ORBAN NAJAVIO: Mađari, Česi, Slovaci i Poljaci žele zajedničku vojsku

siječanj 26, 2018 maxportal
Share Button
Europska unija treba ‘novi nacrt’, a zemlje Višegradske skupine žele imati svoj glas u tim reformama, rekao je u petak mađarski premijer nakon susreta s čelnicima tri srednjoeuropske države iz te grupacije
Čelnici četiriju bivših komunističkih država sastali su se uoči pregovora EU-a s Velikom Britanijom oko Brexita i priprema za reformiranje saveza koje će predvoditi Njemačka i Francuska.“Europa treba novi nacrt. Moramo govoriti o savezu slobodnih nacija,” rekao je Orban na panel raspravi..

Mađarski premijer smatra kako su srednjoeuropske države dale značajan gospodarski doprinos EU-u, da žele učiniti Europu snažnijom te da se protive sustavu migrantskih kvota na kojemu inzistira Bruxelles.

Četiri premijera se složilo da Višegradske države žele zajedničke oružane snage i da žele da je Europa konkurentnija.

Te četiri države ne bi smjele biti tretirane kao ‘crne ovce’ EU-a, istaknuo je slovački premijer Robert Fico. Pozvao je na dublju integraciju EU-a i ponovio kako je Višegradska skupina proeuropska.

“Odbacujem svaku kritiku na naš račun samo zato što imamo drugačije mišljenje …o migrantskim kvotama. Nismo crne ovce”, naglasio je Fico.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je kako vjeruje u “snažnu, integriranu Europu”, no onu suverenih država gdje članice sa slobodom reformiraju svoje državne institucije, a ne unutar sve centraliziranije federacije.

MP/Hina/Foto: FaH

Komentari
Share Button