Izrael podržao zahtjeve Hrvata u BiH! Komšić i političari u Sarajevo u šoku

8 kolovoza, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Izrael je u ponedjeljak podržao hravatske prijedloge izmjena Izbornog zakona u BiH i izrazio očekivanje da će osigurati jednakost građana uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihova legitimnog političkog predstavljanja u vlasti



– Država Izrael čvrsto vjeruje da je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i njegov Aneks IV – Ustav BiH, uspostavio održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika. Izrael smatra da se to mora poštivati ​​i uzeti u obzir pri traženju rješenja za izborni zakon, koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju, navodi se u priopćenju upućenom iz izraelskog veleposlanstva.

Dodaje se kako se taj cilj može ostvariti legitimnim političkim predstavljanjem koje je verificirao Ustavni sud Bosne i Hercegovine. U priopćenju se pojašnjava kako bez legitimnog predstavljanja ‘sustav konsocijacijske demokracije (ugrubo – riječ je o obliku političkog uređenja u kojem određene grupe, podijeljene po etničkom ili religioznom ključu, sudjeluju u dijeljenju/obnašanju vlasti/moći po principu proporcionalnosti, autonomije i mogućnosti veta, op. a.) nije niti provediv niti održiv‘.

– Pozdravlja se spremnost i prijedlozi hrvatske strane što se pokazalo kroz pregovore o izmjenama izbornog zakona, ističe se u priopćenju.

Tek treba provesti presude ESLJP-a

Dodaje se da u izbornoj reformi presude Europskog suda za ljudska prava, uključujući slučaj Sejdić-Finci, tek trebaju biti provedene. Ocjenjuje se i kako izostanak provedbe izborne reforme ostaje teret za BiH.U istome priopćenju iz veleposlanstva koje BiH nerezidentno pokriva iz Tirane, Izrael je pozdravio ‘nedavne ohrabrujuće akcije‘ koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine s ciljem zaštite židovske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Odlukom državnog Parlamenta prihvaćena je radna definicija pojma antisemitizam, koju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH.

Izrael je pozdravio i odluku Grada Mostara o preimenovanju ulica koje su nosile imena po ustašama. Izrazili su očekivanje kako će i drugi u BiH gradovi slijediti pozitivni iskorak grada na Neretvi o preimenovanju ulica i javnih ustanova koje nose uvredljive nazive.

Komšićevi prigovori

Nekoliko sati nakon što se oglasila izraelska ambasada, reagirao je i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. On je istaknuo da stavovi ambasade Izraela sadrži nekoliko vidnih kontradiktornosti, prenosi klix.ba.

Komšić napominje da se prva kontradiktornost odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

– U istoj izjavi kaže se da se podržava ‘legitimno predstavljanje‘ kao izraz konsocijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji, navodi Komšić.

Druga kontradiktornost, smatra Komšić, se odnosi na to što su, prema njemu, zagovornici konsocijacije u BiH oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca te na realizaciji ciljeva udruženih zločinačkih pothvata, za što Komšić ističe da vjeruje da nije službena politika Izraela.

– Zato pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite ‘interpretatore‘ i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Židova u BiH kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa, poručio je Komšić.

Komšić je istaknuo da BiH prema univerzalnim principima vode aspiracije za članstvom u NATO savezu i Europskoj uniji, dok politike “konsocijacija” i etničkih podjela odaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Iz toga razloga Komšić smatra da je pojašnjavanje stavova Izraela – važno.

Konsocijacija je uređenje u kome je određenim društvenim grupama ili narodinama zajamčeno sudjelovanje u vlasti;  npr. u Nizozemskoj, op.a. )

SDP osudio podršku Izraela hrvatskim prijedlozima 

Podršku Izraela izmjenama Izbornog zakona osudio je i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. Od Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva Bosne i Hercegovine je zatražio da, kako je naveo, hitno upute protestnu notu Izraelu te da im ukažu na stvarni pravni poredak BiH,

Pozvao je i na bilateralni susret kako bi se izraelski dužnosnici upoznali s političkim sistemom BiH te djelovanju onih koji, kako je istaknuo, osporavaju jednakopravnost, promiču kulturu veličanja zločina genocida i negiraju temeljna ljudska prava, pa i pripadnicima židovske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Gotovo je nevjerojatno i krajnje paradoksalno da ambasada Izraela podržava sistem, koji je okvalificiran kao rasistički i diskriminatoran, upravo po tužbi našeg židovskog sugrađanina, uvaženog gospodina Jakoba Fincija. Na ovaj način ambasada Izraela se de facto i de iure stavlja na stranu onih, koji su obavezujućim presudama Europskog suda za ljudska prava, obilježeni kao promotori diskriminacije, pored ostalih, i nad Židovima, napomenuo je.

