Plenković: “Harangu na Frku-Petešića vodi Milanović, lažno optužuje poštene ljude”

2 veljače, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost premijer Andrej Plenković kazao je da je bilo riječi o terorističkom napadu na Banske dvore koji se dogodio u listopadu 2020. Iz izlaganja predstavnika parlamentarne većine i predstavnika oporbe vidi se da se svi slažu da je riječ o terorističkom činu.



Razgovarali smo i o tome kako stvoriti ozračje u društvu koje će smanjiti govor mržnje, rekao je premijer Plenković. Osvrnuo se i na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića te izjave o svom predstojniku Ureda Zvonimiru Frki-Petešiću.

Premijer Plenković kazao je da nije danas govorio glavnoj državnoj odvjetnici i ravnatelju policije da je nezadovoljan njihovim radom.

– Razgovarali smo o tome da posao Državnog odvjetništva i policije, na ovom konkretnom slučaju, traje i dalje. Kazao sam da je trebalo malo više od godinu i pol dana da DORH izađe s onim priopćenjem s kojim je izašao ovo ljeto. Do tog trenutka niti smo u vezi s tim slučajem pitali na koji način rade DORH, SOA i policija niti smo utjecali niti dali bilo kakav pritisak ili smjer vođenja slučaja.

Zatražio sam izvješća i nakon što sam ih vidio bilo je niz otvorenih pitanja koja za mene nisu bila odgovorena i to sam rekao i još ovog ljeta glavnoj državnoj odvjetnici i ravnatelju policije i ministru unutarnjih poslova. Što se toga tiče, oni su danas rekli da na tom slučaju još uvijek rade, rekao je danas Plenković.

Govoreći o napadu na Banske dvore rekao je da je “to slučaj bez presedana, teroristički čin mladog čovjeka od 22 godine, ciljan, usmjeren, izaziva strah, užas, koristi nasilje i ima politički karakter”.

– To su elementi terorističkog akta i on zahtijeva da se fenomen govora mržnje i onih koji indoktriniraju nekoga u tako mladoj dobi temeljito ispita, kazao je. Nije precizirao tko je Bezuka indoktrinirao, već je ustvrdio kako “u izvješću ima jako puno toga što je vrlo korisno i indikativno”. Također, nije htio reći jesu li u pozadini neke političke opcije, samo je rekao da su “stvari sasvim prepoznatljive”.

Na pitanje namjerava li se Markov trg otvoriti i ukloniti ograde postavljene nakon terorističkog napada, kazao je kako je to stvar sigurnosne procjene.

– Ne znam nijednu državu gdje su institucije bile dostupne ovako kao kod nas do tog trenutka. Ovakav light pristup u smislu čuvanja institucija, kakav smo imali do tog događaja, jednostavno nije bio nigdje, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje o ogradama na Trgu svetog Marka, postavljenim nakon napada u listopadu 2020.

Odgovarao je i na pitanje je li njegov savjetnik Robert Kopal radio neke analize i kazao da nije te da je Kopal njegov savjetnik, a izvješća rade institucije koje se time bave.

Politikom tolerancije promijenjeno ozračje na političkoj sceni

U vezi postizanja ozračja koje će smanjiti govor mržnje istaknuo je da u političkom diskursu svatko treba paziti pridonosi li polarizaciji i radikalizaciji. Dodao je da i “neke rasprave u ovom visokom domu daju određenu podlogu za atmosferu koja se kasnije širi kroz pojedine medijske i društvenomrežne okvire”. Što idemo niže, to je sofisticiranost manja, a agresija viša, dodao je.

Ustvrdio je da šest godina vodi politiku tolerancije, uključivosti, dijaloga i poštovanja, primjerice nacionalnih manjina da budu dio parlamentarne većine, da se dobro osjećaju i da se poštuju njihova prava. Poručio je kako je takvom politikom itekako promijenio ozračje na političkoj sceni u odnosu na vrijeme prije nego što je postao premijer.

