INSTITUCIONALNI ORGANIZIRANI KRIMINAL: Hrvatski fond za privatizaciju – DORH – Uskok?

27 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

OBJAVLJUJEMO prvi u nizu inspekcijskih nadzora u kojem su prijavljene odgovorne osobe DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu – Mladen Bajić, Sani Ljubičić, Dinko Cvitan, Željka Pokupec i Sunčice Blažević  u predmetu USKOK-a br. K-US-227/14 (kaznene prijave grupacije Fantasyland protiv predsjednika HFP-a Vedrana Duvnjaka i dr.)



 

Grupacija Fantasyland podnijela je siječnju 2015.g. Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske zahtjev za provođenjem inspekcijskog nadzora nad radom odgovornih osoba  Županijskog državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske po spisu br. K-US-227/14, KR-DO-789/14 radi nezakonitog i nepravilnog rada Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika, Sani Ljubičić,  bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a i sadašnje županijske državne odvjetnice u Zagrebu,  Sunčice Blažević, zamjenice županijske državne odvjetnice u Zagrebu i Željka Pokupec, bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu.

Radi se o kaznenim prijavama grupacije Fantasyland protiv predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka i drugih odgovornih osoba Fonda po kojim  DORH i USKOK godinama nisu postupali te su po istim prekoračili sve zakonom propisane rokove za donošenje državno-odvjetničke odluke.

Unatoč opetovanim pisanim zamolbama upućenim prema glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i Dinku Cvitanu, isti su uporno odbijali postupiti sukladno zakonu te se nisu očitovali više od 50 (pedeset) mjeseci niti na jednu od desetak pisanih zamolbi prijavitelja da ih se izvijesti o statusu kaznenih prijava.

INSTITUCIONALNI ORGANIZIRANI KRIMINAL! DORH – USKOK – ŽDO ZAGREB – HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU – MINISTARSTVO PRAVOSUĐA – SABOR!?

Nakon višegodišnjeg kršenja zakona od strane  DORH-a i USKOK-a, grupacija Fantasyland je o nezakonitom i nepravilnom radu odgovornih osoba DORH-a i USKOK-a  u više navrata tijekom razdoblja 2012.g. – 2014.g. pisanim putem izvijestila i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Državno-odvjetničko vijeće, Hrvatski sabor  – Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe, Ured predsjednika sabora Republike Hrvatske, Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te Ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji su se više od 2 (dvije) godine proglašavali nenadležnim vezano uz prijavljen nezakonit i nepravilan rad DORH-a i USKOK-a.

Inspekcijski nadzor upućen je prema Ministarstvu pravosuđa radi nezakonitog i nepravilnog rada odgovornih osoba DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u razdoblju 2010.g. – 2015.g.,  i to:

  • višegodišnje nepostupanje DORH-a i USKOK-a  po kaznenim prijavama protiv predsjednika HFP-a Vedrana Duvnjaka i dr. unatoč zakonom propisanoj obvezi postupanja u zakonom propisanom roku, te unatoč i opetovanim pisanim zamolbama prijavitelja za postupanjem upućenim prema glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i Dinku Cvitanu
  • višegodišnje neočitovanje glavnog državnog odvjetnika  o statusu podnijetih kaznenih prijava unatoč desecima pisanim zamolbi prijavitelja da se isti očituje sukladno zakonu i propisanim procedurama  (glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i Dinko Cvitan nisu se nikada očitovali o statusu podnijetih kaznenih prijava koje su godinama stajale u ladicama DORH-a i USKOK-a)
  • višegodišnje neevidentiranje kaznenih prijava u upisnike kaznenih prijava  na način propisan zakonom  (kaznene prijave podnijete USKOK-u 2012.-te godine nose oznaku spisa iz 2014.-te godine – spis br.  K-US 227/14)
  • nedonošenje državno-odvjetnike odluke u zakonom propisanom roku čime se štiti prijavljene počinitelje kaznenih djela, te onemogućuje prijavitelje u korištenju pravno dopuštenih sredstava i pruzimanju kaznenog progona protiv prijavljenih osoba,
  • kršenje zakonom propisanih procedura pri donošenju državno-odvjetničke odluke, itd.

Zahtjev za provođenjem inspekcijskog nadzora nad radom odgovornih osoba  Županijskog državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske po spisu br. K-US-227/14 , KR-DO-789/14 upućen je na znanje i Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović koja je zatražila očitovanje ministra pravosuđa Republike Hrvatske po svim prijavljenim nezakonitostima i nepravilnostima.

Ministarstvo pravosuđa do današnjeg dana nije provelo inspekcijski nadzor, već svojim nepostupanjem štiti kriminal u DORH-u, USKOK-u i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

TUŽBE FANTASYLANDA ZA NAKNADU ŠTETE! ŠTETU ĆE PLATITI POREZNI OBVEZNICI!

