KARAMARKO ODSTUPIO: Ostavkom je postavio nove standarde, zbog neuspjeha se odlazi

21 lipnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, zbog interesa stranke i bez ikakvih pritisaka”, izjavio je Tomislav Karamarko na konferenciji za novinare u središnjici stranke.



Naglasio je daje ponosan na sve ono što je napravio. “Uvijek sam bio u službi Domovine i uvijek sam sve radio za Hrvatsku i HDZ, kazao je Karamarko koji se nada da će njegova ostavka dati stranci novi vjetar u leđa.

Zahvalio se svima koji su mu dali podršku u političkom djelovanju kao i onima koji su ga u posljednje vrijeme podržavali i pokušavali odgovoriti da podnese ostavku.

“HDZ je ojačao i dobio mišiće, trenutno je najjača stranka i dao Bog da to bude još dugo”, rekao je Karamarko te dodao kako bez jake desnice ne bi bilo ni jake ljevice. Na pitanje tko ga je najviše razočarao, nije htio odgovoriti. “Politika je prljav posao, ali to ne bi trebalo biti tako”, rekao je. Nije želio govoriti o osobi koja će ga naslijediti na mjestu predsjednika stranke – “Ne bih o imenima – ne vidim nikoga na čelu HDZ-a”, poručio je.

Ne odlazim ni pod čijim pritiskom 

“Jučer nisam dao ostavku zbog tehničkih problema, nikakvo mistificiranje nije u pitanju. Ovo ne radim pod ničijim pritiskom, iako je politika prljav posao, mnogima će biti drago, mnogima i krivo. Koristim priliku da zahvalim svim svojim običnim članovima HDZ-a, svima onima koji od stranke nemaju nikakve materijalne koristi i nisu očekivali sinekure i dobitke osim što su se borili za probitak stranke i hrvatske domovine.

Zahvaljujem 92,5 tisuće ljudi koji su me izabrali za predsjednika stranke, na to sam ponosan. Zahvaljujem svima onima koji me u zadnja 2-3 dana podržavaju, bodre, šalju poruke podrške i pokušali su me spriječiti u podnošenju ostavke. Ugodno je bilo biti i predsjednik stranke u kojoj prebiva prosječan hrvatski čovjek koji teško živi. Želim svojim nasljednicima da rade dobro i budu uspješni. Stranka je u četiri godine dobila i vraćen joj je dignitet, dobila je mišiće natrag, mi smo najjača hrvatska stranka, jer bez jake stranke neće biti države”, kazao je Karamarko.

“Ono što je pred nama jest borba za boljitak u gospodarstvu, jest borba za kvalitetu života za hrvatskoga čovjeka. Broj iseljenih me brine, alarmantno je da nas ima manje od četiri milijuna.”

Stranka mora ići dalje, ovo će biti dodatni impuls

Kazao je da je ostavka individualni čin te da ne treba mistificirati priče oko toga tko ga je najviše razočarao. “Ne mogu odgovoriti tko me najviše razočarao, jer je politika prljav posao, a ne bi trebao biti, trebala bi biti plemenita vještina. Možda me mogu razočarati odnosi i u stranci i u političkom prostoru općenito”.

“Mislim da je bilo dobro rušiti vladu, jer nije bila funkcionirala. Bilo je pitanje odgovornosti prekinuti nešto i reći dosta, bilo je najlakše ostati u fotelji prvog potpredsjednika, ali bilo je dosta”, kazao je Karamarko.

O mogućem nasljedniku:

”Nadam se da će biti više kandidata i da će biti izabrani kao i ja po principu jedan član jedan glas, i da taj koji pobijedi doista ima legitimitet. Ova je vlada bila disfunkcionalna, nije mogla funkcionirati, reforme su zaustavljene, projekti, puno riječi o kadroviranju, to nije moglo ići toliko dugo. Vidjeli smo da je to bila greška i ove vlade. To je trebalo prekinuti.

