ANKETA NAJPOUZDANIJE AGENCIJE U RH: Uvjerljiva prednost HDZ-a, zadovoljna može biti i Bruna Esih

siječanj 26, 2018 maxportal
Share Button

Da se u nedjelju održavaju izbori za Hrvatski sabor, a da je čitava Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost od 69%, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica dobila bi 32,66% glasova – pokazuje to siječansko istraživanje CroElecto agencije 2×1 komunikacije.Socijaldemokrtatska partija (SDP) dobila bi 19,02%, a Živi zid koji iz mjeseca u mjesec bilježi blage devijacije u popularnosti dobio bi 9,03% kao treća stranka. Most, kao i većina stranaka u siječanskom istraživanju, bilježi blagi pad i sad drži četvrto mjesto s 5,00%.

Peto mjesto pripalo bi stranci NHR – Neovisnima za Hrvatsku (1,34%), a šesto IDS-u (1,15%).

Iduće stranke s ispod jedan posto preferencija su u principu sve ostale – kako novo-nastale tako i tradicionalne poput HNS, HSS, HSU, HSP i HDSSB.

Percepcija političara

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović može se pohvaliti statusom najpozitivnije doživljenog političara u Hrvatskoj. Da je najpozitivniji političar smatra čak 18,49% ispitanika, a 2,97% je doživljava kao najnegativniju osobu u politici.

Dobrom percepcijom može se pohvaliti i premijer Andrej Plenković, kojeg kao najpozitivnijeg političara smatra 13,93% anketiranih, no, s druge strane s 14,60% drži i vodeću poziciju između negativno doživljenih političara.

Za tek tri i pol posto iza premijera kao nejnegativnije doživljeni političar je predsjednik SDP-a Davor Bernardić s visokih 11,11% a kojeg, pak, najpozitivnijim smatra ne prevelikih 2,87% ispitanika. Ivan Pernar drži treće mjesto s 3,45% pozitivnih glasova, četvrto Petrov s 2,97%, s čim su obojica bolje ocijenjeni od šefa SDP-a kojem se u popularnosti približio neaktivni Zoran Milanović s 2,39%.

Percepcija ministara

Najpozitviniji ministar u Vladi je već dugo Tomislav Tolušić. Ovaj mjesec to potvrđuje 12,78% anketiranih. Slijede ga Zdravko Marić (9,13%), Gabrijela Žalac (5,09%), Blaženka Divjak (2,02%) te Tomislav Medved (1,06%).

Popis najvećih negativaca u Vladi prvi puta predvodi ministrica Nada Murganić s visokih 8,74%. Odmah iza nje su Milan Kujundžić (8,55%) i Martina Dalić (8,07%). Četvrto i peto mjesto pripada ministrima Zdravku Marić (4,03%) te Tomislavu Ćorić (3,07%).

Komentari
Share Button

TAG