MORALNA VERTIKALA DRUŠTVA – STUP ZAŠTITE KRIMINALA U DRŽAVI!

12 siječnja, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pretući žensku osobu nešto je strašno i za svaku osudu. Pretući svoju suprugu i majku svog djeteta, užas je na koji civilizirano i pravno uređeno društvo odmah kažnjava. 

Boris Lalovac, bivši SDP-ov ministar financija, ugledni i slatkorječivi političar koji javno proklamira zaštitu običnih građana prezaduženih u bankama i kreditima „švicarac“, koji u svojim istupima izražava socijalnu osjetljivost prema ugroženim skupinama, protutitip je političara kakvih imamo na pretek, etičkih i moralnih vrijednosti hrvatskih političara i visokopozicioniranih dužnosnika koji nam vode državnu politiku, gospodarstvo i upravljaju državnom imovinom u posljednjih dvadesetak godina.

Izvana slatkorjev, simpatičan, umiljat i obećavajući, a iza zatvorenih vrata sasvim druga osoba.  Jedno priča drugo radi. ‘Izvana Delon, unutra demon” rekli za takve tipove u susjednoj BiH. Teorija jedno, praksa drugo.

Pretući žensku osobu nešto je strašno i za svaku osudu. Pretući svoju suprugu i majku svog djeteta, užas je na koji civilizirano pravno uređeno društvo odmah reagira i alarmira sve pravne i druge mehanizme društva koji su dužni pružiti svu pravnu i drugu zaštitu i kazniti počinitelja tog gnjusnog čina.

No, država Hrvatska očito još uvijek niti je civilizirana, a niti je pravno uređena.


Pretući svoju bolesnu ženu koja boluje od teške bolesti karcinoma, kao što je to slučaj Tončike Anastazije, supruge pretučene od svog supruga bivšeg ministra financija Borisa Lalovca, osim što predstavlja teško kazneno djelo, gnjusan je čin na koji imun ne može ostati nitko, pa čak niti oni kojima poštivanje zakona nije prioritet. Pedofili i snagatori koji tuku žene, dno su dna svakog društva kojima i osuđeni kriminalci u zatvorima ne pružaju dobrodošlicu, već naprotiv.

No, državno odvjetništvo i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan misle i rade potpuno drugačije. Ili bolje reći ne rade ništa kada je potrebno zaštititi kriminal na državnoj razini koja odlučuje o imenovanjima i razrješenjima glavnog državnog odvjetnika.

A što reći o onima koji štite takve tipove poput bivšeg ministra Borisa Lalovca? O državnom odvjetništvu i glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu koji nisu proveli niti jednu istražnu radnju po prijavi Tončike Lalovac koja se obratlila nadležnim institucijama da je zaštite od nasilja i ugroze vlastitog života od vlastitog supruga Borisa Lalovca?

Kada se radi o nasilju i ugrozi života, tijela kaznenog progona dužna su reagirati odmah i bez odlaganja. Provjeravati osnovanost takvih prijava u kojima se radi o teškim tjelesnim ozljedama, zasigurno nije moguće kvalitetno provesti nakon što rane, barem one vanjske na pretučenoj osobi zacijele i eventualno budu sanirane. Po svemu sudeći, državno odvjetništvo i Dinko Cvitan su ipak malo pričekali sa provođenjem istrage kako bi se uništeni inventar snagatora Lalovca popravio, a ozljede na pretućenoj Tončiki Lalovac što je više moguće sanirale.

A i parlamentarni izbori su bili u punom tijeku, a još k tome i s potpuno neizvjesnim rezultatom, pa nije bilo baš idealno vrijeme za provođenje zakona i pravde. Osobito ne kada je u pitanju bivši ministar Boris Lalovac čiji glas kao saborskog zastupnika može pomoći u očuvanju fotelje glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Tončika Lalovac, nakon što je pretučen uzaludno se obraćala i Državnom odvjetništvu, i Zoranu Milanoviću, i Orsatu Miljeniću i ostalim „stupovima zaštite pravnog i demokratskog sustava koji se čak nisu udostojili niti odgovoriti na pisanu riječ o nasilju svog SDP-ovog ministra.

No, kada je su u pitanju prijave protiv Zorana Milanovića, Bože Petrova, Gordane Rusak; Jadranke Kosor i ostallih političara koji odlučuju o sudbini glavnog državnog odvjetnika, njegovom imenovanju i razrješenju, državno odvjetništvo promptno je reagiralo i donijelo meritorne državno-odvjetničke odluke u rekordnom roku manjem od mjjesec dana.

Jer, okolnosti i razlozi su bili takve naravi da se u tim predmetima moralo provesti brzu i učinkovitu istragu kojom će se skinuti svaka sumnja sa osoba koji danas-sutra mogu biti presudni sa svojim glasom u Saboru Republike Hrvatske kada na red dođe Izvješće o radu državnog odvjetništva za 2015.g. Bravo gospodine Dinko Cvitan, imate glas Borisa Lalovca za Izvješće o radu DORH-a za 2015.godinu!  I glas Orsata Miljenića, i glas Zorana Milanovića!

I još takvih 73 saborskih zastupnika, vaša je fotelja sigurna.

CVITANOV PRIJEDLOG ZA NEOGRANIČEN ROK TRAJANJA ISTRAGE – UVOD U TOTALITARNI SUSTAV!

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u svom Izvješću za 2015.g. predlaže da se izmjeni postojeći zakon kako bi po novom zakonu istraga mogla trajati neograničeno, pa stoga predlaže da rok za završetak istrage bude instruktivan, te da ne obvezuje državnog odvjetnika koliko će godina ili desetljeća provoditi istragu nad nekom osumnjičenom osobom, prisluškivati ga, pratiti, ispitivati.

