Pavao Vujnovac: Nisam ruski igrač, nemam veze s DP-om, a HDZ-u sam posudio novac uz 7 posto kamate

17 listopada, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pavao Vujnovac preko holding kompanije Energia naturalis upravlja s 20-ak tvrtki s različitim portfeljima – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkog kargo prijevoza te otkupa i prerade voća i povrća.



Samo PPD lani je imao 9,7 milijardi kuna prihoda i 226,5 milijuna kuna dobiti. Prema prometu treća je najveća domaća tvrtka, iza Ine i Konzuma.

Od toga je većinu PPD uprihodio na prodaji plina u ItalijiSlovenijiMađarskoj i Švicarskoj. Uz to, Vujnovac kontrolira  PetrokemijuPevexLuku Ploče, ima velike planove u Luki Rijeka te drži velik paket dionica u Fortenova grupi.

Vujnovac rijetko istupa u medijima, a ovaj put dao je ekskluzivan intervju za  tportal, u kojem, među inim, opširno govori o svom poslovnom carstvu, suradnji s Rusima, vezi s Domovinskim pokretom i HDZ-om, ali i osobnim strastima.

Jeste li vi ruski igrač? Širi li preko vas Moskva, odnosno Vladimir Putin, utjecaj u Hrvatskoj i regiji?

Naš odnos s Rusima je kao i s drugim našim partnerima. Mi ne kupujemo plin samo od Gazproma već imamo više partnera, pogotovo u regiji. Od početka imam mnogo konkurenata kojima nije uspjelo ono što je meni pošlo za rukom. Tako sam dobio neprijatelje. I nema boljeg načina da nešto obezvrijedite nego pričama kako je tu bilo nekog pogodovanja, da su to neki ruski interesi. Mi svoju priču gradimo vrlo transparentno. Rusi rade i s E.ONom, Engiem, RWE -om, Geoplinom, mađarskim MVM-om…

Prije nas je Ina kupovala plin od Gazproma. Zatim su taj ugovor raskinuli i krenuli u suradnju s talijanskim ENI-jem. Ja sam za to vrijeme razvijao svoju priču s E.ONom. Tad nam je pristupio Gazprom i rekao kako smo mi jedina konkurencija Ini i da bi nama prodavao plin jer se žele vratiti na tržište. E.ON se kasnije povukao i ja sam samostalno nastavio raditi s Gazpromom.

Koliko godišnje kubika plina kupite od Gazproma?

Imamo ugovor na dvije milijarde kubika, s tim da kupujemo još gomilu plina okolo. Kao što sam rekao radimo sa svim velikim sustavima u regiji, slovenskim Geoplinom, mađarskim MVM-om, MET-om koji ima sjedište u Švicarskoj i drugima. Priča da sam ‘ruski igrač’ uvijek se izvuče kad me se želi napasti. Kad god disperziram novac i uđem u neki biznis onda se to potegne. A za to nema nikakvog uporišta. Mislim da neću nikad skinuti tu etiketu, ali se zbog toga ne uzbuđujem.

I vaš ulazak u Fortenovu tumači se kao jačanje ruskog utjecaja u toj kompaniji. Ona ne trguje plinom – što vas je motiviralo da kupujete dionice?

U Fortenovu ulažem svoj osobni kapital i to ulaganje nije povezano s PPD-om. Trenutno držim 26 posto dionica. Ruske banke su jasno naznačile kako im je plan izaći iz Fortenove. Samo Sberbank je na Agrokoru izgubio 1,3 milijarde eura.

Ja sam prepoznao priliku kad je sve još bilo u rasulu. Dionice su tad bile, po mom mišljenju, podcijenjene.

Nije bilo ni jednog hrvatskog dioničara, niti strane koja je razmišljala o biznisu. U vlasništvu su bili razni financijski fondovi, banke i svi su bili u toj poziciji ne svojom željom. Taj model je bio i u Pevexu. Kad ide stečaj svi s potraživanjima dobiju udjele u firmi. Ja sam išao od jednog do drugog i svojim novcem kupovao dionice. Vjerujem da je to dobra investicija.

Znači ne držite stranu ruskim bankama?

Ne! Sebe vidim kao hrvatskog ulagača koji je unio sidro sigurnosti. Nije mi se svidjelo kad su ruske banke u kontinuitetu pokušavale prodati svoje dionice. Time su samo unijele nesigurnost u cijelu priču. Jer imate dojam da stalno svi prodaju udjele. Kako da onda radnici te tvrtke budu mirni? Sada su najavili izlazak za 2 godine i situacija se ustabilila. Od kako sam ja ušao, Fortenova stabilno posluje. Postoji dvogodišnji plan kako povećati vrijednost tvrtke i refinancirati dugove.

Kad se dogodio slom Agrokora nama je Sberbank ukinula sve limite na računu (op.a. dopušteni minus na računu). Imali smo limit od 30 milijuna eura. Toliko o tome da smo ruski miljenici. Tada smo imali potraživanja od Agrokora zbog Petrokemije. Kako bismo Petrokemiji osigurali velikog kupca i spriječili uvoz morali smo financirati Agrokor trgovinu. Financirali smo jedne i druge. Uzimali smo gnojivo jer nam je Petrokemija dugovala za plin i davali ga Agrokoru s odgodom plaćanja od 180 dana. U trenutku sloma u Agrokoru smo imali 100 milijuna kuna. Tad je Sberbank ukinuo limit i uzeo nam novac.

Koliko imate utjecaja na upravu kompanije?

Damir Spudić koji je glavni financijski direktor Energie naturalis član je borda direktora Fortenove. Nemam neki veliki utjecaj, ali sa svojih 26 posto sam važan na skupštini dioničara. Skupština realno odlučuje o svakoj bitnoj odluci. Do sad je uprava radila sve dobre poteze. Mercator je postao integralni dio Fortenove, a Ledo je prodan jer smo morali konsolidirati financijsku situaciju. Sad treba pripremiti bilancu za refinanciranje duga iduće godine.

Upravljate trećom najvećom kompanijom u Hrvatskoj. Ulažete u Fortenova grupu, po prihodima još uvijek najveću domaću tvrtku. Suvlasnik ste Petrokemije, Pevexa, kontrolirate Luku Ploče… Kako sve to stignete? Cijeli dan ste u uredu s excel tablicama?

Nisam (smijeh). Morate odvojiti priču ENNA Grupe gdje imamo energetiku, logistiku i hranu. S druge strane ja ulažem svoja sredstva i dividendu u nekretnine, Pevex i Fortenovu. Morate diverzificirati ulaganja kako bi smanjili svoj ukupni rizik. Tim se vodim. Ne volim kad novac stoji. Novac nakon određene količine postaje sredstvo razvoja. S njim gradite, zapošljavate i razvijate. Nisam pohlepan za novcem. Jer da sam takav odavno bih uzeo lovu i otišao iz Hrvatske.

A što se tiče količine posla imam odličnu ekipu u ENNA grupi i PPD-u koja vodi biznis. Takvu koncentraciju znanja ima malo koja kompanija u Hrvatskoj. Ja operativno radim u PPD-u i bavim se strategijom. Dajem smjernice, puno putujem i komuniciram s partnerima. Za sad nemam osjećaj kako to ne mogu pratiti.

Koliko vam u donošenju poslovnih odluka koristi znanje iz pokera? Prije dvije godine sudjelovali ste čak na turnirima u Las Vegasu.

Volim holdem poker koji nije kocka već više statistika i matematika, ali nisam ga igrao već dugo. Volim igrati turnire gdje svi startaju s istih pozicija. To je dobro iskustvo da vam glava previše ne poleti jer sretnete ljude s više znanja i iskustva s kojima se ne možete nositi. Znao sam otići do Las Vegasa i sudjelovati na turnirima. Ali vidio sam da se realno ne mogu nositi s tim ljudima koji su potpuno posvećeni tome.

Rastu i cijene električne energije, nafte, goriva, hrane…

Puno je stvari na stolu. Bojim se da ovo nije balon koji će se ispuhati već je ovo ozbiljna reevaluacija svih vrijednosti. Pitanje je što je sad od svega toga realno. Puno tvrtki u ovom trenutku iskorištava situaciju i diže cijene. Nešto od toga će se ispuhati, ali ne sve. Mislim da će ovo biti veliki udarac na standard građana. Bit će nužno prilagođavati plaće i pomoći građanima socijalnim alatima.

Najveći ste pojedinačni vlasnik Pevexa. Otkud vi u trgovini građevinskom robom i opremom za vrt?

Tu sam od starta kao financijski partner. Jurica Lovrinčević i Mario Radić su došli kod mene i pitali me da sudjelujem u konsolidaciji vlasništva s njima. Tvrtka super radi, raste iz godine u godinu i s tim ulaganjem sam izuzetno zadovoljan. Nemam formalnog utjecaja na upravljanje osim što imam dva člana nadzornog odbora.

Jeste li na bilo koji način povezani s Domovinskim pokretom? Mario Radić jedan je od glavnih ljudi te stranke.

Nemam nikakve veze s tom pričom. Marija Radića znam dugo. On je bio uspješni poduzetnik dok sam ja još studirao. On je svoj čovjek koji ima svoje odabire u životu. Ja se ne bavim politikom niti ću se baviti. To je po mom mišljenju nespojivo s poduzetništvom.

Kako ste se onda našli u priči s HDZ-om? Dok je Milijan Brkić bio glavni tajnik, posudili ste im 4,2 milijuna kuna.

Tad je HDZ bio u ogromnim problemima. Do mene su došli preko Ivice Mlinarevića koji je bio moj djelatnik. U nedostatku opcija, na nekom stranačkom sastanku predložio je da posude novac od mene. Kad je došao to meni reći nisam ih mogao odbiti. Dao sam im standardnu komercijalnu pozajmicu sa 7 posto kamate. Danas bi ih sigurno odbio. Ali kako sam se učio biznisu, tako sam upoznavao i hrvatsku stvarnost.

Kažete da vas politika ne zanima. Je li vam bitno tko je na vlasti?

Bitno mi je da imam komunikaciju s vlasti tko god to bio. Vlast kreira smjernice i regulatorne okvire. Želimo im dati određeno znanje, ali i imati određeni feedback što se planira. To sam do sad radio i uvijek ću raditi..

Na političkoj skali ste lijevo ili desno?

Ja sam suhi centar. Rekao bih da sam pragmatik i domoljub kojem su bitne socijalne teme.

Partneri u tom hotelu, kao i u još nekim drugim poslovima su vam Zoran Gobac i Josip Jurčević. Gopca zovu ‘rukometnim Zdravkom Mamićem’ dok je Jurčević bivši zamjenik ravnatelja SOA-e. Kako ste se upoznali s njima?

Upoznao sam ih kroz biznis. Točnije na poslu oko grupacije firmi Luke Ploče gdje je Josip bio jedan od direktora. Gobca znam preko rukometa. I sam sam u mladosti igrao rukomet. PPD je od 2014. generalni sponzor rukometnog kluba Zagreb.

Josip je vrlo inteligentan čovjek koji se zna baviti biznisom. Gobac isto tako, s tim da ima gomilu kontakata. Svatko od nas daje dodatnu vrijednost našem partnerstvu. To što je Josip radio u SOA-i samo govori da je riječ o kvalitetnom čovjeku. Priče kako je Gobac ‘rukometni Zdravko Mamić’ ne razumijem. On je učinio velike stvari za hrvatski rukomet.

Foto: pxll

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->