Šibenski branitelji opet prozvali Ademija: “On laže! Vojnike je na prevaru i bez oružja poslao na položaj”

10 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kao što su i najavili prije nešto više od mjesec dana na konferenciji za novinare, članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Jastrebovi” dostavili su novo reagiranje šibenskih branitelja, policije i garde, na, kako kažu, neistine, krivotvorine i proizvoljne interpretacije događaja uoči i tijekom bitke za Krešimirov grad u rujnu 1991. godine koje je u knjizi „Samo istina” objavio general Rahim Ademi.– Činimo to zato što ne možemo i ne smijemo dozvoliti da knjiga generala Ademija, koja sadrži laži, krivotvorine, podvale i objede i koja omalovažava šibenske branitelje, organizatore obrane Šibenika i akcije šibenske garde i policije, a kojom general Ademi pokušava prisvojiti zasluge koje mu ne pripadaju, bude izvor istine o Domovinskom ratu i temelj za pisanje povijesti Domovinskog rata i borbe Hrvatske za slobodu i neovisnost.

Ne odričemo generalu Rahimu Ademiju njegove stvarne zasluge i ne osporavamo njegove stvarne zasluge u obrani Šibenika i Domovinskom ratu, ali ne možemo mu dozvoliti da knjigom koja se zove „Samo istina”, širi laži, difamira branitelje, obmanjuje, krivotvori povijest – napisali su “Jastrebovi”, a njihovo novo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

– General Rahim Ademi nije bio zapovjednik minobacačke bitnice koja je izvela prvi topnički napad na velikosrpskog agresora

General Rahim Ademi u svojoj knjizi tvrdi, a na promocijama ponavlja da je oformio, obučavao i bio zapovjednik topničke postrojbe 113. šibenske brigade HV bitnice LMB 120 mm  koja je 1. kolovoza 1991. godine izvela prvi topnički napad na velikosrpskog agresora u Domovinskom ratu te da je bio njenim zapovjednikom i kada je  1. kolovoza 1991. godine izvela prvi topnički napad na velikosrpskog agresora u Domovinskom ratu. (Vidi: General Rahim Ademi „Samo istina” str 34)

On uz to uporno ponavlja i da nitko od šibenskih branitelja nije znao rukovati minobacačima te da je on organizirao obuku ljudstva.

General Ademi u tom kolopletu laži navodi samo jednu istinu, a to je da je 1. topnička postrojba 113. šibenske brigade HV izvela prvi topnički napad na neprijatelja u Domovinskom ratu. To je pretpostavljamo i ključni razlog zašto sebi želi pripisati zasluge za taj  pothvat i povijesno važni trenutak u Domovinskog rata.

Branko Smrček/Foto: Šibenski portal

Istina, koju general Ademi prešućuje u knjizi „Samo istina” te sebi prisvaja zasluge koje mu ne pripadaju, glasi: zapovjednik topničke postrojbe 113. brigade HV-a, bitnice LMB 120 mm nije bio Rahim Ademi nego šibenski branitelj dragovoljac Branko Smrček.

On je, a ne Ademi, od  Mate Viduke zapovjednika 113. brigade HV-a, 30. srpnja 1991. godine dobio zapovijed za izvršenje prvog bojnog zadatka na području Lišana. Zadaća je bila otvoriti vatru na neprijateljevo dominantno uporište na Mačkovom kamenu. Smrček izvodi postrojbu na paljbeni položaj 30. srpnja sa zadaćom da djeluje 31. srpnja ujutro, ali do toga nije došlo zbog slabe veze bitnica nije dobila odobrenje i zapovijed za otvaranje vatre. Ponovno na paljbeni položaj izlazi 1. kolovoza 1991. godine i s 10 mina gađa neprijateljevo uporište na Mačkovom kamenu.

Bilo je to prvo bojno djelovanje hrvatskog topništva u Domovinskom ratu. Rahim Ademi pri izvršenju tog zadatka, a ni kasnije, nije bio zapovjednik bitnice MB 120 mm 113. brigade HV. Zapovjednik je bio Branko Smrček, a Rahim Ademi je bio izvršitelj gađanja, dakle na pogodan položaj istureni osmatrač koji je navodio vatru minobacača.

