Željka Markić o izjavi nadbiskupa Puljića, spomenula je Plenkovićeva oca i policijsku državu

travanj 6, 2018 maxportal
Share Button
Željku Markić, čelnica udruge U ime obitelji, za Novi list je za komentirala intrevju nadbiskupa Želimira Puljića Katoličkom radiju, koji je u dijelu medija preveden kao “zaokret crkve glede Istanbulske konvencije”. 

Markić je izjavu je dala prije nego je objavljeno nadbiskupovo priopćenje u kojem je predsjednik Hrvatske biskupske konferenecije objasnio da zaokreta oko Konvencije unutar Crkve nema.

“U izjavi nadbiskupa Puljića nije bilo ništa novo. Pozdravio je interpretativnu izjavu kao izraz spremnosti premijera da uvaži brojne argumente o štetnosti ratifikacije, istovremeno je doveo u pitanje pravnu snagu takve izjave. Svi znamo da interpretativna izjava nema nikakvu pravnu snagu i da ne mijenja obaveze države potpisnice konvencije da u zakone, obrazovanje, kulturu uvede rodnu ideologiju.

Katolički su biskupi u mnogo navrata izrekli da bi ratifikacija bila štetna za hrvatsko društvo i ne vidim da se tu išta promijenilo”, rekla je Markić.

Dodala je da se nada da nije Plenković taj koji je “zavrtio ovaj medijski spin o ‘zaokretu Katoličke crkve prema ratifikaciji Istanbulske konvencije’ kako bi obeshrabrio ljude koji u četvrtak planiraju doći na prosvjed u Splitu”.

“Bio bi to korak dalje u smjeru ‘policijske države’. Prvi smo već vidjeli, ministar unutarnjih poslova stavio se u funkciju jedne političke stranke, umjesto da radi u interesu građana i države. Prošlo je doba premijerovog oca kada se ideologiju nametalo metodama kontrole policije i medija”, rekla je za Novi list Željka Markić.

Plenkovićev otac dr. Mario Plenković sveučilišni je profesor, u socijalističkoj Hrvatskoj osamdesetih godina bio savjetnik generalnog direktora RTV Zagreb. Utemeljitelj je i voditelj Studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti na kojem je obrazovao stotine hrvatskih novinara.

Obitelj Plenković 90-ih je bila vrlo aktivna u osnivanju HDZ-a pri čemu je važnu ulogu imao premijerov stric Antun Plenković.

Premijerov otac danas živi u Rogaškoj Slatini i redoviti je profesor na Univerzi u Mariboru.

M.Marković /foto:Marko Čolić

 

Komentari
Share Button