Takav prijedlog predlagatelja u 21 stoljeću bi prethodno trebao predlagatelja odvesti u neku  drugu, za njega nadležnu i mjerodavniju instituciju koja bi utvrdila što se to dogodilo sa predlagateljem. Zakonski rokovi su neproduživi, pa je tako u uređenim pravnim državama kojima pripada i naša država rok trajanja istrage određen zakonom. Takvo što je poznato i prosječnom pravniku, pa bi trebalo biti poznato i pravnim ekspertima Dinka Cvitana koji su u Izvješće DORH-a za 2015.g. stavili ovakav prijedlog izmjena zakona.

Tužiteljstvo je stranka u postupku i dužno je postupati u zakonom propisanim rokovima koji su neproduživi, a svako drugačije postupanje tužiteljstva je kršenje zakona i  prava obrane zajamčeno Ustavom i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Već i sam takav prijedlog državnog odvjetništva napad je na pravo i demokraciju, jer dati državnom odvjetništvu neograničeno vrijeme provođenja istrage predstavlja najteži oblik narušavanja pravne sigurnosti.

Stoga je jasno zašto državno odvjetništvo već nije provelo istragu protiv Borisa Lalovca, ali i brojnih drugih visokopozicioniranih obnašatelja dužnosti na državnoj razini koje prijave godinama stoje u ladicama Državnog odvjetništva čekajući pogodno vrijeme kada će biti odbačene ili zbog proteka vremena otići u zastaru.  

IZVJEŠĆE O RADU DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA  – POSLJEDNJI VALCER ORGANIZIRANE GRUPE!

Jasna Omejec i Dinko Cvitan        Mladen Bajić i Ingrid Antičević        Jasna Omejec i Mladen Bajić

Maxportal je već objavio više prijava Ministarstvu pravosuđa o brojnim nezakonitostima i nepravilnostima u radu državnog odvjetništva i USKOK-a, plaćanju sudskih vještaka USKOK-a po cijenama i 11 puta većim od propisane čime su državni proračun oštetili za više stotina tisuća kuna, o nedondošenju državnoodvjetničkih odluka više od sedam godina od dana kada su prijave podnijete, o krivotvrenjima službene dokumentacije od strane USKOK-a i sudskih vještaka i brojnim zlouporabama bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a, sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubčić i zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manojlovića koje su i javno objavljene u emisijama „Markov trg“ na Z1 televiziji o čemu je svoj komentar dao i pravni ekspert Veljko Miljević.

Maxportal je u posljednjih nekoliko mjeseci ministru Anti Šprlji uputio i više zamolbi za očitovanjem što je Ministarstvo pravosuđa poduzelo po prijavama grupacije Fantasyland i dr. o  nezakonitostima i nepravilnostima u radu državnog odvjetništva i USKOK-a, no ministar Šprlje do današnjeg dana nije se očitovao niti na jedan upit o brojnim prijavama po konkretnim nezakonitostima i nepravilnostima u radu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičić, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića  i dr. prijavljenih osoba Borisa Koketija, zamjenika gl. drž. odvjetnika, Željke Pokupec, bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu.

ORGANIZIRANI INSTITUCIONALNI KRIMINAL – POLITIČARI, MINISTRI, DRŽAVNI ODVJETNICI, SUCI, ODVJETNICI, …

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan podnio je Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske Izvješće Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za 2015.g., te je Izvješće o radu državnih odvjetništava uvršteno u dnevni red za raspravu pred saborskim zastupnicima. Sasvim je sigurno, uslijedit će detaljna rasprava o radu državnog odvjetništva koja će se odnositi na rad pravosudnih tijela u proteklom razdoblju što je već duže vrijeme kamen spoticanja pozicioniranju Republike Hrvatske u Europskoj uniji kao uređene pravne države.

Europska komisija je u više navrata tražila veći angažman Hrvatske u uređenju zakona i propisa kojim će se jamčiti pravna sigurnost ulagačima  i provoditi učinkovitija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala na svim razinama. Najviše primjedbi se odnosi na sporost u radu pravosudnih tijela čiji postupci traju godinama čime se narušava pravna sigurnost ulagača i onemogućuje zaštita ulaganja investitorima, ali su  brojne i ostale pritužbe vezane uz nepoštivanje zakonskih rokova za provođenje istraga i donošenje državno-odvjetničkih odluka, nepoštivanje zakona i propisa od strane pravosudnih tijela u državno-odvjetničkim i sudskim predmetima.

Kako saznajemo pred Hrvatski sabor pristigle su brojne prijave građana i pravnih osoba koje su saborskim zastpnicima dostavile opsežne materijale o brojnim nezakonitostima i nepravilnostima u radu državnog odvjetništva i pravosudnih tijela koje se još uvijek analiziraju uz koordiniran rad saborskih odbora, te nadležnih tijela i institucija.

Prema dostupnim informacijama saborski odbori donijeli su i neke zaključke kojim su nadležnim tijelima i institucijama podnijeli prijave koje se odnose na nezakonit i nepravilan rad državnog odvjetništva i sudova u pojedinim predmetima, a nakon čega će se odlučiti o daljnjim smjernicama kako bi se postigla zadovoljavajuća učinkovitost u radu pravosudnih tijela u cjelini.

Uskoro se očekuje burna rasprava o Izvješću državnog odvjetništva za 2015.g., ali i rasprava o proteklim godinama rada državnog odvjetništva pod vodstvom Mladena Bajića i Dinka Cvitana koji su u naslijeđe novoj Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću ostavili brojne slučajeve za koje je odgovorno državno odvjetništvo, a koje će sasvim je sigurno državu i njene građane koštati milijarde kuna štete.

D. Lukić/foto:


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •