HPB BANKOMAT: Vještaci iz Splita Vladimir Krklec i Ante Blažević krivotvorili vještvo i pozivali se na nepostojeće zakone

7 listopada, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

MAXPORTAL je u više navrata objavio dokumente o kršenju zakona od strane državnog odvjetništva i USKOK-a u predmetu „HPB bankomat“, ali i u brojnim drugim predmetima po kojim su Ministarstvu pravosuđa podnijeti zahtjevi za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom državnog odvjetništva i USKOK-a.  Već smo ranije pisali o plaćanju sudskih vještaka po 11 puta većoj cijeni od propisane što zasigurno ne predstavlja trošenje proračunskih sredstava u cilju borbe protiv korupcije i kriminala, već naprotiv, isto opravdano ukazuje kriminal unutar pravosudnih tijela zbog čega treba preispitati odgovornost ne samo zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je donedavno vodila predmet „HPB Bankomat“, već i tadašnjeg ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je neposredno sudjelovao u odabiru vještaka bez prikupljanja ponuda i postupka javne nabave.

ČEDO PRODANOVIĆ: SPREGA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA I VJEŠTAKAcedo-prodanovic

O sprezi državnog odvjetništva i USKOK-a pred Županijskim sudom u Zagrebu ukazao je Čedo Prodanović, odvjetnik I okr. Josipa Protege. Evo što su pred sudom govorili Čedo Prodanović i zamjenik ravnattelja USKOK-a  Saša Monojlović koji je predmet „HPB bankomat“ nakon 5 godina trajanja postupka preuzeo od sadašnje županijske državne odvjetnice Sani Ljubičić, inače bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a koja je 2009.g. pokrenula „HPB bankomat“.

VJEŠTAK KRKLEC NIJE USPIO PRONAĆI ZAKON NA KOJI SE POZIVAO!

Više od 7 mjeseci traje ispitivanje sudskog vještaka Vladimira Krkleca pred Županijskim sudom u Zagrebu u predmetu „HPB bankomat“ koji se već sedmu godinu vodi bez ikakvih naznaka da bi uopće moga biti dovršen. Naime, sudski vještak Vladimir Krklec u više navrata ispitivan je pred sudom vezano uz vještvo kojeg je izradio po nalogu USKOK-a zajedno sa Antom Blaževićem bivšim predsjednikom uprave nedavno posrnule Splitsko dalmatinske banke koja je prije nešto manje od godinu dana otišla u stečaj.

 

O stručnosti sudskih vještaka dovoljno govori činjenica da je stečaj nad Splitsko dalmatinskom bankom pokrenut prošle godine, i to nedugo nakon razrješenja Ante Blaževića s mjesta predsjednika uprave  banke čiji je suvlasnik i supruga bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, te da sudski vještak Vladimir Krklec sedam mjeseci nije uspio pronaći zakon na koji se pozivao u vještvu kojeg je izradio u predmetu „HPB bankomat“ zbog čega je sud u više navrata prekidao suđenje, no bez uspjeha.

Sudski vještak Vladimir Krklec nije uspio pronaći zakon ni do današnjeg dana, te je ustvrđeno da takav zakon zapravo i ne postoji. Tako je obrana I okr. Joispa Protege već na prvom pitanju bila uskraćena u odgovoru sudskog vještaka Vladimira Krkleca.

U prilogu pogledajte kako je izgledalo  jedno od ispitivanja pred sudom sudskog vještaka Vladimira Krkleca u predmetu „HPB bankomat“.

POTICANJE I PODMIĆIVANJE VJEŠTAKA NA ŠTETU DRŽAVNOG PROIRAČUNA!

