BURNA RASPRAVA: Pet stranka, a čak šest različitih stavova o gradnji Crkve u Splitu

siječanj 22, 2018 maxportal
Share Button

Najavljena gradnja crkve u splitskom kotaru Split 3 podijelila je građane i političare. Stranku Pametno je protiv, SDP predlaže referendum, HDZ je za gradnju. Mostovci imaju dva različita stava, a u oba su za gradnju crkve. Kerum se još nije očitovao. 

 

Nakon što su iz stranke Pametno za ovu srijedu najavili raspravu o gradnji crkve na Splitu 3, tijekom dana o ovoj temi izjasnio se Ivica Puljak, jedan od čelnika stranke:

“Grad Split je odlučio dati svoju parcelu za gradnju crkve u kvartu Split 3. Meni se čini da u Splitu ima dosta crkava, jedna čak samo par stotina metara udaljena od ove koja bi se gradila. Umjesto toga bi se puno drugih stvari moglo sagraditi. Na pamet mi padaju neke tipa “Znanstveni centar za djecu”, “Znanstveni park”, “Futuristički park”, “Futuristički centar za djecu” … danas sam u znanstveno-futurističkom filmu.

Josip Markotić, vijećnik Mosta u Gradskom vijeću Splita, podržava gradnju crkve u naselju Splitu 3.

–  Plan da se u splitskom kvartu Split 3 izgradi crkva pretvorio se u prvorazredno političko pitanje. Većina političkih stranaka koja participira u Gradskom vijeću odredila se za ili protiv izgradnje crkve, pa tako i Most. Stoga koristim prigodu iznijeti nekoliko važnih činjenica – objavio je Markotić.

Navodi tako da je parcela na kojoj bi se gradila crkva privatno zemljište koje je za vrijeme komunizma oduzeto jednoj obitelji. Obitelj se odrekla odštete pod uvjetom da se na tom mjestu izgradi crkva. Zatim kaže i da se parkirališni prostor neće izgubiti. Naprotiv, navodi, postat će veći, jer se ispod crkve planira izgradnja podzemne garaže.

– S obzirom da je Nadbiskupija pristala da crkva bude manja nego je prvotno planirano, bit će dovoljno mjesta i za zelenu tržnicu i za dječji vrtić – ističe.

Naglasio je i  da se izgradnja crkve neće financirati iz gradskog ili državnog proračuna, nego sredstvima Nadbiskupije.

– Budući je očito kako predviđena izgradnja ne ugrožava opstojnost preostale nužno potrebne komunalne infrastrukture, pa neki pojedinci namjerno potiču ideološke rasprave i nepotrebne podjele u Splitu, kao gradski vijećnik javno dajem podršku ovome projektu – poručio je Markotić.

Njegov stav nešto ej drugačiji od onoga kojije iznio predsjednik Kluba vijećnika Mosta Ante Čikotić predloživiši da se DPU ovog dijela stavi izvan snage dok se ne definira cijelo područje Splita 3.

Čikotić je rekao da građani ovog kvarta imaju pravo na crkvu, ali smatra da postoji primjerenije mjesto za nju od križanja dviju prometnih ulica te je kao potencijalno mjesto crkve naveo lokaciju poliklinike.

 “Puljak iz Pametnog je protiv crkve, a SDP za referendum. HDZ je baš za tu lokaciju na prometnom križanju, a ja sam u razgovoru sa strukom dosao do zaključka da je bolje mjesto za crkvu 100 m uzbrdo,” kazao nam je Cikotić.

Foto:Dalmatinskiportal

Komentari
Share Button