Ovo je jedan sistem šok terapije, ja se po treći put povlačim, Kad se trebalo svađati s ljudima iz Mosta da ne budem premijer, ja sam se povukao zbog interesa stranke . Povukao sam se i kad su rekli da ne budem prvi potpredsjednik, iako mi je pozadina svega jasna, ne znam na koji bih način dokazivao svoje domoljublje. Uvijek sam smatrao da i dalje služim svojoj domovini”, rekao je Karamarko.

Odbacuje tvrdnje da je vlada bila disfunkcionalna upravo zbog njega.

“Naravno da će politički protivnici pričati suprotno od onog što pričate, od njih nisam ništa drugo ni očekivao. Vlada je bila disfunkcionalna. Najviše me smetalo ignoriranje HDZ-a u toj kombinaciji, nismo imali pristup bitnim odlukama, bitna ministarstva su uzeli mostovci, nisam mogao dopustiti da stranka bude ponižena. S te je strane bio pritisak. Ja sam to mogao trpjeti šest mjeseci, ako netko zna surađivati, to sam ja, nisam nikad nikom bio nezgodan suradnik. Napravio sam to zbog digniteta i stranke i sebe osobno. Bitno da probamo napraviti iskorak i da idemo u kvalitetu”, kazao je Karamarko.

Odlazim nakon jednog neuspjeha, Milanović stalno gubi pa ostaje

“Prerano je komentirati budućnost. Ja sam zaljubljenik u svoju domovinu i to je ono što me tjera, kako se to da iskoristiti dalje, vidjet ćemo. Ponosan sam na sve što sam dosad radio. Dok se pobjeđuje nitko ne prigovara. Pet godina pobjeđujem i odlazim s mjesta predsjednika stranke nakon jednog neuspjeha, Milanović gubi i ostaje,  ali ja se ne bunim, ovo je moja volja”.

Ne boji se da će ga dočekati sudbina njegovih prethodnika, kao Jadranke Kosor.

“Nema razloga za to. Pokušat ću sa svojom strankom biti u dobrim odnosima. Ne možete četiri godine voditi sustav i onda u intervjuima govoriti protiv. Postoji statut HDZ-a i kad bih obezvređivao sve što je HDZ napravio i onda sam u sukobu i takve se stvari sakncioniraju u svim strankama”, rekao je Karamarko.

Smatra da je politika HDZ-a koju je on vodio, bila dobra.

“Mi smo HDZ vratili njenim korijenima, doktoru Tuđmanu. To je bila politika koja je uvažavala i činjenicu da smo članovi NATO-a i EU. Lako je sad biti general nakon bitke. Ovo je moja volja, isključivo moja volja”, kazao je Karamarko.

Kazao je HDZ pripada desnom centru:

“Nemojmo se micati iz desnog centra, jer ćemo izgubiti naše članstvo i biračko tijelo, koje je tradicionalno narodnjačko. U strogi centar možemo ići samo ako se reforme budu strogo provodile.”

Na pitanje kako bi objasnio komunikaciju unutar stranke, jer su mu mnogi spočitavali manjak komunikacije i činjenicu da nitko nije znao njegov sljedeći potez, Karamarko je rekao da na to ima pravo.

“Imamo Predsjedništvo, ja sam namjerno ovo napravio, imao sam valjda pravo na razmišljanje, zašto bi svatko trebao znati u kojem ću trenutku dati ostavku?”

“HDZ je srušio svoju vladu, to zvuči i djeluje jako ružno, ako kažem da ta vlada nije mogla funkcionirati, stojim iza te odluke. Ja sam prvi koji snosi odgovornost”,

“Izmišljena afera koja je trebala poslužiti kao artiljerijska priprema i paljba na pritiske na mene. Bila je prekobrojna preko svih mjera, nehumana, neljudska, hrpa izmišljotina, gnjusnih laži o meni i mojoj obitelji”, komentirao je odnose s Mostom i konačan kraj Vlade.

M. Marković/foto:screenshot.hrt


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->