France Presse: Islamisti tvrde da su pogubili Tomislava Salopeka

kolovoz 12, 2015 maxportal
Share Button

Tužne vijesti uvijek su točne!Teroristi takozvane Islamske države pogubili su Tomislava Salopeka, javljaju strane agencije. Iz Ministarstva vanjskih poslova HRT-u su izjavili kako još uvijek nemaju službenu potvrdu te informacije.Naoružana skupina 22. srpnja zaustavila je automobil blizu Kaira u Egiptu, izvukla vozača i otela Tomislava Salopeka  Teroristi su 5. kolovoza objavili video u kojem je dan rok od 48 sati za oslobađanje muslimanskih zatvorenica iz egipatskog zatvora.

Rok je istekao, a hrvatska i strana diplomacija pokušavali su osloboditi otetog hrvatskog državljanina u Egiptu. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zbog toga je putovala u Egipat, a predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je telefonom je razgovarala egipatskim predsjednikom. I premijer Zoran Milanović je rekao kako čine diskretno sve što mogu.

Nažalost, teroristi nisu popustili u svojim zahtjevima.

Ovo je prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji. Salopek je radio je za francusku geofizičku kompaniju, a prije Egipta radio je na projektima i u Siriji, Libiji, Maroku, Iraku, Kurdistanu te Češkoj.

Analitičari procjenjuju kako je zbog toga i postao žrtva jer odgovara profilu zarobljenika koje su i prije zarobljavali pripadnici tzv. Islamske države.

Iako su se na društvenim mrežama pojavile snimke zločina iz pijeteta prema žrtvi i njegovoj obitelji nećemo objaviti fotografije i video.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas će se u 17 sati obratiti javnosti na izvanrednoj novinskoj konferenciji.

MP/foto:facebook

Komentari
Share Button