Karamarko u ozbiljnom poslu: Nakon Londona posjetio SAD i otkrio što je radio

ožujak 6, 2017 maxportal
Share Button

TOMISLAV KARAMARKO, bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade objavio da se nedavno vratio iz Washingtona, gdje se družio sa starim prijateljima i kolegama i susreo ‘s nekoliko američkih dužnosnika koji brinu o pitanjima od važnosti za Hrvatsku i njeno okruženje’.Nakon prošlomjesečnog posjeta Londonu, koji je izazvao dosta pažnje, i ovaj posjet SAD-u moga bi odjeknuti jer očito nije riječ o privatnim putovanjima, ma kako god da se prezentiraju, već o susretima koji imaju značaju političku pozadinu.

Trenutno ne znamo pojedinosti, ali nešto se zanimljivo događa oko njegovih putovanja u središte političke, vojne i obavještajne moći.

U tekstu o putovanju u SAD-e Karamarko piše:

“Dragi prijatelji,

upravo sam se vratio iz posjeta Washingtonu, gdje sam se družio sa starim prijateljima i kolegama. Također, susreo sam se s nekoliko američkih dužnosnika koji brinu o pitanjima od važnosti za Hrvatsku i njeno okruženje. Gdje god sam bio u Washingtonu, uvjerio sam se kako suvremena Amerika uistinu predstavlja model slobode, sigurnosti i gospodarskog napretka. Također, podsjetio sam se koliko su duboke veze između Amerike i Hrvatske.

Jedan od važnijih bio je posjet Nacionalnom groblju Arlington, na kojem počivaju neki od američkih vojnika hrvatskog podrijetla koji su se borili za slobodu i demokraciju širom svijeta. Njihova hrabrost me je uistinu inspirirala.

Stožerni narednik Ivica Jerak, rođen u Debeljaku kraj Zadra, služio je u vojsci SAD-a u operacijama u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu, Koreji, Iraku, Kosovu i ostalim borbenim zonama. Dobio je više od 40 priznanja i odlikovanja, uključujući odličje Srebrne zvijezde i dva Purpurna srca.

Poginuo je u Iraku kada je improvizirana eksplozivna naprava detonirana kraj njegova položaja. Zvali su ga Hrvatska senzacija.

Michael J. Novosel, rođen u Pennsylvaniji od roditelja hrvatskih imigranata, služio je kao potpukovnik u zračnim snagama američkog zrakoplovstva i bio glavni časnički dužnosnik u američkoj kopnenoj vojsci. Služio je u II. svjetskom ratu te u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Odlikovan je Medaljom časti, Uglednim odličjem za službu, Uglednim letačkim križem, Brončanom zvijezdom i Purpurnim srcem.

Postao je član Kuće časti zrakoplovstva kopnene vojske 1975. godine.

Pukovnik Johan J. Tominac odlikovan je Medaljom za hrabrost za svoja djela u II. svjetskom ratu, a sudjelovao je i u Korejskom te Vijetnamskom ratu.

Kaplar Louis Cukela, rođen u Hrvatskoj (Austro–Ugarska Monarhija), odlikovan je Medaljom časti za djela i zasluge tijekom bitke za Soissons u I. svjetskom ratu.

Neka je vječna slava njima i svim ostalima koji su nas učinili ponosnima!

Maxportal/foto:facebookKomentari
Share Button