I  predsjednik Živog zida, saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić u više navrata javno je ukazivao na kriminal u DORH-u i USKOK-u, te pokrenuo pitanje odgovornosti državnog odvjetništva i USKOK-a koji je sudskim vještacima iz Splita platio vještačenje po cijeni 11 puta većoj od propisane čime je sudski vještak Vladimir Krklec nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu većem od  288.350,00 kuna, te je u istom iznosu oštećen državni proračun. Koliku je imovinsku korist stekao sudski vještak Ante Blažević možemo samo nagađati, no obojica sudskih vještaka iz Splita angažirani su od strane USKOK-a za izradu vještva u predmetu „HPB Bankomat“, a prema informacijama iz odvjetničkih krugova kriminal je prijavljen nadležnim instancama.f4f01e568a20ae2aff854d80c239dafc1

Naime, radi se o identičnom kaznenom djelu počinjenom od strane odgovornih osoba državnog odvjetništva i USKOK-a po kojem je bivši potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva Damir Polančec već pravomoćno osuđen  na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 mjeseci, i to prema optužnici USKOK-a.

Naime, Damir Polančec je osuđen jer je dao izraditi stručno-pravnu studiju te je na teret Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva neosnovano odobrio plaćanje računa za studiju u iznosu od 500.000 kuna za koji iznos je drugookrivljeniku, vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću pribavio nepripadnu imovinsku korist na štetu proračuna Republike Hrvatske. Polančec je proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti, dok je Miletić osuđen zbog toga što ga je poticao na to kazneno djelo. Osuđen je godinu dana i zabranu bavljenja odvjetničkom praksom u trajanju od dvije godine. Obojica su sukladno presudi morali platiti sudske troškove te uplatiti 500.000 kuna u državni proračun.

Posebno otegotna okolnost proizlazi iz činjenice da je vještake iz Splita angažirao upravo bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i to telefonskim putem angažirajući za izradu vještačenja dvojicu vještaka iz Splita i to umirovljenika Vladimira Krkleca i predsjednika Uprave Splitsko dalmatinske banke Antu Blaževića kojeg glavni državni odvjetnik Mladen Bajić poznaje više od 20 godina kao što je i sam vještak Ante Blažević potvrdio u svom svjedočenju pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Inače, vještak Ante Blažević je predsjednik uprave nedavno posrnule Splitsko dalmatinske banke čiji je suvlasnik i supruga glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, što predstavlja  sukob interesa, zbog čega se vještak Ante Blažević imao obvezu izuzeti. No, prema iskazu vještaka Ante Blaževića pred Županijskim sudom u Zagrebu, Mladen Bajić i Dinko Cvitan ignorirali  su upozorenja o sukobu interesa.

Rasvjetljavanje ove kriminalne hobotnice započelo je još prije nekoliko godina kada su o cijelom slučaju izviješteni Ministarstvo pravosuđa i nadležne europske instance kojima su od strane prijavitelja dostavljeni brojni dokazi o počinjenim nezakonitostima i nepravilnostima u radu više odgovornih osoba državnog odvjetništva i USKOK-a o čemu smo već ranije pisali.

Uz početak dugo najavljivanih reformi pravosuđa očekivati je i promptno postupanje nadležnih instanci u cilju suzbijanja kriminala unutar pravosudnih tijela i institucija, a u ovom konkretnom slučaju već postoji i državnoodvjetnička i sudska praksa iz kojeg razloga je očekivati promptno i učinkovito postupanje nadležnih institucija i pravosudnih tijela.  Ali, prvo čišćenje kadrova u pravosuđu zbog kojih se reforme trebaju provesti, a tek potom brza i učinkovita reforma kojom če se slučajevi poput ovog sankcionirati odmah i bez odlaganja.

U protivnom, ako će reforme provoditi Dinko Cvitan, Branko Hrvatin i ostali biseri hrvatskog pravosuđa, pravna sigurnost i sretnija budućnost i nadalje će biti samo floskula za očuvanje vlastitih pozicija i privilegija korumprirane politike i samo dijelom korumpiranog pravosuđa kako to u javnosti ističe tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje.

D. Lukić/foto:arhiv


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->