AFERA BANKOMAT: Mora se uvesti psihotest za one koju upravljaju državnom imovinom

26 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

PREDSJEDNIK Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u emisiji „Markov trg“ komentirao je skandalozno svjedočenje Vedrana Duvnjaka, bivšeg čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju i Agencije za upravljanje državnom imovinom. Vlada bivšeg premijera Ive Sanadera i Jadranke Kosor imenovala je 2008.g. godine Vedrana Duvnjaka na poziciju predsjednika fonda pod čijim su upravljanjem više od tri godine bile stotine milijardi kuna vrijedna imovina poreznih obveznika.



Kao osoba  bez ikakvog iskustva i elementarnih znanja, Vedran Duvnjak je bio idealna osoba za ostvarivanje plana preuzimanja gospodarskog potencijala države po modelu „uništi pa prodaj“, naravno nekolicini odabranih i u hrvatskom gospodarstvu sveprisutnih hrvatskih poduzetnika.

Vedran Duvnjak je na čelno mjesto fonda imenovan po preporuci tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera kod kojeg je Vedran Duvnjak, odmah nakon završenog studija ekonomije bio uhljebljen na poziciju zamjenika ministra financija Republike Hrvatske. Stoga i nije čuditi se u kakvom se stanju nalazi hrvatskog gospodarstvo i državni proračun kada su njime upravljali dvojica političkih podobnika koji su svoje potpise kao službene osobe stavljale na razne dokumente kojim je poreznim obveznicima pričinjena šteta u milijardama kuna.

Prisjetimo se samo slučaja „INA MOL“ u kojem su ova dvojica tada vodećih gospodarskih „stručnjaka“ HDZ-ove Vlade, svjedočili pred Županijskim sudom u Zagrebu o okolnostima i načinu upravljanja i prodaje INE mađarskom MOL-u. Bivši ministar financija Ivan Šuker je u tom svjedočenju pred predsjednikom sudskog vijeća Ivanom Turudićem kazao da je i on potpisao suglasnost za predaju upravljačkih prava MOL-u, ali da osobno nije bio za takvu prodaju, već je iz solidarnosti supotpisao takvu odluku, jer je praksa bila da se odluke donose jednoglasno.

Vedran Duvnjak je pred istim sudskim vijećem rekao kako je u vrijeme predaje upravljačkih prava MOL-u on bio član Nadzornog odbora INE, pa da su se razne studije i mišljenja naručivali od više odvjetničkih društava. Na pitanje suca Ivana Turudića zašto je povjerenstvo čiji je član bio i Vedran Duvnjak izabralo znatno skuplje ponude, Vedran Duvnjak je odgovorio kako je to učinjeno zbog žurnosti postupka, na što mu je predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić vidno uzrujan uzvratio protupitanjem, da li to znači da bi onda platili i 10 puta skuplje ponude?!

Tko je odgovoran za milijarde kuna štete ?

Projekt Fantasyland je trebao krenuti sa izgradnjom još 2009/2010 godine kada je i medijski obznanjen početak izgradnje projekta vrijednog 200 milijuna eura čijom je realizacijom trebalo biti otvoreno više od 800 novih radnih mjesta. No, najavom početka izgradnje vodenog parka Šmidhen, počinje višegodišnja drama dosad neviđenih razmjera čak i za hrvatske prilike, jer dokumentacija kojom raspolaže naš portal pokazuje da je nad projektom Fantasyland i investitorom napravljen nikad viđen linč u kojem su sudjelovali brojni akteri sa političke i gospodarske scene, a sve to pod pokroviteljstvom i zaštitom odgovornih osoba nadležnih za sprečavanje zlouporaba unutar državnih institucija.

uprava 1Već smo ranije pisali o tužbama za naknadu štete koje su podnijele grupacija Fantasyland protiv države zbog nezakonitog i neodgovornog postupanja bivšeg čelnika HFP-a Vedrana Duvnjaka i ostalih odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju i Vlade Republike Hrvatske. Sasvim je izvjesno da će nekompetentnost i neodgovornost politički uhljebljenih pojedinaca u tijelima državne vlasti dospjeti na naplatu svim poreznim obveznicima koji već godinama trpe bezakonje političkih struktura unutar institucija države.

