Premijer Plenković: Na temelju čega ministra Barišića prozivate plagijatorom?

10 veljače, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tijekom saborske rasprave o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću kubovi zastupnika Živog zida i SDP-a zatražili su stanku kako bi upozorili da će prema broju prijavljenih za raspravu sjedinica trajati do ranih jutarnjih sati.



Prema broju prijavljenih za raspravu sjednica će trajati do ponoći bez replika, a s replikama do četiri ujutro. Mi smo ovdje od četiri ujutro, kazao je nakon stanke Branimir Bunjac (Živi zid), predloživši da se pojedinačna rasprava prebaci za sutra. Vodstvo Sabora nije ništa naučilo jer ponovno svjedočimo proceduralnom nasilju gdje se smišljeno želi prisiliti zastupnike da odustanu od govora, smatra Bunjac.

Iz istog razloga stanku je zatražio i Klub SDP-a, u čije ime je Arsen Bauk rekao: Tko preživi pričat će, bolje od one tko prepiše preživjet će.

Predsjedavajući Gordan Jandroković odbacio je njihove zahtjeve i rekao da će se raditi dok se ne završi i da se mnogo puta u Saboru radilo do kasnih noćnih sati. Naglasio je i da nikome nije zabranjeno govoriti.

Iskazivanje nepovjerenja zatražilo je 45 zastupnika SDP-a, HNS-a i HSU-a. I dok oporba smatra Barišića plagijatorom, u HDZ-u ističu kako čvrsto stoje iza svojega ministra. Kako će glasovati Most, znat će se sutra.

Davor Bernardić u svom je izlaganju naglasio kako nije bitan ministar, već to kakvu zemlju ostavljamo djeci. Presudili su mu njegovi kolege iz Povjerenstva za etiku koji su izabrani u Saboru. Tome u prilog progovorili su mnogi ugledni znanstvenici. Ova afera počela se prelijevati na sve sfere društva, naglasio je Bernardić. Premijeru pošaljite snažnu poruku jer ovo je opterećenje cijelom obrazovnom sustavu Republike Hrvatske. Većina ove zemlje smatra da je ministar napravio nešto što će biti uteg reformi znanosti, rekao je.

Plenkovića je upitao želi li  da ga ljudi pamte kao reformatora ili kao samo još jednog predstavnika Vlade. Apelirao je i na zastupnike Mosta. Bernardić je rekao kako mu je neshvatljivo da u Povjerenstvu za kurikularnu reformu nije ostala nijedna osoba iz bivšeg povjerenstva. Ne možemo se ponašati po obrascu “povijest počinje s nama”, naglasio je.

Na Bernardićevo izlaganje replicirao je zastupnik Josip Borić (HDZ) citirajući novinski članak u kojem Bernardića njegov stranački Ostojić kritizira. Podsjetio je i kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović morala demantirati njegove izjave dane nakon zajedničkog sastanka. Znači li to da Bernardića možemo nazvati lažljivcem?, upitao je Borić.

Stevo Culej (HDZ) pročitao je osvrt akademika Paara na odluku Odbora za etiku u kojem je naveo sve nepravilnosti i nelogičnosti po kojima je rad ministra Barišića proglašen plagijatom.

Željko Reiner (HDZ) je ponovio Bernardićeve i Vrdoljakove riječi – “nije dobro političke ciljeve postizati blaćenjem i vrijeđanjem”. Upravo ste to sami činili opisujući ministra Barišića – plagijator, falsifikator. Zanima me koji je to dio članka plagiran i što je to plagiranje, rekao je Reiner.

Miroslav Tuđman (HDZ) pitao je Bernardića kada će početi igrati prema pravilima. Kažete da treba poštovati institucije, a više institucija dalo je svoj iskaz da nije riječ o plagijatu. Ali te institucije očigledno u vašem razmišljanju nemaju nikakvu težinu ni važnost. A odbor koji je dao ovo stajalište se raspao jer se išao politički instrumentalizirati od oporbe, rekao je Tuđman.

Ljubica Lukačić obratila se Bernardiću rekavši mu da je postavio puno pitanja pa tako i ono o obrazovanju djece, pitanje koje, kako je rekla, nije postavio u četiri godine SDP-ove vlade. Podsjetila je da je ministar Barišić prvi ministar koji je donio pravilnik o pomoćnicima u nastavi djeci s posebnim potrebama. Prvi put će učenici imati pomoćnike, ali na pravedan način, rekla je Lukačić.

