Danas prvo zasjedanje novog, devetog saziva Hrvatskoga sabora

listopad 14, 2016 maxportal
Share Button

NOVI, deveti saziv Hrvatskoga sabora, izabran 11. rujna, okupit će se danas na prvom zasjedanju na kojemu bi za svog novog predsjednika trebao izabrati čelnika Mosta Božu Petrova i time se konstituirati.Čelnik Mosta Saborom bi trebao predsjedati dvije godine, iduće dvije to bi mjesto ‘preuzeo’ HDZ. Taj, takozvani 2 + 2 princip, HDZ i Most dogovorili su nakon višetjednih pregovora o sastavljanju vlasti.

Danas bi trebali biti poznati i potpredsjednici Sabora, HDZ na tim mjestima želi Željka Reinera, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića. Oporbi pripadaju dva mjesta, a za sada se zna da će HNS predložiti predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka.

Sabor bi trebao formirati i 30-ak radnih tijela, izabrati njihove predsjednike i članove. Trebao bi to biti rutinski posao, nakon što su glavni tajnici HDZ-a i SDP-a Gordan Jandroković i Igor Dragovan dogovorili da će vladajućima pripasti čelna mjesta u 16, a oporbi u 12 saborskih radnih tijela, dok će Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina tradicionalno predsjedati zastupnik iz kluba nacionalnih manjina.

Važan dio prvog zasjedanja vezan je uz Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje Saboru podnosi izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika, o ostavkama, o zastupnicima koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom pa im mandat miruje, o zastupnicima čiji mandat miruje na njihov zahtjev.

Pošto Sabor prihvati izvješće MIP-a, zastupnici daju prisegu. Nakon toga, novi šef Sabora Petrov predložit će dnevni red sjednice na kojemu će se naći nekoliko zakona vezanih za formiranje i funkcioniranje nove hrvatske vlade.

Planira se odmah raditi po tom dnevnom redu i izglasovati te zakone, rekao je akademik Željko Reiner, predsjednik osmog saborskog saziva, najavljujući da bi se, zatreba li, moglo raditi do kasno u noć.

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra raspravom o prijedlozima zakona koji su rezultat dogovora HDZ-a i Mosta, a potom i u ponedjeljak. U utorak ili srijedu očekuje se glasovanje o povjerenju Vladi Andreja Plenkovića.

Odluku o sazivanju prvog zasjedanja, temeljem ustavnih ovlasti, donijela je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Maxportal/foto:FaH

Komentari
Share Button