Centar za restrukturiranje i prodaju kao pravni slijednik fonda i Agencije za upravljanje državnom imovinom već je u svom Planu upravljanja državnom imovinom za 2015.g. kao potencijalni izdatak rezervirao sredstva po tužbama grupacije Fantasyland u iznosu većem od milijardu kuna.

Grupacija Fantasyland je godinama upozoravala na nezakonitosti i nepravilnosti u radu bivšeg čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju, upozoravani su i ministri i članovi upravnog odbora, nadzorni odbor, Vlada Republike Hrvatske. No, nitko od njih nije poduzeo ništa kako bi se spriječilo činjenje štete, iako su to po svojoj poziciji i nadležnosti bili dužni odmah učiniti.uprava 2

U konačnici, predsjednica Vlade Jadranka Kosor je razriješila i tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera, i ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom Vedrana Duvnjaka. Nedugo potom, radi afera Planinska u kojoj je pronevjereno 17 milijuna kuna državnog novca, razriješen je i Petar Čobanković koji je nakon smjene Ivana Šukera, uz već postojeće dužnosti ministra poljoprivrede i predsjednika Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, preuzeo i mjesto potpredsjednika Vlade za gospodarstvo Republike Hrvatske.

No, sve je vrlo efektno riješeno. Petar Čobanković je osuđen na guljenje krumpira, a „pravo, pravda i poštenje“ po modelu Mladena Bajića i njegovog zaštitnika Ive Josipovića je zadovoljena.

Da su tužbe grupacije Fantasyland protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju osnovane, potvrdio je i bivši član upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Ozren Matijašević gostujući u emisiji „Markov trg“. Kao član upravnog odbora u vrijeme kada je na čelu fonda bio Vedran Duvnjak, Ozren Matijašević je jako dobro upoznat sa slučajem Fantasyland, te je i sam potvrdio kako je Hrvatski fond za privatizaciju vodio obijesno parničenje protiv Fantasylanda i da će u konačnici pričinjenu štetu projektu Fantasyland platiti porezni obveznici.

Pogledajte što su o Vedranu Duvnjaku i projektu Fantasyland izjavili bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, bivši član Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Ozren Matijašević i predsjednik nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Goran Marić.

I Goran Marić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju i tadašnji predsjednik saborskog odbora za financije naglasio  je da je politika rasadnik nekompetentnih kadrova i da nije normalno da se na takva odgovorna mjesta imenuju osobe bez iskustva i po političkom diktatu. I sam je kako kaže morao proći više instanci i steći godina iskustva da bi obnašao direktorsku poziciju.

I predsjednica Vlade Jadranka Kosor gostujući na televiziji  Z1 izjavila je da je po pitanju Fantasylanda upoznata, te da je upozoravala tadašnje ministre i šefove fondova i agencija da moraju promptno rješavati stvari i reagirati na pozive investitora. Izjavila je i da je osobno razriješila Vedrana Duvnjaka sa mjesta ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom, a da odgovornost leži na šefovima fondova i agencija, te ministrima koji predlažu osobe koje će obnašati dužnosti u njihovim resorima.

Međutim, postavljaju se brojna pitanja na koja javnost treba dobiti odgovore. Što su godinama radile sve te institucije i zašto nisu pravovremeno reagirale kako bi spriječile štetu koju u konačnici plaćaju svi porezni obveznici. Stoga, prijedlog Sinčića da se prije imenovanja na visoke i odgovorne dužnosti treba podvrći i psihotestu nije neopravdan. Čak što više, psihotest je nužno potreban. Možda i najkraći put da se Hrvatska i njeni građani riješe nagomilanih nesposobnjakovića na hrvatskoj političkoj sceni.

U protivnom, ukoliko građani naše države i nadalje budu birali političare bez da imaju saznanja o njihovim sposobnostima i eventualnom psihičkom poremećaju, i sami će uskoro zatražiti  pomoć psihijatra.
ALARMANTNO PISMO BAJIĆU I CVITANU! GRUPACIJA FANTASYLAND UPUTILA DOPIS O NEZAKONITOM RADU DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA I USKOKA!