Na pitanje tko je netolerantan, odgovorio je “imate ih koliko hoćete”, ali je odbio precizirati na koga misli rekavši novinarima da to znaju bolje od njega.

Plenković o Milanoviću i Frki-Petešiću 

Premijer Plenković komentirao je i izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića u vezi s izjavama Maje Đerek i padom vlade.

– Možda je alergija, možda je jugo, možda je neki drugi simptom ili fenomen kojim je opterećen. Nije on taj koji će odlučivati kakva će Vlada biti, tko će raditi koji posao niti kakvu će potporu imati. Vlada je stabilna, a to što on igra političku utakmicu oporbe, to je izvan svih dosadašnjih praksi predsjednika Republike.

On kontinuirano optužuje za korupciju Vladu i ministre ili pak naziva neke moje suradnike bandom. Onda ja mogu reći da je sigurno i on korumpiran, da je sigurno i on banda, da sigurno i on laže kada govori da je netko počinio kazneno djelo u vezi s prebivalištem ili boravištem. Ne znam kakav to pravnik moraš biti da izađeš s definicijom da je to kazneno djelo, kazao je Plenković i dodao kako bi se usudio reći da harangu na Zvonimira Frku Petešića “orkestrira” Milanović.

Frka-Petešić je pošten, radišan, vratio se iz dijaspore sa srcem u domovinu da da Hrvatskoj sve što može – a to je njegovo znanje i rad, kazao je.

– Da mi takvog čovjeka, oni koji godinama ne rade niti 20% koliko on radi, čereče po medijima – to ne dolazi u obzir, rekao je premijer i dodao da je kod Frke-Petešića sve po zakonu. Čovjek je iz dijaspore. Nema u Zagrebu nekretninu. Jedino što njegova obitelj u Hrvatskoj ima je nekretnina u Saliju na Dugom otoku i gdje će on drugo nego na svoju djedovinu prijaviti svoje prebivalište. Tu nema nikakvog kaznenog djela ni prekršaja. Ima tu samo harange, laži, podmetanja koja su nečuvena, rekao je premijer Plenković.

– To gdje je on prijavljen uopće nije bitno za to ima li on pravo na državni stan. Jedino je bitan transformativni trenutak kad on iz službenika, tj. veleposlanika u Maroku, postaje predstojnik ureda ili državni tajnik, koji ima pravo na to što u zadnjih 30 godina imaju svi ostali u sličnoj situaciji, a nisu iz Zagreba, naglasio je.

I tvrdnje Maje Đerek dio su hajke

Komentirajući tvrdnje bivše zaposlenice Državnih nekretnina Maje Đerek o navodnom pogodovanju u toj državnoj tvrtki, Plenković je rekao kako misli da je i to dio hajke.

Na pitanje ima li propusta u radu Državnih nekretnina, odgovorio je kako ne zna, no ministarstvo zaduženo za državne nekretnine formirano je zato što su bili politički svjesni kako se u zadnjih 30 godina koriste državni prostori u zakupu, da postoji totalni nered u plaćanju zakupa i da treba regulirati te anomalije.

Na primjedbu novinara da je Đerek izjavila kako su to opstruirali neki HDZ-ovci, Plenković je odvratio kako ju ne poznaje i s njom se nikad nije čuo, niti je vidio, a na pitanje je li ikada “za nekog” zvao u Državne nekretnine, ironično je odgovorio: “Svaki dan. Zvao sam nju, onda njenu šeficu, državne tajnike i ministra i sve su mi riješili odmah”.

Na primjedbu novinara da sada karikira, kao i Milanović, odgovorio je: “Nemam pojma što on govori, ne slušam ga, vidim samo da lažno optužuje poštene ljude. Bilo bi bolje da to drži za sebe i da, uz ovu orkestriranu harangu, snizi malo ton.”

M.M. /Foto: hrt

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->