PRIZNANJE KRIVNJE? Šef HUP-a, optužen za seksulano zlostavljanje 15 žena, dobio otpremninu

travanj 25, 2020 maxportal
Share Button

Zamjenik šefa Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić, koji je prošlog mjeseca dobio otkaz zbog optužbi za seksualnog uznemiravanja više zaposlenica u HUP-u, dobio je i otpremninu.Jutarnji list piše da se za to doznalo na videokonferencijskom sastanku Izvršnog odbora HUP-a, Udruge malih i srednjih poduzetnika, koji je održan 8. travnja. Kako se moglo čuti na sastanku, sporazumni raskid ugovora potpisao mu je direktor HUP-a Davor Majetić.

Jedan od članova Izvršnog odbora, Josip Adžić, na tom je sastanku rekao i da je Jakelić pristankom na sporazumni otkaz priznao krivnju za zlostavljanje, piše Jutarnji.

– Dajem svoju nesebičnu podršku djelatnicama HUP-a. Pitam se je li možda Bernard Jakelić taj koji je bio odgovoran za izmjene Statuta. Bernard Jakelić je priznao krivnju prihvativši sporazumni raskid i nagrađen je otpremninom. Hoće li HUP tužiti Jakelića jednog dana da vrati primljene novce i obešteti HUP, jer djelatnice nitko neće moći obeštetiti, rekao je Adžić.

Medijska bomba

Nije poznat iznos otpremnine koju je Jakelić dobio, a ona mu je, kaže šef Izvršnog odbora Ivan Bračić, dana na preporuku revizora i pravnika koji su konzultirani.

–  O tome nisu odlučivala tijela HUP-a, ali je Izvršnom odboru dato razumijevanje da je sporazumni prekid radnog odnosa, ujedno i brzi raskid ugovora o radu, bolje rješenje nego suspenzija i jednostrani otkaz te da je ovo najbolje rješenje za HUP, kaže Bračić za Jutarnji list.

Članica Izvršnog odbora Mira Hajdić kaže kako, po zakonu, nema predviđene otpremnine ako je riječ u sporazumnom otkazu. “Ugovor se može raskinuti sporazumno i bez otpremnine, to stručno tvrdim. Otpremnina se može ugovoriti ugovorom o radu, ali to nije zakonska obaveza”, kaže Hajdić.

Na videokonferenciji neki članovi Izvršnog odbora propitivali su i odgovornost direktora HUP-a, budući da se 15-ak zlostavljanih djelatnica obratilo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a ne njemu.

– Ovo je potencijalna medijska bomba – rekao je Boris Antunović, na videokonferencijskom sastanku Izvršnog odbora HUP-a, Udruge malih i srednjih poduzetnika, u srijedu 8. travnja, na kojem je 5. točka dnevnog reda bio “slučaj Jakelić”, nakon što je doznao da je Jakeliću, uz sporazumni raskid radnog odnosa zbog seksualnog uznemiravanja djelatnica, isplaćena i otpremnina.

Što piše u zapisniku?

Jutarnji list navodu da je u posjedu zapisnika s tog sastanka na kojem je jedna od točki dnevnog reda i Bernard Jakelić i afera za seksualno uznemiravanje djelatnica HUP-a, iz kojeg se vidi da je mnogim članovima bio dvojben sporazumni raskid radnog odnosa, a posebno isplaćena otpremnina, čiju visinu nisu ni znali.

– Otpremnina je dana, ne znamo iznos, ali je to učinjeno na preporuku revizora i pravnika koji su konzultirani. O tome nisu odlučivala tijela HUP-a, ali je Izvršnom odboru dato razumijevanje da je sporazumni prekid radnog odnosa, ujedno i brzi raskid ugovora o radu, bolje rješenje nego suspenzija ili jednostrani otkaz te da je to bolje rješenje za HUP. Mislim da je ovo dobra odluka, da je to kompromisno rješenje za HUP…

U pravilnicima možemo vidjeti koliko je plaća isplaćeno, ali ne možemo znati kolika je njemu plaća jer je to tajni podatak ugovora o radu – objašnjavao je predsjednik Izvršnog odbora Ivan Bračić, vlasnik tvrtke PIP. S njim smo razgovarali neposredno nakon izbijanja afere i otkaza B. Jakeliću i on je tada oštro osudio njegovo ponašanje prema zaposlenicama HUP-a, a učinio je to i te srijede. Bračić je bio taj koji je i ostale članove Izvršnog odbora upoznao s time da je Jakelić financijski obeštećen.