Prema njegovim riječima, svako tko zagovara ekskluzivna prava konstitutivnih naroda nad drugima upravo održava diskriminaciju između ostalih i Židova. Poručio je Ambasadi Izraela da podržava “koncept tzv. legitimnog predstavljanja koji u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji.

Prema mišljenju predsjedniku SDP-a BiH, ‘vlast u BiH ne obnašaju konstitutivni narodi, iako su im kroz sistem data ekskluzivna prava‘.

– Sve institucije pripadaju državi i izvode se iz državnog suvereniteta, a ne narodima koji nisu administrativne kategorije. Odgovor bi mogao ići unedogled, dodaje.

Lagumdžija napao Izetbegovića i Komšića

Podršku Izraela promjenama Izbornog zakona u BiH za Klix.ba komentirao je i Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH i bivši predsjednik SDP-a BiH. On je poručio da do eventualnog idućeg poteza visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta treba maksimalno lobirati kako BiH ne bi dobila štetne izmjene izbornog zakona.

– Ima li itko da potjera ove što nas vode da krenu lobirati po par ključnih zemalja prije nego Schmidt donese odluku o izmjenama izbornog zakona. Kada se ne dogovore u roku koji je dao, hoće li samo nastaviti voditi predizbornu kampanju o tome preko medija s plaža i kafana?, rekao je Lagumdžija pa kritizirao lidera SDA Bakira Izetbegovića i te lidera DF-a Željka Komšića.

– Bakir i Željko su još uvijek valjda omamljeni iluzijama o snazi Bundestag rezolucije s kojom oni svakako nemaju ništa i misle da je to dovoljno. Za to vrijeme, ozbiljne diplomatske akcije vode HDZ pa i SNSD, kaže Lagumdžija.

Lagumdžija tvrdi da bi sve bilo drugačije da su stranke sa sjedištem u Sarajevu ozbiljno pristupile da reformski izborni paket mora integrirati makar neke opravdane hrvatske zahtjeve.

– Umjesto toga oni su se konfrontirali s tim zahtjevima i još nastavili da ‘prijete‘ da će ‘Hrvatima uzeti 6 mjesta u Domu naroda‘ do mjere daljnje radikalizacije međuetničkih odnosa. Svojom odlukom da prepuste Čoviću ozbiljan arsenal argumenata, samo su pokazali da nemaju ozbiljnu, poželjnu i izvodivu viziju Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države i društva zajedničkih vrijednosti, zaključio je Lagumdžija.

Izrael zahvalio Dodiku i Čoviću na podršci

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, odnosno odjel za Balkan, zahvalio je pak Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću na njihovom stavu o sukobu u toj regiji.

– Hvala vam na snažnoj podršci. Izrael ima pravo braniti svoje građane: Židove, muslimane i kršćane. Svijet bi trebao stati uz Izrael dok se bori protiv terorizma. Gaza bez terorizma je bolja i za Izrael i za Palestince, stoji u tweetu koji je objavljen kao komentar na Dodikov raniji status u kojem je lider bosanskih Srba napisao da se Izrael ima pravo braniti.

– Osuđujem terorističke napade Islamskog džihada na izraelske civile i u potpunosti podržavam obustavu vatre. Država Izrael ima se pravo braniti, napisao je Dodik.

Sličnu poruku su objavili i kao odgovor na tweet Dragana Čovića. U njoj navode da će Izrael nastaviti “braniti od terorista koji nasumično lansiraju rakete s jednim ciljem, da ubiju Izraelce”.

M.M. /Foto: N1


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->