Slaven Čolak, predsjednik uprave Fantasylanda iz Samobora i njegov projekt bili su glavna meta Mladena Bajića koji je trebalo svim sredstvima zaustaviti po nalogu onih kojima je taj projekt bio izravna konkurencija.Duvnjak, galić, čobanković, popijač

O svim nezakonitostima i nepravilnostima u radu Fonda, Fantasyland je redovito obavještavao sve nadležne i fondu nadređene institucije, dostavljajući uvijek u prilogu svu relevantnu dokumentaciju kojom potvrđuje svoje tvrdnje, te ukazujući na enormnu štetu koja se nanosi projektu, apelirajući da u okviru svoje nadležnosti  poduzmu odgovarajuće mjere da se spriječi daljnje nanošenje štete, ali uzalud. Isti su se i posve oglušili ili samo deklaratorno izrazili svoju podršku bez poduzimanja odgovarajućih mjera, ili su se proglasili nenadležnima ili su bili prezauzeti ili ih jednostavno nije bilo briga.

Posljedica svega je enormna šteta koja je nastala i zbog koje se vode sudski postupci. Pokrenute su tužbe za naknadu štete protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju i države, ali i pokrenuti kazneni postupci protiv svih odgovornih osoba koje su kao službene osobe ispred države sudjelovale u nezakonitim i protupravnim radnjama protiv Fantasylanda.

REFORMA PRAVOSUĐA!  OFORMITI POSEBNO TIJELO KOJE ĆE PROVESTI NADZOR NAD SVIM PREDMETIMA PO KOJIM SU ZATRAŽENI INSPEKCIJSKI NADZORI MINISTARSTVA PRAVOSUĐA!

Ministarstvo pravosuđa je sukladno zakonu i nadležnosti obvezno spriječiti svaki oblik zlouporabe unutar pravosudnih tijela i institucija, izvršiti inspekcijski nadzor radi utvrđenja stvarnog činjeničnog stanja, otkloniti nezakonitosti i nepravilnosti ukoliko su iste inspekcijskim nadzorom utvrđene, te poduzeti odgovarajuće mjere protiv odgovornih osoba koje su postupale protivno zakonu i propisanim procedurama.

Međutim, Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske do današnjeg dana nije provelo inspekcijski nadzor vezano uz prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu odgovornih osoba Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Županijskog državnog odvjetništva i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske što predstavlja narušavanje pravne sigurnosti i temelja pravnog i demokratskog sustava Republike Hrvatske, te zaštitu kriminala unutar pravosudnih tijela i institucija.miljenić, klarić, bajić

Isto je za posljedicu imalo umjesto razriješenja Sani Ljubičić sa svih dužnosti, imenovanje iste na mjesto županijske državne odvjetnice u Zagrebu, iako se radi o osobi koja je prijavljena u brojnim predmetima radi nezakonitog i nepravilnog rada, te činjenju teških kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave kažnjivo po čl. 279, st. 1 i 2 KZ-a, ovjeravanja neistinitog sadržaja kažnjivo po čl. 281, st. 1 i 2 KZ-a, oduzimanja ili uništenja službenog pečata ili službenog spisa kažnjivo po čl. 318 KZ-a, sprečavanja dokazivanja kažnjivo po čl. 306, st. 1 i 2 KZ-a, lažnog prijavljivanja kaznenog djela kažnjivo po čl. 304, st. 1 i 2 KZ-a, iznuđivanja iskaza kažnjivo po čl. 297, st. 1 i 2 KZ-a, zlouporabe položaja i ovlasti kažnjivo po čl. 291, st. 2 KZ-a.

Gordana Klarić, pomoćnica ministra pravosuđa – bivša zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu i zamjenica ravnatelja USKOK-a instalirana je od strane bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u Ministarstvo pravosuđa, Upravu za organizaciju pravosuđa kako bi držala kontrolu nad predmetima po kojim su zatraženi inspekcijski nadzori nad radom DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kojim je i sama obnašala dužnost zajedno sa prijavljenim osobama koje su predmetom inspekcijskih nadzora prije nego je imenovana na mjesto pomoćnice ministra.

Razrješenjem Mladena Bajića s mjesta glavnog državnog odvjetnika, Gordana Klarić je prebačena iz USKOK-a u Ministarstvo pravosuđa sa specijalnim zadatkom kontrole predmeta po kojim su već tada stizale prijave na nezakonit i nepravilan rad DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u brojnim predmetima po kojim su prijavljene čelne osobe DORH-a, USKOK-a i ŽDO Zagreb, te zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sunčica Blažević.

Isti plan uhljebljenja u Ministarstvo pravosuđa postojao je i za županijsku državnu odvjetnicu Željku Pokupec koji je pao u vodu nakon što su mediji obznanili teške povrede zakona i njene kontakte sa brojnim osumnjičenim osobama i odvjetnicima koji su ih zastupali u kaznenim predmetima.

Stoga, reforma pravosuđa podrazumjeva i poduzimanje odgovarajućih mjera, stegovnih pa i kaznenih postupaka protiv svih osoba unutar pravosudnih tijela i institucija koje postupaju protivno zakonu, a ne samo informatizaciju, uvođenje e-spisa i ubrzanje rješavanja sudskih postupaka, jer su te slabosti hrvatskog pravosuđa zanemarive u odnosu na nezakonit i nepravilan rad pravosudnih tijela i institucija koji je uzdrmao temelje pravnog i demokratskog sustava, te je izravna prepreka stabilnosti i opstanku hrvatskog gospodarstva.

D. Lukić/Foto: Arhiv mp


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->