Odgovarajući na replike, Bernardić je rekao kako se hrvatsko društvo u zadnjih 25 godina promijenilo. Danas nemamo viziju, nemamo konsenzusa o strateškim pitanjima, ali imamo viši standard za određene stvari. Danas ćemo ovom raspravom pokazati je li to doista tako. Pozvao je da se standardi dižu, a ne spuštaju.

Nenad Stazić (SDP) naglasio je da je ovo ponajprije pitanje vjerodostojnosti. Ne vjerodostojnosti ministra Barišića – on ju je izgubio kad nije podnio ostavku; ne vjerodostojnosti premijera – on ju je izgubio kad ga nije smijenio. Ovdje se radi o vjerodostojnosti nas zastupnika, a ponajprije zastupnika Mosta. Dokažite da ste ono što govorite, a to je da ste Most, a ne politička stranka, rekao je Stazić.

Poštujem institucije ove zemlje… poštovanjem Sabora znači da poštujemo Odbor za etiku koji je zaključio da je ministar plagirao. Iz tog poštovanja prema institucijama proizlazi naš zahtjev, a to je ostavka ministra, rekao je Ivan Vrdoljak (HNS). Naš je zadatak spriječiti daljnje urušavanje povjerenja građana u institucije. Ako ministar nosi teret plagijatorstva, kakvu poruku šaljemo djeci, upitao je Vrdoljak. Želimo Hrvatsku u kojoj političari postoje da bi društvo učinili boljim, naglasio je Vrdoljak.

“Slušao sam pažljivo i Bernardića i Vrdoljaka, ali iz zahtjeva za smjenom ministra nisam čuo meritum problema. Prozivali ste ministra plagijatorom, falsifikatorom”, rekao je premijer Andrej Plenković. Pokazao je članak i upitao ih je jesu li ga uopće pročitali. Upitao je na čemu su gradili svoj zahtjev. Na Đikićevom zaključku. Cijela ova priča svodi se na fusnotu jednog članka. Propust, greška, rekao je premijer. Upitao je je li to stvarno razlog za ostavku ministra. Je li to doista dovoljno za etiketirati čovjeka s takovom znanstvenom karijerom, naglasio je Plenković. Izrazio je žaljenje što se oporba nije dovoljno dobro pripremila za ovu raspravu.

Željko Jovanović (SDP) upitao je je li premijer upoznat s novim slučajem autoplagijata doktorata ministra Barišića. “Je li problem u samo jednoj fusnoti ili je kasnije ispravljao i druge dijelove svog rada”, upitao je, na što je Pleković rekao da je tu riječ o promocijskim pravilima sveučilišta u Augsburgu.

Arsen Bauk (SDP) zaključio je da u raspravi upadljivo nedostaju predstavnici jednog kluba, referirajući se na odluku Kluba Mosta da ne sudjeluje u raspravi. “To pokazuje da ih u mjesec dana niste uspjeli uvjeriti u to što govorite, nijedan se nije javio na replike ili raspravu, ni u pojedinačnoj raspravi”, kazao je Bauk.

Koliko je meni poznato, nikada nije bilo tako silovitih i grubih, kontinuiranih napada kao na mene u ovih 100 dana, ustanovio je ministar Barišić. Čini se da je to postala metoda jednog dijela oporbe. No, kad ideja i programa nema, onda preostaje jedino metoda hajke i grdnje. Neistine izrečene o meni pokazale su se prozirnim konstrukcijama, zato su ubrzo nestale, no njihov odjek ostaje, rekao je. Što se tiče krivnje u optužbi za plagijat, rekao je da nje nema jer nema djela. Pozvao se i na Inoslava Beškera koji je ustanovio da nema govora o plagijatu. Mene te klevete nisu omele u radu u mom resoru, zaključio je ministar

Replicirajući premijeru Nenad Stazić je, među ostalim rekao – vama se gadi Nikola Tesla, to je vaš odnos prema znanosti. Vi ste to sve zaključili iz mog izlaganja? Sjajno,  odgovorio mu je premijer Plenković.

Plenković je u nekoliko navrata prigovorio SDP-u i HNS-u što nisu sami izradili analizu Barišićeve pogreške već su preuzeli Đikićevu. Zastupnici SDP-a uglavnom su u svojim replikama ponavljali kako se ne cijeni mišljenje Odbora za etiku i kako se štiti plagijatora. Na konstataciju zastupnika SDP-a Saše Đujića da većina akademske zajednice zaziva Barišićevu smjenu, Plenković je upitao tko je ta akademska većina i tko je taj tko je odredio što je većina. Ponovio je i kako Rektorskski zbor utvrdio da nije riječ o plagijatu.

