Kaznene prijave protiv Vedrana Duvnjaka godinama stoje u ladicama Mladena Bajića

31 prosinca, 2014 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Grupacija Fantazija iz Samobora podnijela tužbe protiv države za naknadu štete veće od milijardu kuna, a odvjetničkim timovima iz Zagreba priključeni su i ugledni odvjetnici iz Beča i Londona



Projekt Fantasyland je trebao krenuti sa izgradnjom još 2009/2010 godine kada je i medijski obznanjen početak izgradnje projekta vrijednog 200 milijuna eura čijom je realizacijom trebalo biti otvoreno više od 800 novih radnih mjesta. Najavom početka izgradnje vodenog parka Šmidhen, počinje višegodišnja drama dosad neviđenih razmjera čak i za hrvatske prilike, jer dokumentacija kojom raspolažemo pokazuje da je nad projektom Fantasyland i investitorom napravljen nikad viđen linč u kojem su sudjelovali brojni akteri političke i gospodarske scene, a sve to pod pokroviteljstvom i zaštitom odgovornih osoba nadležnih za sprečavanje zlouporaba unutar državnih institucija.

Neki od njih, poput Petra Čobankovića i Ivana Šukera bili su i članovi tadašnje Vlade Republike Hrvatske nadležni za gospodarstvo, no nitko od njih nije spriječio bivšeg čelnika fonda Vedrana Duvnjaka da nezakonitim radnjama onemogući realizaciju projekta Fantasyland.Fantasyland-samobor[1]

Potencijalni investitori u naše gospodarstvo koji su upoznati samo s dijelom onog kroz što su prošli investitori u samoborski Šmidhen, zasigurno će do daljnjeg odustati od bilo kakvih ulaganja u Republiku Hrvatsku. Jer, očito se još uvijek ne smije dopustiti ulaganje u hrvatsko gospodarstvo nikome tko može ugroziti i najmanje privatne interese nekoliko sveprisutnih „hrvatskih“ poduzetnika, i time ugroziti njihov naum preuzimanja cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Korumpirani političari i upravitelji državnim resursima prema tom nepisanom pravilu dužni su zaštititi nesmetano širenje i gospodarsku ekspanziju privilegiranih hrvatskih tajkuna, čime su ujedno zaštićeni njihovi zajednički interesi i pozicije.

Ali ne i interesi pravno uređene, gospodarski razvijene i prosperitetne Hrvatske kakvu nam ti isti političari, lijevi ili „desni“, već godinama obećavaju, i već godinama istim lažima, obmanama i kriminalnim radnjama uskraćuju. I sve to uz aktivnu podršku ili prešutnu suglasnost nadležnih institucija koje su u interesu svih građana Lijepe naše bile dužne ukloniti već dva desetljeća neraskidivu spregu korumpirane politike i hrvatskih tajkuna koji su bogatstvo stekli sumnjivim privatizacijama i ostalim akvizicijama kojim im je omogućeno povlačenje milijardi kuna poticaja i bespovratnih sredstava iz proračuna i zataškavanje kriminala kroz otvorene predstečajne nagodbe.

 

Hrvatski fond za privatizaciju,   na čelu s Vedranom Duvnjakom više od dvije godine je onemogućavao početak izgradnje projekta Fantasyland u koji su investitori uložili milijune eura. Više od 700 dana projekt Fantasyland je čekao na potpis parcelacijskog elaborata vodenog parka, a kada je nadzor Državne geodetske uprave, koji je naručio predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak, potvrdio da je elaborat izrađen sukladno zakonu, tada čelni čovjek Fonda je pokrenuo četiri sudska postupka protiv grupacije Fantasyland pred Općinskim sudom u Samoboru blokirajući imovinu na kojoj je trebala započeti izgradnja Fantasylanda.

Međutim, grupacija Fantasyland je protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju pravomoćno okončala sve sudske postupke  u svoju korist. Hrvatski fond za privatizaciju je naručio i reviziju ispunjenja ugovornih obveza, ali i revizija, koju je provela revizorska tvrtka Refinal iz Dubrovnika izabrana od strane predsjednika Fonda, utvrdila je da je grupacija Fantasyland ispunila sve ugovorne obveze prema državi.

Ni to nije bilo dovoljno tadašnjim čelnim ljudima fonda da potpišu parcelacijski elaborat bez kojeg investitori nisu mogli ishoditi pravomoćne dozvole za izgradnju. Obraćala se tvrtka Fantazija projekt i svim članovima tadašnjeg Upravnog i Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, ali niti oni nisu reagirali na mnogobrojne zamolbe investitora koje su bile usmjereno samo na jedno – omogućiti investitorima realizaciju projekta Fantasyland u Samoboru.

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor je te izborne 2011.g. smijenila Vedrana Duvnjaka s pozicije na koju  ga je imenovao bivši premijer Ivo Sanader, a Petar Čobanković je bez oklijevanja uhljebio svog miljenika na mjesto državnog tajnika u Ministarstvo poljoprivrede kako bi i nadalje uživao sve blagodati koje politika nosi. Tako je Vedran Duvnjak, razriješen zbog nekompetentnog i neodgovornog upravljanja državnom imovinom, postao kompetentni državni tajnik u Čobankovićevom ministarstvu poljoprivrede. Na čelnim mjestima tadašnjeg fonda za privatizaciju, kasnije preimenovanom u Agenciju za upravljanje državnom imovinom, izmjenjivali su se Vedran Duvnjak i Iva Galić koja je nedugo nakon imenovanja također razriješena s dužnosti odlukom tadašnje predsjednice Vlade Jadranke Kosor.petar čobanković

No,  neodgovorno upravljanje državnom imovinom pod vodstvom Vedrana Duvnjaka i Petra Čobankovića, tadašnjeg predsjednika Upravnog odbora koji je u slučaju „Planinska“ osuđen na guljenje krumpira za pričinjenu štetu državi u iznosu od 17 milijuna kuna, rezultiralo je tužbama za naknadu štete protiv Republike Hrvatske koju će, vrlo je izvjesno platiti svi građani Republike Hrvatske.

U medijima je već više puta objavljeno kako je grupacija Fantasyland iz Samobora podnijela više kaznenih prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv više osoba koje smatraju odgovornima za opstruiranje projekta i nastalu štetu – Vedrana Duvnjaka, Ive Galić i Dubravke Jakić Maurman i još nekoliko osoba.

Fantazija projekt je mjesecima i godinama upućivala desetke dopisa bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću tražeći ga postupanje po kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju, ali bez uspjeha.

Ne baš uvjerljiva borba protiv kriminala koja bi bila dostojna odlikovanja Ureda predsjednika Republike Hrvatske. No, i Sanader je nekada bio odlikovan u istom uredu, što daje nadu da ipak sve ide svojim tijekom.

I Ozren Matijašević, bivši član Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju potvrdio da je Fond odgovaran za pričinjenu štetu projektu Fantasyland!

Već su ranije mediji pisali da je grupacija Fantazija iz Samobora (Fantazija projekt, Fantazija vodeni park, Fantazija hoteli, Fantazija zabavni park) podnijela tužbe za naknadu štete protiv države tražeći ukupni iznos koji premašuje milijardu kuna, a uz hrvatske odvjetničke timove iz Zagreba, u zastupanju grupacije Fantazija priključeni su i ugledni odvjetnički timovi iz Beča i Londona.

Da su tužbe grupacije Fantasyland protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju osnovane, potvrdio je i bivši član upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Ozren Matijašević gostujući u emisiji „Markov trg“. Kao član upravnog odbora u vrijeme kada je na čelu fonda bio Vedran Duvnjak, Ozren Matijašević je jako dobro upoznat sa slučajem Fantasyland, te je i sam potvrdio kako je Hrvatski fond za privatizaciju vodio obijesno parničenje protiv Fantasylanda i da će u konačnici pričinjenu štetu projektu Fantasyland platiti porezni obveznici.

I Goran Marić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju i tadašnji predsjednik saborskog odbora za financije naglasio  je da je politika rasadnik nekompetentnih kadrova i da nije normalno da se na takva odgovorna mjesta imenuju osobe bez iskustva i po političkom diktatu. I sam je kako kaže morao proći više instanci i steći godina iskustva da bi obnašao direktorsku poziciju.

I predsjednica Vlade Jadranka Kosor gostujući na televiziji  Z1 izjavila je da je po pitanju Fantasylanda upoznata, te da je upozoravala tadašnje ministre i šefove fondova i agencija da moraju promptno rješavati stvari i reagirati na pozive investitora. Izjavila je i da je osobno razriješila Vedrana Duvnjaka sa mjesta ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom, a da odgovornost leži na šefovima fondova i agencija, te ministrima koji predlažu osobe koje će obnašati dužnosti u njihovim resorima.

Međutim, postavljaju se brojna pitanja na koja javnost treba dobiti odgovore. Što su godinama radile sve te institucije i zašto nisu pravovremeno reagirale kako bi spriječile štetu koju u konačnici plaćaju svi porezni obveznici. I to oni isti obveznici koji takvim neodgovornim i politički uhljebljenim nesposobnjakovićima osiguravaju novce u proračunu za lagodan život i isplatu, ne baš malih plaća.CRO Compete 290910

Tužbe za naknadu štete već su uvrštene u prijedlog Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2015.g. kao potencijalni izdatak Centra za restrukturiranje i prodaju kao pravnog slijednika Hrvatskog fonda za privatizaciju. U tom dokumentu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom iz listopada 2014.g. se navodi potencijalni izdatak temeljem dvije tužbe za naknadu štete, i to u iznosu od 455.796.771,53 kuna temeljem tužbe protiv CERP-a u parničnom postupku pred Općinskim sudom u Zagrebu  i iznosu od 759.141.934,91 kuna u parničnom postupku protiv CERP-a pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. (Tužba objavljena na Maxportalu 08.10.2014.g.)

