PRIZNANJE KRIVNJE? Šef HUP-a, optužen za seksulano zlostavljanje 15 žena, dobio otpremninu

25 travnja, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zamjenik šefa Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić, koji je prošlog mjeseca dobio otkaz zbog optužbi za seksualnog uznemiravanja više zaposlenica u HUP-u, dobio je i otpremninu.



Jutarnji list piše da se za to doznalo na videokonferencijskom sastanku Izvršnog odbora HUP-a, Udruge malih i srednjih poduzetnika, koji je održan 8. travnja. Kako se moglo čuti na sastanku, sporazumni raskid ugovora potpisao mu je direktor HUP-a Davor Majetić.

Jedan od članova Izvršnog odbora, Josip Adžić, na tom je sastanku rekao i da je Jakelić pristankom na sporazumni otkaz priznao krivnju za zlostavljanje, piše Jutarnji.

– Dajem svoju nesebičnu podršku djelatnicama HUP-a. Pitam se je li možda Bernard Jakelić taj koji je bio odgovoran za izmjene Statuta. Bernard Jakelić je priznao krivnju prihvativši sporazumni raskid i nagrađen je otpremninom. Hoće li HUP tužiti Jakelića jednog dana da vrati primljene novce i obešteti HUP, jer djelatnice nitko neće moći obeštetiti, rekao je Adžić.

Medijska bomba

Nije poznat iznos otpremnine koju je Jakelić dobio, a ona mu je, kaže šef Izvršnog odbora Ivan Bračić, dana na preporuku revizora i pravnika koji su konzultirani.

–  O tome nisu odlučivala tijela HUP-a, ali je Izvršnom odboru dato razumijevanje da je sporazumni prekid radnog odnosa, ujedno i brzi raskid ugovora o radu, bolje rješenje nego suspenzija i jednostrani otkaz te da je ovo najbolje rješenje za HUP, kaže Bračić za Jutarnji list.

Članica Izvršnog odbora Mira Hajdić kaže kako, po zakonu, nema predviđene otpremnine ako je riječ u sporazumnom otkazu. “Ugovor se može raskinuti sporazumno i bez otpremnine, to stručno tvrdim. Otpremnina se može ugovoriti ugovorom o radu, ali to nije zakonska obaveza”, kaže Hajdić.

Na videokonferenciji neki članovi Izvršnog odbora propitivali su i odgovornost direktora HUP-a, budući da se 15-ak zlostavljanih djelatnica obratilo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a ne njemu.

– Ovo je potencijalna medijska bomba – rekao je Boris Antunović, na videokonferencijskom sastanku Izvršnog odbora HUP-a, Udruge malih i srednjih poduzetnika, u srijedu 8. travnja, na kojem je 5. točka dnevnog reda bio “slučaj Jakelić”, nakon što je doznao da je Jakeliću, uz sporazumni raskid radnog odnosa zbog seksualnog uznemiravanja djelatnica, isplaćena i otpremnina.

Što piše u zapisniku?

Jutarnji list navodu da je u posjedu zapisnika s tog sastanka na kojem je jedna od točki dnevnog reda i Bernard Jakelić i afera za seksualno uznemiravanje djelatnica HUP-a, iz kojeg se vidi da je mnogim članovima bio dvojben sporazumni raskid radnog odnosa, a posebno isplaćena otpremnina, čiju visinu nisu ni znali.

– Otpremnina je dana, ne znamo iznos, ali je to učinjeno na preporuku revizora i pravnika koji su konzultirani. O tome nisu odlučivala tijela HUP-a, ali je Izvršnom odboru dato razumijevanje da je sporazumni prekid radnog odnosa, ujedno i brzi raskid ugovora o radu, bolje rješenje nego suspenzija ili jednostrani otkaz te da je to bolje rješenje za HUP. Mislim da je ovo dobra odluka, da je to kompromisno rješenje za HUP…

U pravilnicima možemo vidjeti koliko je plaća isplaćeno, ali ne možemo znati kolika je njemu plaća jer je to tajni podatak ugovora o radu – objašnjavao je predsjednik Izvršnog odbora Ivan Bračić, vlasnik tvrtke PIP. S njim smo razgovarali neposredno nakon izbijanja afere i otkaza B. Jakeliću i on je tada oštro osudio njegovo ponašanje prema zaposlenicama HUP-a, a učinio je to i te srijede. Bračić je bio taj koji je i ostale članove Izvršnog odbora upoznao s time da je Jakelić financijski obeštećen.

Teške optužbe

– Unutar tvrtke svatko može minimizirati rizike. No, u HUP-u, koji nije privatna tvrtka, to ne može biti slučaj. Tu baš treba jasno i transparentno provesti cijeli postupak, s obzirom na to da je dobio sudski epilog, da je trebalo sačekati s otkazom do pravorijeka, uz privremenu suspenziju Jakelića radi težine optužbi. Zamislimo da se ovako nešto dogodilo u Vladi. Kako bismo reagirali kao poduzetnici ili kao građani. Svi bi to osudili, pogotovo kad krenu priče o isplaćenoj otpremnini – primijetila je članica Izvršnog odbora Mira Hajdić.

– Ne znam detalje, ali me ipak zanima kako to da se 15 žena obratilo pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a da se nije razgovaralo s direktorom HUP-a. To otvara pitanje zašto se nisu obratile njemu. To je pitanje manjka povjerenja, na koje mora odgovoriti glavni direktor – komentirao je Antunović.

– Po zakonu nema predviđene otpremnine ako je riječ o sporazumnom raskidu ugovora. Ugovor se može raskinuti sporazumno i bez otpremnine, to stručno tvrdim. Otpremnina se može ugovoriti ugovorom o radu, ali to nije zakonska obaveza – kazala je Hajdić.

– Dajem svoju nesebičnu podršku djelatnicama HUP-a. Pitam se je li možda Bernard Jakelić taj koji je bio odgovoran za izmjene Statuta. Bernard Jakelić je priznao krivicu prihvativši sporazumni raskid i nagrađen je otpremninom. Hoće li HUP tužiti Bernarda Jakelića jednog dana, da vrati primljene novce i obešteti HUP, jer djelatnice nitko neće moći obeštetiti? – pita se Josip Adžić, još jedan od članova Izvršnog odbora.

– Prema Statutu, financije HUP-a moraju biti javne. Tko je potpisao sporazumni raskid ugovora? – pitao je Mario Sekulić.

– Davor Majetić je to potpisao u svojoj nadležnosti – odgovorio mu je Bračić.

I Danko Sučević, još jedan član Izvršnog odbora HUP-a, primijetio je na sastanku da kod sporazumnog raskida radnog odnosa otpremnina nije zakonski propisana, tj. nije obavezna za poslodavca, te da to treba jasno reći.

– