NAJŽEŠĆE DOSAD: Pupovac napao Predsjednicu zbog izjave o pozdravu ZDS

veljača 27, 2019 maxportal
Share Button

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac odgovorio je na upit treba li razlikovati službeni pozdrav Nezavisne države hrvatske ‘Za dom spremni’ razlikovati od pokliča “Za dom spremni” pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata.



“Nema nikakve razlike ” kazao je Pupovac za N1 i nastavio:

“Možda postoji razlika u ljudima koji su to uzvikivali. I sigurno postoji. Možda neki znaju što to znači, a neki ne znaju, ali oni koji su u vrijeme Domovinskog rata uveli taj pozdrav znali su što on znači i tko je to govorio. Zato su u uredima imali slike Pavelića, zato su dizali ruke u zrak i smatrali se nasljednicima ustaša”, kazao je Pupovac

Zastupnik SDSS-a komentario je i izjave predsjednice Grabar Kitarović koja je rekla treba razlikovati ZDS i vremena NDH-a, “koji je kompriomitiran i neprihvatljiv, od pokliča ‘Za dom spremni’ koji su u Domovinskom ratu koristile pojedine postrojbe te je i danas dio njihovih službenih insignija”.

“To znači da se unosi smutnja i nered među ljude, to znači da se drže drže otvorena vrata za ustaško nasljeđe u Hrvatskoj i da se sam Domovinski rat zapravo povezuje s time,” kazao je čelnik SDSS-a

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je poručila kako treba razlikovati ta dva pozdrava, ‘Za dom spremni’  iz NHD koji je kompromitiran i neprihvatljiv, od pokliča ‘Za dom spremni’ koji su u Domovinskom ratu koristile pojedine postrojbe te je i danas dio njihovih službenih insignija.

“Dakle, poklič ‘Za dom’ ili bilo koja varijanta, jest povijesni hrvatski pozdrav, odnosno poskočica ili got ju to nazvali, koja se spominje u puno historijskih dokumenata ili pjesama, a meni je najdraža arija iz opere Nikola Šubić Zrinski. Međutim, poklič, odnosno pozdrav ‘Za dom spremni’ jest isključivo službeni pozdrav NDH i kao takav kompromitiran”, rekla je Grabar-Kitarović.

M. Marković/ Foto:screenshot n1

 

Komentari
Share Button