SUPE BOWL: Hrvati vode momčadi u najvećem sportskom showu na svijetu

veljača 2, 2015 maxportal
Share Button

BILL BELICHICK, čija se obitelj prestala “pisati” Biličić tek prilikom ženidbe njegovog oca Stjepana, na savjet Useljeničke službe, te Pete Carroll, čiji je otac Irac a majka Hrvatica, vode momčadi New England Patriotsa i Seattle Seahawksa u Super Bowlu, meču za naslov pobjednika sezone Američkog nogometa za 2014.Američki mediji i ljubitelji ove nacionalne svetkovine na razini Dana zahvalnosti, ovaj duel su prozvali “Bitka za Hrvatsku”, koja će se odigrati u nedjelju na University of Phoenix Stadiumu u Glendaleu, Arizoni. Utakmica po hrvatskom vremenu počinje pola sata iza ponoći.

Super Bowl je događaj koji od 1967. godine “zaustavi život” u Americi i redovno je najgledaniji televizijski program godine u SAD-u, a četiri najgledanija prijenosa u povijesti američke televizije su prijenosi Super Bowla. Onaj prošlogodišnji bio je najgledaniji televizijski program u povijesti, pratilo ga je 111.5 milijuna gledatelja.

Prijenos događaja u kojem reklama od 30 sekundi košta 4.5 milijuna dolara nije samo gledan u Americi, to je nakon finala Lige prvaka i El Clasica, treći najgledaniji sportski događaj na svijetu.

Bill Belichick, 62-godišnji trener New England Patriotsa, institucija je američkog nogometa s pet pobjeda u Super Bowlu, od toga tri kao glavni i dvije kao pomoćni trener. Njegov otac Steve Belichick rođen je kao Stjepan Biličić, potomak Billovog djeda Ivana i bake Marije (Mary) Barković iz Draganića pored Karlovca, koji su se 1897. doselili pored Pittsburgha.

Otac Stjepan pomagao je sinu Billu kao savjetnik tijekom sezone 2004., a i sam je igrao za Detroit Lionse i više od tri desetljeća bio trener i skaut. Steve Belichick je promijenio ime i prezime, ali zadržao čvrste veze s brojnom hrvatskom zajednicom u Pennsylvaniji.

Njegov sin Bill u najavi “Bitke za Hrvatsku” u najameričkijim od svih sportskih događaja istaknuo je: “Iznimno sam ponosan na tradiciju i povijest moje obitelji vezane za Hrvate i Hrvatsku. Nekoliko puta sam i posjetio prekrasnu zemlju mojih predaka i ponosan sam naslijeđem.

Zanimljivo, iako sam itekako svjestan svojih hrvatskih korijena i obitelji, nikad susret s mojim dvostrukim sunarodnjakom Carrollom nisam gledao kao hrvatski dvoboj, ali čini se kako će na kraju Hrvat u svakom slučaju osvojiti naslov. Zadnji hrvatski dvoboj imao sam s trenerom Nickom Sabanom, koji je vodio Dolphinse, ali to je bilo u diviziji, ne za Super Bowl.”

Pete Carroll, 63-godišnji trener Sseattle Seahawksa, rođen je u San Franciscu i osjetno više je vezan uz irski, očev dio obitelji, ali mu je majka Rita Ban (djevojačko prezime) Hrvatica.

MP/foto:

Komentari
Share Button