MINISTAR MARIĆ S PREDSJEDNICOM U MACELJU: ‘Na plodovima tih žrtava rođena je slobodna i neovisna Hrvatska’

svibanj 11, 2018 maxportal
Share Button

“Jučer, sedamdeset tri godine kasnije, zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, bio sam u Macelju, podno Maceljske gore”, napisao je na Facebooku ministar državne imovine dr. Goran Marić U tekstu pod naslovom  ‘Tragom sjećanja do pakla zločina’ ministar se osvrnuo  na posjet Macelju, gdje se s Predsjednicom poklonio žrtvama partizanskih zločina.

“Položili smo cvijeće i zapalili svijeće, ispred novoizgrađene spomen crkve Muke Isusove, na zajedničkoj grobnici 1163 žrtve iskopane iz grobnih jama Maceljske šume, najvećeg masovnog grobišta u Hrvatskoj. Žrtve su to zločina počinjenih na hrvatskoj vojsci, civilima, ženama, djeci, svima koji su se zatekli u ratnom egzodusu i zarobljeni na Bleiburškom polju 1945.

U martirijskoj povjesnici ti su tragični događaji nazivani marševi smrti, križni put ili Bleiburška tragedija hrvatskog naroda. Oni označavaju najteže i najmasovnije zločine koje je komunistička jugoslavenska vlast počinila nad Hrvatima, neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Na ovim se grobnim mjestima može doći na tren ili stajati satima: drama i nijemost jednako vas obuzimaju. U takvim trenucima tražimo ravnotežu naših emocija, satisfakciju, vjeru, spoznaju: ove žrtve koje je hrvatski narod podnio 1945. i sve godine do konačne obrane i slobode 1995., nisu i neće biti uzaludne.

Na plodovima tih žrtava, rođena je slobodna i neovisna Hrvatska. One su utkane u život i njezinu budućnost. Upravo slobodna i demokratska Hrvatska dala je odgovor na upit i dvojbu o svetosti žrtve za Domovinu.

Odgovornost za istinu i vlastitu povijest, obvezuju današnju Hrvatsku i sve nas, da povijesna iskustva, zabilježimo i predamo kao istinu i zdravu orijentaciju naraštaju koji je na vratima budućnosti. To činimo kako bismo znali živjeti s vlastitom poviješću, kao svaki suveren narod”, naveo je ministar Marić.

MP/Foto:Ured predsjedncie

Komentari
Share Button