Ministar Barišić rekao je da je žrtva medijskog linča, ali da ga to nije omelo u obavljanju poslova u resoru i da će se zalagati za podizanje ugleda i statusa djelatnika u obrazovanju.

Moj slučaj dokaz da svatko može biti žrtva medijskog linča u političkom obračunu, kazao je Barišić. Ponovio je da nije plagijator i istaknuo da će se zalagati protiv prakse plagiranja i prepisivanja.

Podršku mu je dao Željko Reiner (HDZ) koja je naglasio da je jasno da nema plagijata i da je sad počela priča o “svemu i svačemu”. Nema smisla više raspravljati jer kristalno jasno je razjašnjeno da niti je što plagirano niti prepisano, rekao je Reiner.

Na stranu Barišiča stao je i Ivica Mišić (PH) ustvrdivši da ima pravo biti u stolici ministra jer ga je podržala znanstvena zajednica na što je Barišić rekao da je ponosan na reakciju akademske zajednice.

Bojan Glavašević (SDP) poručio je ministru da je predmet javnog interesa, a ne žrtva medijskog linča. Nitko vas nije napadao kao čovjeka, već kao ministra, kazao je.

Prije rasprave o Barišiću Sabor je raspravio prijedlog odluke o imenovanju osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, a zatim je počela rasprava o Programskom vijeću HRT-a, što je zasmetalo oporbi. Klub SDP-a zatražio je stanku zbog, kako je rekao Arsen Bauk, nepotrebnog odugovlačenja rasprave o povjerenju ministru Barišiću, koja je najavljena za poslijepodnevni dio zasjedanja. Predsjedatelj Željko Reiner (HDZ) odobrio je stanku iako ne vidi opravdanje za nju. Zahtjevu za stanku priključio se i Klub HDZ-a iz kojega će na taj način također dobiti priliku govoriti o istoj temi.

”Potpuno je neprihvatljivo odugovlačenje rasprave. Ne znam zašto Plenković ne dolazi i zašto raspravu o Barišiću pokušavate gurnuti kasno u noć kao što ste gurnuli obrazovnu reformu”, poručio je nakon stanke SDP-ov predsjednik Davor Bernardić. Zatražio je da rasprava počne i da se Plenković pojavi u Saboru. “Prodavačice dobivaju otkaz zbog dvije šnite pršuta, a plagijatorstvo se tolerira”, rekao je Bernardić. Ako rasprava ne krene, SDP neće više sudjelovati u radu Sabora, dodao je.

”Upravo je točka Programsko vijeće HRT-a bila najavljena kao prva”, odgovorio mu je Reiner. ”Lažete, lažete”, vikali su SDP-ovci iz klupa. ”Nijedan ministar Milanovićeve vlade nam se nije ukazao u Saboru, ni Milanović kad se raspravljalo o Jovanoviću”, odgovorio je SDP-ovcima HDZ-ov Jasen Mesić. ”Upravo vi iz SDP-a najviše govorite o ovoj točki o HRT-u. Nemojte se bojati noći, noć je samo ljepši dio dana”, poručio je SDP-ovcima Mesić.

Nakon što je nastavljena rasprava o HRT-u, SDP-ovci su napustili sabornicu.

Na samom početku stanke su zatražili klubovi HDZ-a, SDP-a i Mosta, a riječi je bilo o filmskoj industriji, HŽ-u i kumu Bože Petrova. Uoči saborske rasprave o interpelaciji ministra Pave Barišića, a na osnovi njegovih smjernica o izgradnji i očuvanju znanstvenog integriteta, GOOD inicijativa dijelila je zastupnicima prigodne šalabahtere.

Prije rasprave o Programskom vijeću HRT-a Sabor je nastavio sjednicu raspravom o prijedlogu odluke o imenovanju osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Za člana Nacionalnog vijeća iz redova znanstvenih savjetnika u trajnom zvanju predlaoženi su Vladimir Gajger, iz redova redovitih profesora Vladimir Bermanec, Mislav Ježić i Mladen Boban, iz redova predstavnika visoke škole Oliver Jukić i Neven Vidaković, a iz redova gospodarstva i poduzetništva Petar Mišević i Boris Popović.
MP/hrt/ Foto: FaH


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->