‘Čovjek na slici je 1991. imao 3 godine. Još uvijek oplakuje svoje stradale u Domovinskom ratu’

9 lipnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Na fotografiji se nalazi Stjepan Ursa, specijalac iz srca Slavonije, sin dragovoljca i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata”

Ravnateljstvo policije odbacilo je u utorak sve optužbe na račun njezine intervencije tijekom prosvjeda branitelja na Markovu trgu 28. i 29. svibnja, utvrdivši da su upravo medijski napisi i izjave o postupanju interventnih policajaca “najveći napad na policijske službenike i policijsku službu do sada”.

U zaključku opširnog teksta objavljenog na službenoj internetskoj stranici policija ističe da ni jedan hrvatski policajac “koji časno radi svoj posao ne zaslužuje da ga se zbog toga pogrdno naziva ‘brutalnim jurišnikom na invalide’, ‘onima koji batinaju invalide i žene’, onima koji ‘jurišaju na crkvu'”.“Zaključno napominjemo kako policijski službenici ne mogu stranački djelovati, a postupaju po zakonu i na način propisan zakonom, u ovom slučaju s maksimalnom tolerancijom”.

 Ističu i da su novinarima i medijskim djelatnicima omogućili njihov rad i izvješćivanje, dok nisu željeli komentirati “stručnjake za sigurnost” koji se “javno hvale da su davali upute kako zaustaviti policijske službenike podižući im vizir i napadajući dijelove vrata i glave te kako je najbolje napasti oči”.branitelji_markov_trg_22[1]

Osvrćući se na “besmislicu prema kojoj okupljeni ne trebaju postupati po naredbi policijskog službenika, koji je navodno provocirao okupljene obraćajući im se na srpskom jeziku” policija je podsjetila na zakonske odredbe prema kojima policijski službenici mogu izdati naredbe ili upozorenja “usmeno, pisano ili na drugi način (rukom, znakovima ili svjetlosnim i zvučnim signalima)” prema kojima su građani dužni postupiti “u svrhu uspostave narušenog javnog reda i mira ili u drugim situacijama”.

Specijalci iz 16 policijskih uprava

“U navedenom postupanju sudjelovali su policijski službenici Interventnih jedinica policije iz ukupno 16 policijskih uprava te iz Policijske uprave zagrebačke. Niti jedan od njih ne zaslužuje da ga neodgovorni pojedinci nazivaju ‘rehabilitiranim četnicima’ ili ‘rehabilitiranim SAO Krajina milicajcima’. Posebno ne odobravamo prozivanje policijskih službenika imenom i prezimenom te davanje epiteta poput „mrzitelja branitelja“ i sličnih. Istine radi, na ovom ćemo mjestu reći kako su u postupanjima uz Crkvu sv. Marka sudjelovali interventni policajci Policijske uprave zagrebačke i bjelovarsko-bilogorske.

Tijekom 28. svibnja na ispomoći su se našli i interventni policajci iz Policijske uprave varaždinske, koprivničko-križevačke, sisačko-moslavačke i međimurske, dok su se ostali pridružili narednog dana, točnije 29. svibnja. Istine radi, u Interventnoj jedinici policije PU vukovarsko-srijemske nema osoba aboliranih temeljem Zakona o općem oprostu iz 1996. Istine radi, na fotografiji se nalazi Stjepan Ursa, policijski službenik iz srca naše Slavonije, strastveni sportaš i uzorni policijski službenik za kojeg kolege i rukovoditelji imaju samo riječi hvale. Čovjek koji je 1991. godine imao 3 godine. Čija obitelj oplakuje svoje stradale u Domovinskom ratu i još uvijek traga za nestalima. Sin dragovoljca i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata”, ističu u policiji.

Nismo omalovažavali branitelje

“Diskreditirajući na taj način policijske službenike, nastavilo se s tvrdnjama o uporabi prekomjerne i brutalne sile iako su policijski službenici, nakon nekoliko upozorenja i naredbe o mirnom razilasku, započeli s primjenom najblažeg sredstva prisile, tjelesne snage, kako su po zakonu dužni. Naglašavamo kako ozlijeđenih osoba nije bilo, već je došlo do napada na jednog policijskog službenika. Sukladno važećim propisima policijski su službenici u svojim postupanjima dužni čuvati čast, ugled i dostojanstvo svake osobe, a posebno obzirno dužni su postupati prema djeci, maloljetnim, starim i nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom i prema žrtvi kaznenog djela i prekršaja (čl. 14 st.2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima).branitelji-S1_848505S1[1]

Niti jednom gestom, pokretom ili postupkom policijski službenici tijekom postupanja 28. i 29. svibnja nisu uvrijedili niti omalovažili okupljene branitelje. Ali je zato za svaku osudu ono što su ti policijski službenici i službenice u obavljanju svog posla u ta dva dana doživjeli: po njima se pljuvalo i psovalo, nazivalo ih se četnicima, krvoločnicima, uzvikivalo kako ih treba biti sramota, da će izgubiti posao, da znaju tko su i gdje žive. Za posebnu je osudu ophođenje dijela okupljenih prema policijskim službenicama koje su bile izložene teškom vrijeđanju i psovanju s jedne strane kao žene i s druge strane kao policijske službenice u obavljanju svog posla”, stoji u priopćenju.

Dodaju da unatoč svemu ni u jednom trenutku nije došlo do incidenta, a disciplina policijskih službenika je zadržana na najvišoj razini.

Sredstva prisile koristili smo zakonito

U policiji odbacuju i tvrdnje da policija na Markov trg nije propuštala lijekove, što je, kako smatraju, u medije plasirano u “nastojanju prikazivanja hrvatske policije kao nehumane i kao one koja ne poštuje osnovne ljudske potrebe”.

“Naime, prije početka samog postupanja i tijekom cijelog postupanja okupljenima su bile na raspolaganju dvije ekipe Hitne medicinske pomoći, a liječnička je pomoć na traženje pružena svakome, bilo da se nalazio u crkvi, bilo izvan. Lijekovi su se nesmetano donosili”, tvrde u Ravnateljstvu policije.

Dodaju i da prihvaćaju kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, no ističu da ono “svakako treba biti argumentirano i ne smije se temeljiti na iskrivljenim činjenicama. Pozivanje na opravdanost građanskog neposluha jer je policija postupala neustavno i nezakonito nikako ne stoji. Policija postupa na temelju zakona koji su usklađeni s Ustavom”.

“Koliko se daleko išlo u širenju panike i dezinformacija, govori i objava medija kako je policija uređajima ometala signale mobilnih uređaja kako okupljeni ne bi komunicirali, iako se na gotovo svakoj fotografiji i video snimci nastalim tijekom ta dva dana može vidjeti kako netko komunicira putem mobilnog uređaja. Policija nije koristila uređaje za ometanje signala prema okupljenima”, kažu u policiji.

Ističu i da pritužbi na postupanje policije nije bilo, dok je uporaba sredstava prisile bila opravdana i zakonita.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •