MUP objavio video uhićenja mafijaša u Zagrebu: “Lezi dolje! Ruke na leđa!”

24 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Policija  i USKOK priopćili su u četvrtak da su na zagrebačkom području u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji, koji se odnose na više osoba za koje se sumnja da su kao nositelji organiziranog kriminaliteta počinile kaznena djela protiv života i tijela te protiv opće sigurnosti.Zagrebački PNUSKOK i policajci Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, u koordinaciji s USKOK-om i novozagrebačkim Općinskim državnim odvjetništvom, započeli su u srijedu poslijepodne realizaciju kriminalističkog istraživanja usmjerenog prema nekoliko osoba sa zagrebačkog područja u cilju rasvjetljavanja ranije počinjenih teških kaznenih djela, kao i sprječavanja dovršenja teških kaznenih djela koja su pripremali, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Riječ je o skupini koja se sumnjiči da je unazad nekoliko godina diljem Zagreba postavljala eksplozivne naprave, naručivala ubojstva i bavila se trgovanjem narkotika.

Neke od osumnjičenika tereti se da su u svibnju postavili i aktivirali eksplozivnu napravu na zagrebačkom Laništu, ispred stana u kojem je živjela obitelj USKOK-ovog okrivljenika Tomislava Sučića (37). U eksploziji je ozlijeđena Sučićeva supruga, a oštećeni su devet stanova i dizalo.

Sučić je uhićen u srpnju 2019. godine u akciji policije i USKOK-a kodnog imena Tebra, zajedno s Tomislavom Sabljom i Đorđem Vuletićem, poznatim iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije.

USKOK tereti Sučića i Sablju da su od 2016. do 2019. organizirali krijumčarenje 15.7 tona marihuane i 1.3 kilograma kokaina u Hrvatsku iz Albanije. Pritom su, tvrdi USKOK, njih dvojica te ostalih 18 osumnjičenika zaradili oko 85 milijuna kuna.

Policija je danas objavila detalje uhićenja

Policija je sad objavila detalje uhićenja provedenih zadnja dva dana na području Zagreba. Riječ je o skupini koju se sumnjiči, među ostalim stvarima, za postavljanje bombe pred Sučićevim stanom.

“Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb te policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Općinskim državnim odvjetništvom Novi Zagreb, dovršili su kriminalističko istraživanje nad osam osoba (30, 36, 31, 25, 48, 44, 30, 32) zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv javnog reda, kaznena djela protiv života i tijela te kaznena djela protiv opće sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja”, piše policija.

Onda su detaljno objavili za što se tereti uhićene.

“Sumnja se da su trojica osumnjičenih (30, 36, 31) od prosinca 2020. do kraja prosinca 2021. godine u Zagrebu, u nakani odmazde nad dvojicom muškaraca zbog njihovih fizičkih napada i ponižavanja osumnjičenog 31-godišnjaka za vrijeme dok su se nalazili u istražnom zatvoru te u nakani odmazde nad još jednim muškarcem zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom koje je imao s 36-godišnjakom, povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene (25, 48, 44, 30, 32) i druge za sada nepoznate osobe”, piše policija.

Tako su angažirali osumnjičenog 25-godišnjaka da izvrši napad na članove obitelji navedenih muškaraca koji su se tada nalazili u istražnom zatvoru, a osumnjičenog 48-godišnjaka za napad na trećeg muškarca koji je bio u konfliktu s osumnjičenim 36-godišnjakom, piše policija.

Opisano postavljanje bombe ispred Sučićevog stana

Napadi su planirani postavljanjem eksploziva ispred stanova obitelji navedenih muškaraca, dodaju.

“Osumnjičenog 44-godišnjaka su angažirali da osigurava eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju napada, dok su putem 25-godišnjaka angažirali 30-godišnjaka i 32-godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe za utvrđivanje točnog identiteta osoba na koje se trebaju izvršiti napadi, za nadzor njihovog kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja.”

Riječ je o bombi postavljenoj ispred zgrade na Laništu krajem svibnja, odnosno o onoj koja je postavljena kod stana Tomislava Sučića.

“Na opisani način je 31. svibnja 2021. godine realiziran jedan napad postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave ispred stana obitelji jednog od spomenutih muškaraca, istovremeno pristajući i izazivajući opasnost za život i tijelo drugih osoba koje su se nalazile u zgradi i njihovu imovinu zbog količine i razorne moći eksplozivnog sredstva. Odmazde prema drugom i trećem muškarcu nisu uspjeli realizirati. Prilikom pripreme jednog od napada policija je uhitila osumnjičenog 25-godišnjaka”, piše policija.

“Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage domova, vozila i osoba te je pronađeno i privremeno oduzeto nekoliko pištolja, streljivo, više mobitela, novac u raznim valutama, skupocjeni satovi, detonatorska kapisla s vodičima, razni preinačeni i pripremljeni dijelovi podesni za daljinsko aktiviranje eksplozivnih naprava, mitraljez s pripadajućim streljivom i opremom, automatska puška, digitalne vage i razne droge (kokain, ecstasy, marihuana, amfetamini, punila, hašiš) tablet, uređaji za lociranje i ometanje signala, elektrošokeri te nekoliko osobnih vozila visoke klase”, dodaju na kraju.

Sumnja se da su osumnjičenici počinili kaznena djela:

 • zločinačkog udruženja,
 • poticanja na teško ubojstvo u sastavu zločinačkog udruženja,
 • pomaganja u teškom ubojstvu u sastavu zločinačkog udruženja,
 • pokušaja teškog ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja,
 • teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja,
 • nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

“Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene osobe (30, 36, 48, 44) predali pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Jedan osumnjičenik je trenutno nedostupan redarstvenim vlastima, dok se trojica osumnjičenih (31, 25, 30) od ranije nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Također, zbog čuvanja predmeta nastalih kaznenim djelom policija će protiv osumnjičenog 37-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu”, piše policija.

USKOK objavio priopćenje

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana (1991., 1985., 1990., 1996., 1973., 1977., 1991., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te pokušaja teškog ubojstva, poticanja na teško ubojstvo, pomaganja u teškom ubojstvu, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, pišu.

Udružili se da se osvete zbog sukoba u zatvoru

Onda su opisali za što se tereti osumnjičene. Kako piše USKOK, osumnjičeni su se udružili kako bi se osvetili zbog sukoba u zatvoru.

“Osnovano se sumnja da su I., II. i III. okr., u razdoblju od prosinca 2020. do 22. prosinca 2021. u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u nakani odmazde dvojici hrvatskih državljana za fizičke napade i ponižavanje za vrijeme dok su boravili u istražnom zatvoru, te u nakani odmazde hrvatskom državljaninu zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom”, piše USKOK.

“Pritom su IV. okr. angažirali da izvrši napad na članove obitelji jednog hrvatskog državljanina iz odmazde, V. okr. da izvrši napad na hrvatskog državljanina zbog neriješenih odnosa povezanih s ilegalnom trgovinom drogom, dok su VI. okr. angažirali da osigura eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju tih napada”, pojašnjavaju.

“Posredstvom IV. okr. su, za utvrđivanje točnog identiteta osoba na koje će se izvršiti napadi, nadzora njihovog kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja, angažirali VII. i VIII. okr. i druge zasad nepoznate osobe”, dodaje USKOK.

USKOK detaljno opisao postavljanje bombe ispred stana Tomislava Sučića

USKOK je onda detaljno opisao postavljanje bombe ispred stana Tomislava Sučića odnosno njegove obitelji.

“U okviru tako dogovorenog plana, u nakani odmazde dvojici hrvatskih državljana, III. okr. je zajedno sa svojim kumom I. okr. dogovorio da će postavljanjem eksploziva ispred stana obitelji jedne od tih osoba lišiti života njegovu izvanbračnu suprugu i dvoje maloljetne djece, kao i da će postavljanjem eksploziva ispred stana obitelji druge osobe lišiti života članove njegove obitelji”, piše USKOK.

Za postavljanje bombe na Laništu koristili su vojni eksploziv.

“Potom je I. okr. od VI. okr. nabavio pet kilograma vojnog eksploziva, a III. okr. je pribavio šifru ulaznih vrata stambene zgrade u kojoj živi obitelj jedne od osoba kojoj su se željeli osvetiti, dok su IV. okr. angažirali za utvrđivanje točnog identiteta članova obitelji, njihovog kretanja i životnih navika te točnog mjesta stanovanja”, pišu.

Jedan od okrivljenih se osobno susreo sa Sučićevom izvanbrančom ženom, a dvojica su ulazila u zgradu.

“U tu svrhu se IV. okr. najprije osobno susreo s izvanbračnom suprugom osobe kojoj su se htjeli osvetiti, a potom su VII. okr. i dvije još nepoznate osobe, koristeći se vozilom koje je prethodno nabavio VIII. okr., u dva navrata dolazili na njihovu adresu te su, koristeći se šifrom ulaznih vrata, ulazili u stambenu zgradu u cilju utvrđivanja točnog mjesta stanovanja”, piše USKOK.

USKOK opisao  kako je postavljena bomba.

“Nakon toga je IV. okr., u cilju da sukladno traženjima I. i III. okr. usmrti navedene osobe te pristajući da u isto vrijeme zbog količine i razorne moći eksplozivnog sredstva izazove opasnost za imovinu i život drugih osoba koje su se nalazile u stambenoj zgradi, ispred ulaznih vrata stana obitelji osobe kojoj su se htjeli osvetiti postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva i aktivirao ga sporogorućim štapinom”, piše USKOK.

Žena je, piše policija, čula da nešto gori ispred stana i na vrijeme se sklonila daleko od ulaznih vrata.

“Uslijed eksplozije došlo je do oštećenja većeg dijela stana obitelji, a izvanbračna supruga osobe kojoj su se željeli osvetiti zadobila je zadobila tjelesnu ozljedu u predjelu nosa i lica, a do težih posljedica po nju i njezinu djecu nije došlo jer se udaljila od ulaznih vrata stana i sklonila u kuhinju nakon što je čula zvuk sagorijevanja štapina ispred ulaznih vrata stana”, pišu.

“Također, uslijed te eksplozije oštećeno je i devet stanova na istom katu zgrade, dok su hodnici, prozori i vrata dizala u zgradi oštećena od prvog do šestog kata, čime je prouzročena materijalna šteta od najmanje 1.152.164,64 kune”, dodaju.

Opisali i druge slučajeve

“Potom se I. okr., sukladno ranijem dogovoru s III. okr., u cilju pripreme napada na članove obitelji drugog hrvatskog državljanina kojem su se željeli osvetiti, susreo s IV. okr. i uputio ga da obiđe jednu ulicu u Zagrebu radi utvrđenja točne adrese na kojoj stanuje obitelj te osobe. IV. okr. je najprije sam obišao tu ulicu, a onda potom i zajedno s VIII. okr., ali do utvrđivanja točne adrese nije došlo jer je IV. okr. istog dana uhićen”, dodaju.

USKOK upisuje i dogovor oko jednog ubojstva zbog nesuglasica s prodajom droge. Dogovoreno je da se ubojstvo izvrši za 15.000 eura, a pištolj je ostavljen u parku.

“Nadalje, u nakani odmazde hrvatskom državljaninu zbog neriješenih odnosa i konflikata s II. okr., povezanih s ilegalnom trgovinom drogom, II. okr. je s I. okr. dogovorio da će tu osobu lišiti života.

U cilju realizacije dogovora II. okr. angažirao V. okr. da za 15.000,00 eura usmrti tu osobu, te mu je u tu svrhu predao dio dogovorenog iznosa od 5.850,00 eura i 50 grama kokaina, dok je I. okr., sukladno navedenom dogovoru, na dječjem igralištu u blizini jednog trgovačkog centra u Zagrebu, ostavio revolver koji je V. okr., po prethodnom dogovoru i uputama II. okr., istog dana i preuzeo”, piše USKOK.

Do napada nije došlo jer je osoba koja je trebala biti meta tih dana boravila van zemlje.

“S namjerom da uporabom tog oružja liši života navedenu osobu, V. okr. je dva dana obilazio adresu njegovog stanovanja, no do napada nije došlo jer je osoba u tim trenucima bila izvan Hrvatske”, piše policija.

Onda se osoba vratila u Hrvatsku. No, ni tada nije došlo do napada jer metu nisu našli kod kuće.

“Potom je V. okr., na traženje II. okr., vratio revolver I. okr., a nakon što je idućeg mjeseca saznao da se osoba uskoro vraća u Hrvatsku i to prenio II. okr., od njega je zatražio da mu ponovno osigura revolver kako bi mogao izvršiti napad.

Nakon toga je II. okr. u dogovoru s I. okr. nabavio revolver od VI. okr., koji ga je istog dana na parkiralištu jednog trgovačkog centra u Velikoj Gorici, po uputama I. okr., predao V. okr. koji je ponovno obišao adresu stanovanja osobe kako bi je pronašao i lišio života. Do napada nije došlo jer navedena osoba ni taj dan nije bila u svom domu”, piše USKOK.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, dok su preostali okrivljenici ranije lišeni slobode u drugim predmetima.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->