šimpraga, saborska zastupnica SDSS-a.

Fotografija se dana počela dijeliti alatima za komunikaciju ( Whats App, Viber ), a mi smo ju dobili s desetak adresa s porukom “kokardašica u Hrvatskom saboru”  te pitanjem “hoće li premijer i  ministri nakon proslave obljetnice Oluje u Kninu i na after party s saborskom zastupnicom Anjom”. No, prva usporedba fotografije djevojke sa slike i Anje Šimpraga (dijastema) upućuje da se radi o dvije osobe.

Riječ je o montaži kojom se Šimpragu neutemeljeno pokušava prikazati kao srpsku nacionalistkinju, piše portal  Faktograf koji  fotografiju naziva neautentičnom.

četniki

Dodaju da se na fotografiji vidi djevojka u crvenoj majici, sa šubarom na glavi, u društvu više djevojaka i mladića. Nekoliko djevojaka s fotografije na glavama nosi kape za koje se čini da su ukrašene četničkim obilježjima.

Pozivajući se na Googleov alat za pretragu fotografija Faktograf piše da se fotografija prvi put pojavila u članku portala Hop 4. kolovoza 2020. godine. U tekstu na portalu Hop fotografija nije popraćena nikakvim opisom, tj. ne piše tko je na njoj..

Šimpragin govor u Saboru

Šimpraga je u fokus javnosti dospjela svojim nedavnim saborskim govorom, u kojem je govorila o vlastitom iskustvu izbjeglištva iz Hrvatske za vrijeme Oluje te pozvala na izgradnju pomirenja i zajedničke budućnosti između Hrvata i Srba.

Faktograf je kontaktirao Šimpragu da bi je pitao je li na fotografiji doista ona. Zamolili su je i da im pošalje nekoliko svojih fotki iz mladosti kako bi je usporedili s djevojkom sa sporne fotografije.

“Na fotografiji o kojoj je riječ izričito tvrdim da nema veze sa mnom što je i vidljivo”, izjavila je Šimpraga.  To je ilustrirala sljedećim fotografijama, temeljem kojih je vidljivo da osoba na fotografiji nije novoizabrana saborska zastupnica srpske nacionalne manjine.

Nakon objave ovog teksta otkriven je identitet osobe s naslovne fotografije. Radi se o ženi iz Srbije, mediciskoj sestri koja je potvtrdila da je ona na fotografijama.

– Djevojka sa šubarom na fotografiji koja je proteklih dana preplavila društvene mreže i WhatsApp grupe nije Anja Šimpraga, zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom saboru, nego Vukosava Krulj, medicinska sestra iz Beograda – pisao je Index.

Da na spornoj fotografiji nije Šimpraga već  smo objavili,a  sad je poznato i tko je njena “dvojnica” . Ona je Vukosava Krulj, medicinska sestra iz Beograda, a fotografija je snimljena dok je bila srednjoškolka prije osam godina u Subotici

 

“Bila sam u srednjoj školi u Subotici, to je snimljeno 2012. godine nakon nekog koncerta, mislim da je bio Baja Mali Knindža. I nemam nikakve veze s tom vašom zastupnicom”, kazala je Krulj za portal Index.

Za fotografiju je doznala slučajno:

“Susjeda koja je udana u Hrvatskoj poslala mi je članak s tom fotografijom i ja sam prvo mislila da me zeza, da je to neka montaža. Ne samo što ne znam tu vašu zastupnicu nego ne znam ni odakle je ta slika dospjela u medije. Medicinska sam sestra, sada živim i radim u Beogradu… Stvarno ne znam otkud ta slika”, čudi se Vukosava.

Ni njezine također fotografirane prijateljice nisu imale pojma da im je slika po hrvatskim medijima.

“Ja im poslala da je slika izašla, one nisu ni znale za to. A meni javila susjeda. Iskreno, toliko radimo, sad i ovo oko korone, imamo baš puno posla da ne stignem pratiti ni naše medije. I sad mi je baš krivo zbog te slike i što je tu ženu dovela u nezgodnu situaciju.

Ja bih baš htjela doći s njom u kontakt, tražila sam je preko Instagrama i Facebooka, poslala sam joj zahtjev na Instagram. Preko Googlea sam vidjela kako izgleda”, uvjerava nas Krulj.

Kako je uopće došlo do toga da pozira sa šubarom?

“Ma to je bila zafrkancija, vidi se na slici, meni netko u tom trenutku drži šubaru, netko mi je to stavio na glavu. Ne znam više ni tko je to slikao, nije bila na mome Facebooku niti je bila na profilu mojih prijateljica. Mislim da su je snimili ovi iz kluba u kojem smo bili”, objašnjava Krulj.

D.M: /Foto: press

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->