Ustroj bitnice LMB 120 mm 113. brigade HV pri izvršenju prvog bojnog djelovanja 1. kolovoza 1991. godine iz smjera Lišana na neprijateljevo uporište na Mačkovu kamenu bio je sljedeći:

Zapovjednik bitnice: Branko Smrček

Zapovjednik zapovjednog voda: Tomislav Šare

Zapovjednik paljbenog voda: Željko Žagar

Zapovjednik 1. odjeljenja: Držen Crnogaća

Zapovjednik 2. odjeljenja: Stanko Mićin

Izvršitelj gađanja: Rahim Ademi

Ademi nadalje lažno tvrdi da nitko nije znao rukovati minobacačima koje je srpnju 1991. godine od MUP-a RH dobila Policijska uprava Šibenik te ih predala 113. brigadi HV te da je upravo on organizirao obuku posada prve topničke bitnice LMB 120 mm.

Posade minobacača 120 mm po zapovjedi tadašnjeg zapovjednika 113. brigade Mate Viduke, 27. srpnja 1991. godine okupio je branitelj dragovoljac, zapovjednik minobacačkih postrojbi u bivšoj TO, stručnjak za minobacače Branko Smrček, koji je u 113. brigadu stupio 26. srpnja 1991. godine.

U posade dva oruđa uključio je ljude koji su kao pripadnici TO Šibenik bili u posadama minobacača 120 mm te su znali rukovati minobacačima.  Ustroj i obuku tog ljudstva organizirao je i proveo zapovjednik bitnice MB 120 Branko Smrček od 28. do 30. srpnja 1991. godine u šumi pored hotela „Raduča” u Primoštenu i šumi ispod hotela „Punta” u Vodicama.

General Ademi u knjizi „Samo istina” osim što govori neistini prešućuje neke važne događaje koji ne idu u njegovu korist. Primjerice prešućuje da je u kritičnoj situaciji za hrvatske branitelje 18. srpnja 1991. godine odbio prvim minobacačem koji su šibenski branitelji dobili, otvoriti vatru na snage velikosrpskog agresora pravdajući se malim dometom oružja koje je dobio.

Isto tako prešućuje da nije bio zapovjednik bitnice koja je izvršila prvo bojno djelovanje na velikosrpskog agresora 1. kolovoza 1991. godine zato što je svojim nepriličnim postupkom izazvao nepovjerenje ljudstva bitnice LMB 120 mm.

Naime on je zapovijedio da se ljudstvo ukrca u kamion radi premještaja iz Primoštena u Šibenik u objekt „Lavčević”, a tek kada se ljudstvo ukrcalo kazao je da se ne ide u Šibenik nego na izvršenje bojnog zadatka. To je izazvalo nezadovoljstvo ljudstva. Ademiju se suprotstavio i zapovjednik Smrček. Nakon prepirke Smrček je prepustio ljudstvu da odluči čiju će zapovijed poslušati. Ljudstvo je odbilo poslušati zapovijed Rahima Ademija da ide na položaj na prijevaru te bez bilo kakve opreme i pješačkog naoružanja.

Nakon toga pronađeno je sedam pušaka i ljudstvo 1. topničke postrojbe 113. brigade HV bitnice LMB 120 kreće na izvršenje zadatka. U tako napetoj situaciji zaključeno je da ne bi bilo dobro da Ademi zapovijeda bitnicom na paljbenom položaju te mu je povjerena zadaća izvršitelja gađanja s dislocirane osmatračnice koju je on izvršio – stoji u novom reagiranju članova Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Jastrebovi”.

NAPOMENA: Svi datumi bojnog djelovanja bitnice LMB 120 mm topničke postrojbe 113. brigade HV, preuzeti su iz Operativnog ratnog dnevnika 113. brigade HV.

M. Marković/Foto: arhiv


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->