DR. PODOLNJAK, PROFESOR USTAVNOG PRAVA: Pitanja su u skladu s Ustavom RH, pozivam građane da podrže Referendum

svibanj 17, 2018 maxportal
Share Button

U organizaciji novoosnovane udruge Virtus, udruge studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak, organizirana je tribina o Referendumskoj inicijativi  Narod odlučuje.Gostovali su profesor ustavnog prava Robert Podolnjak i dr. Nino Raspudić. Tribinu je moderirao Ante Arambašić, student kroatistike i ruskog jezika i književnosti.

O stavovima dr. Nine Raspudića izvjestili smo u drugom testu, a posebno su zanimljive izjave dr. Podolnjaka koji je kazao da je savjetovao  GI Narod odlučuje u formuliranju referendumskih pitanja i da su u skladu s Ustavom. Kazao je i da je bio konzultiran i prije četiri godine u vrijeme  inicijative Birajmo zastupnike imenom i prezimenom.

Profesor Podolnjak na početku je naglasio kako su saborski zastupnici po prirodi stvari u  sukobu interesa kada donose izborne zakone, jer se u izbornim zakonima definira način na koje će biti izabrani zastupnici u parlament, a upravo ti isti zastupnici odlučuju o samom izbornom zakonodavstvu.

Temeljna načela izbornog sustava treba definirati u Ustavu radi izbjegavanja izbornog inženjeringa. Iako su mediji već široko plasirali dezinformaciju da je ovdje je riječ o referendumu o izbornom zakonu, to nije točno, ovdje je riječ o referendumu o izmjeni Ustava, naglašava Podolnjak.

“Prvo pitanje odnosi se na temeljna načela izbornog sustava, a drugo na drugačije definiranje zastupnika nacionalnih manjina za koje glasuje manje od 1/3 pripadnika nacionalnih manjina, ističući kako su oba referendumska pitanja u skladu s Ustavom RH.

Kazao je kako u nizu znanstvenih članaka već godinama tvrdi kako temeljna izborna pitanja treba konstitucionalizirati, odnosno staviti ih u Ustav, a ne prepustiti ih zakonodavcu koji je posljednjih desetljeća vrlo često mijenjao izborna pravila i čitav izborni sustav tako da je u hrvatskom slučaju lako govoriti o izbornom inženjeringu i jasnim manipulacijama u hrvatskom zakonodavstvu, a neke od dosadašnjih izbornih zakona Ustavni sud je ukidao.

Upravo izborni sustav najmanipulativnije je sredstvo politike, stoga ga je potrebno staviti u Ustav: postaviti ta temeljna načela svakih izbora na jednu višu razinu koja bi trebala biti trajna i koja bi trebala omogućiti ravnopravno natjecanje svih izbornih aktera u svim stranačkim uvjetima. Ovakav prijedlog promjena je kvalitetan, u skladu s Ustavom i doprinijet će demokratizaciji hrvatskog izbornog sustava, rekao je Podolnjak.

Izborni zakon je organski zakon čije promjene donosi minimalna parlamentarna većina, dakle trenutno je za to potrebno 76 glasova. Ustavna promjena zahtjeva 101 glas, ili ustavni referendum kakvog imamo prilike izboriti sada, te će ako referendum skupi dovoljno potpisa o njemu odlučiti sami građani.

U većini država EU izborna načela nalaze se u Ustavu,kao što sad predlaže GI “Narod odlučuje”

U mnogim državama svijeta i većini zemalja članica EU-a njihova temeljna izborna načela nalaze se u Ustavu. Skandinavske države su primjer na koji se profesor Podolnjak poziva svakome tko mu uputi pitanje o tome je li mjesto temeljnim izbornim načelima u zakonu ili Ustavu.

Istaknuo je kako se političari ne bi trebali izjašnjavati o pitanjima ovog referenduma, već bi u potpunosti trebali prepustiti građanima da odluče na koji način žele aktivirati svoje glasačko pravo. Zastupnici u tome uvijek imaju svoje interese te najobjektivniju odluku trebaju i mogu donijeti samo birači, a referendum o izbornom sustavu je najprirodnije mjesto za donošenje takvih promjena.

Takav referendum, napominje Podolnjak, nije nikakva “čudna biljka” već su ga provele niz država poput susjedne Slovenije i Italije, a kao najzanimljiviji ističe referendum o izbornom zakonu u domovini parlamentarne demokracije, Ujedinjenom Kraljevstvu.

Profesor Podolnjak  potiče sve građane da svojim potpisom omoguće sebi, hrvatskim biračima, da na referendumu autonomno odluče kakav izborni sustav žele.

Foto:maxportal

Komentari
Share Button