Već smo ranije objavili kako će maxportal u narednim mjesecima objaviti niz konkretnih primjera u državi kojim će u javnosti  biti prozvane konkretne osobe sa imenom i prezimenom odgovorne za nastali društveni kaos i teško gospodarsko stanje. Radi se o pripadnicima današnje političke scene koji već godinama iza zatvorenih vrata kroji sudbinu građana naše države.bajić josipović

Korumpirana politička scena glavni je uzročnik i zaštitnik pravne nesigurnosti koja mnogim političkim moćnicima osigurava neprikosnoven utjecaj u svim strukturama društva s posebnim naglaskom na gospodarstvo i zaštitu krupnog kapitala stečenog sumnjivim privatizacijama. Stoga politička borba na lokalnoj i državnoj razini u „Lijepoj našoj“ , zapravo je zauzimanje pozicija radi ostvarenja i zaštite osobnih interesa i interesa pripadajućih skupina društva koje protežira korumpirana politika.

Poduzetnik Slaven Čolak i grupacija  Fantasyland  iz Samobora  prije nekoliko dana uputila je bivšem i sadašnjem glavnom državnom odvjetniku, ravnateljici USKOK-a i svim najvišim državnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske dopis u kojem se ukazuje na nezakonit rad državnog odvjetništva i USKOK-a koji su svojim višegodišnjim nepostupanjem po kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju pričinili enormnu materijalnu štetu.slaven č

Sadržaj dopisa je alarmantan i zahtjeva postupanje svih nadležnih tijela i institucija Republike Hrvatske, te sankcioniranje svih odgovornih osoba koje su sudjelovale u nezakonitom radu kao službene osobe državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
U pismu grupacije Fantasyland od 12.01.2015.  godine upozorava se na kriminal u državnom odvjetništvu i USKOK-u i traži provođenje inspekcijskog nadzora nad radom državnog odvjetništva i USKOK-a uz dokaznu dokumentaciju u prilogu.

U medijima i našem portalu je već više puta objavljeno kako je grupacija Fantasyland iz Samobora podnijela više kaznenih prijava protiv osoba odgovornih za opstruiranje projekta – Vedrana Duvnjaka, Ive Galić, Dubravke Jakić Maurman i još nekoliko osoba.

Fantazija projekt je mjesecima i godinama upućivala desetke dopisa bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću tražeći ga postupanje po kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju, ali bez uspjeha.    
Fantazija projekt je mjesecima i godinama upućivala desetke dopisa bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću tražeći ga postupanje po kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju, ali bez uspjeha.

O nepostupanju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića grupacija Fantasyland je više desetaka puta pisanim putem izvijestila i sve najviše državne institucije, između ostalih Vladu Republike Hrvatske, predsjednika Sabora Republike Hrvatske, saborske odbore – Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe, Ministarstvo pravosuđa RH, ured pučkog pravobranitelja, ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i mnoge druge institucije i osobe nadležne i odgovorne za funkcioniranje pravnog sustava. fanatasy 660x330

Glavni državni odvjetnik se oglušio i na dopise podnositelja kaznenih prijava, i na dopise Sabora Republike Hrvatske. Svi zakonom propisani rokovi za donošenje državnoodvjetničke odluke već odavno su istekli što predstavlja kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te najteži oblik kršenja zakona i narušavanje pravne sigurnosti.

No, ni ta činjenica nije spriječila bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića da uruči odlikovanje bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću za izuzetne zasluge u promicanju prava, pravde, poštenja i „uspješnog“ zatvaranja poglavlja 23.

Maxportal je u tijeku predsjedničke kampanje objavio i otvoreno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću upućeno od Slavena Čolaka, predsjednika uprave samoborskog  Fantasylanda koji mu je za oproštaj s predsjedničke fotelje na Pantovčaku uplatio 777 kuna otpremnine kao simboličnu gestu za višegodišnje nečinjenje po pitanju „pravde, poštenja i morala“.

Nastavlja se…


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->