Teške optužbe

– Unutar tvrtke svatko može minimizirati rizike. No, u HUP-u, koji nije privatna tvrtka, to ne može biti slučaj. Tu baš treba jasno i transparentno provesti cijeli postupak, s obzirom na to da je dobio sudski epilog, da je trebalo sačekati s otkazom do pravorijeka, uz privremenu suspenziju Jakelića radi težine optužbi. Zamislimo da se ovako nešto dogodilo u Vladi. Kako bismo reagirali kao poduzetnici ili kao građani. Svi bi to osudili, pogotovo kad krenu priče o isplaćenoj otpremnini – primijetila je članica Izvršnog odbora Mira Hajdić.

– Ne znam detalje, ali me ipak zanima kako to da se 15 žena obratilo pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a da se nije razgovaralo s direktorom HUP-a. To otvara pitanje zašto se nisu obratile njemu. To je pitanje manjka povjerenja, na koje mora odgovoriti glavni direktor – komentirao je Antunović.

– Po zakonu nema predviđene otpremnine ako je riječ o sporazumnom raskidu ugovora. Ugovor se može raskinuti sporazumno i bez otpremnine, to stručno tvrdim. Otpremnina se može ugovoriti ugovorom o radu, ali to nije zakonska obaveza – kazala je Hajdić.

– Dajem svoju nesebičnu podršku djelatnicama HUP-a. Pitam se je li možda Bernard Jakelić taj koji je bio odgovoran za izmjene Statuta. Bernard Jakelić je priznao krivicu prihvativši sporazumni raskid i nagrađen je otpremninom. Hoće li HUP tužiti Bernarda Jakelića jednog dana, da vrati primljene novce i obešteti HUP, jer djelatnice nitko neće moći obeštetiti? – pita se Josip Adžić, još jedan od članova Izvršnog odbora.

– Prema Statutu, financije HUP-a moraju biti javne. Tko je potpisao sporazumni raskid ugovora? – pitao je Mario Sekulić.

– Davor Majetić je to potpisao u svojoj nadležnosti – odgovorio mu je Bračić.

I Danko Sučević, još jedan član Izvršnog odbora HUP-a, primijetio je na sastanku da kod sporazumnog raskida radnog odnosa otpremnina nije zakonski propisana, tj. nije obavezna za poslodavca, te da to treba jasno reći.

– Meni nije prihvatljivo objašnjenje da nitko ništa nije znao, a Bernard Jakelić je odmah otišao, što samo potvrđuje činjenicu da se znalo i istinitost optužbi. Jedina prihvatljiva opcija je suspenzija bez ikakvih prava dok se proces ne provede. Podilaženje na način da se išla spriječiti buduća šteta nije mi prihvatljivo i zbog mogućeg Jakelićeva povratka u HUP – bio je jasan član Izvršnog odbora HUP-a Igor Škrgatić u svojoj diskusiji na temu “slučaj Jakelić”.

Na videokonferenciji neki članovi Izvršnog odbora propitivali su i odgovornost direktora HUP-a, budući da se 15-ak zlostavljanih djelatnica obratilo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a ne njemu.

Jakelić je dan kasnije bijesno demantirao da je priznao seksualno uznemiravanje.

– Ja ću vam reći samo jednu rečenicu. Sve što je izneseno je apsolutna neistina, sve je netočno, a za sve ostale detalje ću se s novinarima naći na sudu. Ništa nisam priznao nego upravo suprotno, demantirao sam sve. Vrijeme će pokazati da se radi o velikoj, monstruoznoj zavjeri i to unutar organizacije. Između članova i djelatnika HUP-a, kazao je za 24 sata.

Kolika mu je otpremnina niti govoriti o izjavama žena koje ga optužuju za zlostavljanje.

M. Marković/Foto: pxll

 

Komentari
Share Button