Antifašistkinje Zagreba: MUP provodi javnu hajku nad osumnjičenim Filipom Dračom

siječanj 18, 2019 maxportal
Share Button

Mreža antifašistkinja Zagreba posla na nam je priopćenje povodom uhićenja Filipa Drače, osumnjičenog za oštećenje spomenika dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mreža antifašistkinja Zagreba osuđuje javnu hajku koju je Ministarstvo unutarnjih poslova povelo na osumnjičenog za čin šaranja po nedavno postavljenom spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Javnom objavom identiteta osumnjičenika MUP proizvodi opasnu atmosferu što graniči s pozivom na linč, a na koji će dio desničarske javnosti vrlo spremno odgovoriti.

Korištenje javnih institucija za selektivnu i pristranu represiju kako bi se reproducirala dominantna ideologija, čemu svjedočimo u  navedenom slučaju, nedopustivo je u demokratskom društvu.

Ovim putem podsjećamo i kako se ova hajka provodi u zemlji u kojoj je pod pokroviteljstvom Tuđmanovog HDZ-a porušeno ili oštećeno preko tri tisuće spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi.

Neki među tim spomenicima predstavljali su visine modernističke umjetničke produkcije koje će naša suvremena produkcija spomeničke skulpture i arhitekture vrlo teško doseći.

Izdvojimo samo slučaj uništenja jednog od najvrjednijih primjera spomeničke plastike  20. stoljeća uopće ― spomenik Vojina Bakića pobjedi naroda Slavonije u Kamenskoj – koji je konačno uništen nakon devet pokušaja miniranja tijekom nekoliko dana.

Fotografija počinitelja i njihovih trijumfalnih osmijeha nad porušenom veličinom postoji i danas te je lako dostupna javnosti. Ministarstvo unutarnjih poslova nije nikad smatralo potrebnim  provesti istragu o tom pravom činu vandalizma koji predstavlja jednu od sramotnih crtica  naše novije povijesti.

Iako su srp i čekić, koji su našarani na spomenik Franji Tuđmanu, već isti dan uklonjeni, oni  su simboli koji će se pojavljivati zajedno sa drugim simbolima borbi za egalitarnije i pravednije društvo, dok god je naša zemlja u ovom stanju ekonomske i društvene devastacije i  ok god je izložena kontinuiranoj fašizaciji društva.

Ta ekonomska i društvena devastacija u  najvećoj su mjeri ostavštine Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice.

SF-SN
Mreža antifašistkinja Zagreba”

MP/Foto:press

Komentari
Share Button