>>> Tko će odgovarati ako država izgubi sudski spor od milijardu kuna

Pokrenuti investicije u ovakvim uvjetima naslijeđenih ostavština bivše HDZ-ove Vlade zaista nije jednostavna misija i za mnogo veće stručnjake od onih kojima raspolaže premijer Milanović. Mnogi sudski procesi pokrenuti zbog neodgovornog i nesavjesnog obnašanja službene dužnosti, kočnica su razvoju gospodarstva i pokretanju investicijskog ciklusa, uz stalnu prijetnju ionako nestabilnom državnom proračunu.

Slučaj Fantasylanda je samo jedan u nizu primjera u kojem se ogleda nefunkcioniranje sustava, a tu su i mnogi drugi primjeri neodgovornog upravljanja državnom imovinom poput slučaja „Sunčani Hvar“  u kojem je također sasvim izvjesno da će štetu u konačnici platiti porezni obveznici.

Isti akteri koje je korumpirana politika izbacila na površinu, i nadalje su glavna oporbena snaga koja kritizira vladajuće, i koja građanima i javnosti svakodnevno nudi rješenja za oporavak posrnulog gospodarstva. Zaista licemjerno i bez imalo srama, jer primjeri poput Duvnjaka,  Čobankovića, Popijača već su umnogome pridonijeli teškom stanju gospodarstva prouzročenom pod njihovim višegodišnjim nekompetentnim i neodgovornim vođenjem.

Stoga, oni nemaju prava dijeliti lekcije o upravljanju državnom imovinom i potrebnim mjerama za izlazak iz krize, jer su upravo takvi stručnjaci postavljeni po političkom diktatu uzrok stanja u kojem se nalazimo.

O NEZAKONITOSTIMA U RADU DORH-a i USKOK-a  IZVJEŠTENE SVE NADLEŽNE I NAJVIŠE DRŽAVNE INSTITUCIJE! SABOR REPUBLIKE HRVATSKE TRAŽIO OČITOVANJA GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA I MINISTRA PRAVOSUĐA!

Priču u projektu Fantasyland, tužbama za naknadu štete protiv države i kaznenim prijavama protiv Vedrana Duvnjaka i ostalih odgovornih osoba bivše HDZ-ove Vlade prenijeli su gotovo svi mediji. Ali, javnosti je jako malo poznato koji su razmjeri nezakonitosti u radu državnih institucija posrijedi, i što je sve prethodilo prije nego su se investitori i predstavnici grupacije Fantasyland odlučili podnijeti kaznene prijave i tužbe za naknadu štete.

Radi se o mnogobrojnim dopisima investitora upućivanim prema gotovo svim nadležnim institucijama i njihovim čelnim osobama u kojim se kroz cijelo razdoblje 2010.g. – 2014.g. upozorava na nezakonito postupanje, kako u Hrvatskom fondu za privatizaciju i njima nadređenim tijelima i institucijama, tako i u državnom odvjetništvu i USKOK-u koji su se godinama oglušili postupati po kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Nakon nepostupanja državnog odvjetništva i USKOK-a po kaznenim prijavama koje je podnijela grupacija Fantasyland protiv Vedrana Duvnjaka i ostalih odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju, o nepostupanju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića izvješteni su više desetaka puta i sve najviše državne institucije, između ostalih Vlada Republike Hrvatske, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, saborski odbori – Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, Ministarstvo pravosuđa RH, Ured pučkog pravobranitelja, pa i mnoge druge institucije i osobe nadležne za funkcioniranje pravnog sustava.

Svi, izuzev predsjednika Sabora i Vlade Republike Hrvatske godinama su postupali na način da su se kao institucije proglašavali nenadležnim za postupanje kada je u pitanju nepoštivanje zakona i zakonom propisanih procedura od strane tijela sudbene vlasti i državnog odvjetništva.

No, nakon što su uslijedile i tužbe za naknadu štete o čemu su također izvještene sve nadležne i najviše državne institucije, reagirali su saborski odbori –  Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe, a koje dopise upućene prema glavnom državnom odvjetniku i ministru pravosuđa, u cijelosti objavljujemo.

U tim dopisima se nalaže glavnom državnom odvjetniku i ministru pravosuđa izvijestiti Sabor Republike Hrvatske i Fantazija projekt zašto nije po kaznenim prijavama donijeta državno odvjetnička odluka?! Očito u ovoj državi ima nadležnih koji mogu i imaju ovlasti pozvati DORH i USKOK na odgovornost, te kontrolirati njihov rad.

Još ostaje nepoznanica da li su ministar pravosuđa i glavni državni odvjetnik postupili sukladno nalogu Sabora Republike Hrvatske, o čemu će naš portal zatražiti očitovanja institucija.

D. Lukić

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->