Markov trg: Kome je Most uzeo glasače, je li SDP pobijedio na terenu HDZ-a?

18 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U VEČERAŠNJOJ emisiji Markov trg tema je bila predizborna magla i koliko su je birači ‘gutali’. O temi su razgovarali komunikolog Mihovil Bogoslav Matković i novinar Ivan Hrstić.“Što se tiče rješenja švicarca žrtve su brojni ljudi oni koji su sebe osiguravali nadajući se da će imati nešto od toga, priča je bila samo da potraje što dulje dok izbori ne budu gotovi”, rekao je Hrstić na početku emisije.
“SDP je agresivnije preuzeo gard napada kao da su oni oporba, preuzeo je alate koje bi svjetonazorski pripadale demokratskoj zajednici. Kad se uzme u obzir da su imali savjetnika Alexa Brauna jer on ide u paradoks”, rekao je Matković.

U emisiji je puštena izjava Dinka Dedića, političkog emigranta, urednika Hrvatskog tjednika iz vremena tzv. ‘neprijateljske emigracije’, koji je osamdesetih godina bio prvi na udbaškoj listi za odstrel:

‘Kukuriku koalicija nije mogla dobiti izbore jer u svom mandatu nije ostvarila ništa na osnovu čega bi ih mogla pobijediti. Prekršili su sva obećanja, predizborna kampanja im je bila bazirana na obmanama i lažima. HDZ je značajan broj svojih glasova predao u vlasništvo Mosta u formi protestnih glasova.hrstić, markov trg

Rezultati ovih izbora leže isključivo na HDZ-ovoj polovini igrališta. Ako se kritički osvrne prema sebi i suoči se sa svojim nedostacima, ponovljeni izbori mogu ići u korist jedino HDZ-u i već bi trebao biti u ofenzivi da se koncentrira na ono što je u predizbornoj kampanji propustio.

Umjesto da upotrijebi svoju najveću municiju, a to je da za neuspjehe iz prošlog mandata odgovara isključivo vlada a opozicija ih poziva na odgovornost, HDZ je u kampanju ušao s uvjerenjem da izbore ne može izgubiti i da se nema potrebe naročito truditi, jer pobjeda je već u džepu. Idući veliki nedostatak HDZ-a je podatak da Karamarko, ako bi i mogao biti dobar premijer, definitivno nije pogodan za voditi predizbornu kampanju. Dobar kandidat pliva među narodom i pred kamerama kao riba u vodi, argumente sipa kao iz vreće, polemike vodi žustro, temperamento i uvjerljivo, iz neprilika se izvlači spretno i nikad ne ostavlja dojam da se našao u neobranom grožđu.

Odgovornost Tomislava Karamarka

Znam da među mojim prijateljima Karamarko ima puno idolopoklonika ali prvenstveno baš oni moraju progutati gorku pilulu i ako svojoj stranci žele uspjeh, od lojalne mase koja sve odobrava, pretvoriti se u njezine kritičare. Ne može se biti veći štetočina nego kad postaneš stranački nacionalist a Hrvatska ti je samo polje djelovanja. To su ti koji uvijek imenuju udbaše iz protivničkog tabora a svoje toleriraju.
HDZ je platio cijenu jer nije imao kandidata koji bi mogao stati pred tv kamere u debati pred cijelim narodom i argumentima Milanovića baciti u prašinu, bez obzira tko postavljao pitanja. Milanović je sposobniji na lažima postizati rezultate nego Karamarko na istini.

Glasovi koje je Most dobio nisu odraz njihove kvalitete nego su odraz nedostatka kvalitete u drugima. Umjesto da su svoju poziciju iskoristili pametno, projektirajući odgovornu skromnost, istog časa su se njihovi najpoznatiji predstavnici, Prgomet i Petrina, počeli ponašati bahato i arogantno, s dozom osvetljivosti u svojim nastupima.

Ako ima što dobra u onome što su pokazali ovi izbori je da arogancija neće biti napalaćena, ni Milanovićeva kojim su oni Bogom dani uz papinu privolu Hrvatskom vladati u beskraj, ni Karamarkova kojom je pobjeda u džepu, pa se može s rukama u džepovima prošetati kroz predizbornu kampanju, uzimajući podršku Hrvata zdravo za gotovo.

Ako ništa drugo, ovo je velika lekcija za HDZ, kako se Hrvate ne smije uzeti kao gumeni štambilj.
Hrvatska nema ni ljevice ni desnice, nego jugoslavensku, titoističku ljevicu, HDZ u centru koji se godinama koprca između Jasenovca i Bleiburga, ćirilice i latince te Pupovčevih Srba i Starčevićevih pravaša, i razbijenu desnicu koja je poslana na dno bačve da muti vodu, koja zna što će ali ne zna kako će, koja se već godinama na dnu koprca i nikako da ispliva na površinu. Ta desnica je trebala biti treća opcija, da je jasna, načelna, starčevićanska i radićevska, povijesna i ponosna, usaglašena i jedinstvena ali nije, pa treća alternativa postaje neartikulirana skupina koja je slobodno, umjesto “Mosta” mogla biti nazvana “zbrda-zdola’, izjavio je Dinko Dedić u emisiji.

Tko su glasači Mosta?

“Nisu zadovoljni u kojem smjeru to ide, nisu mogli dati glas niti za jedne ili druge”, komentirao je Hrstić.
“Mediji su ovdje odigrali ključnu ulogu. Imate medije koji su postavljeni tijekom čitavih mandata, pa tijekom kampanje su oprezni. Nije problem da se pojavi neki interpolirani sustav, Božo Petrov zna komunicirati, djeluje empatijski, jedna takva karizma, postao je paradigma za ova dva pogona. Kad se provodi izjednačavanje HDZ-a i SDP-a to je nekorektno forsiranje.

Karamarko nema tako lošu povijest da bi ga se tako degradiralo za mjesto na koje se kandidira. U politici vam vrijedi kao i u životu, ako želite ponuditi javnosti iluziju ili više, ponudite iluziju. Mislim da ipak trebamo upoznati te ljude kako bi osudili kakav nam potencijal predstavljaju”, analizirao je Matković.

“Jasno je da on izravno ne može biti odgovoran, oko njega je stvorena loša karizma izrađena medijima. Karamarko je morao naći odgovor na to ali nije. Nije se morao svađati izravno s Milanovićem, taj sraz ne bio dobar konstruktivno političkom hrvatskom životu, ne obraćati se samo svojim biračima. Što je radio, zvučalo je kao da vodi stranačku kampanju, to nije prilagođeno onom mjestu kojem se kandidira. Trebao je zadovoljiti pitanja i odgovore i konkretno obećati neke stvari koje hrvatska treba napraviti. Javnosti su prezentirali neku brošuricu u kojoj je sve bilo po pet kuna, a to nije dovoljno”, osvrnuo se Hrstić na vođenje HDZ-ove kampanje za parlamentarne izbore.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •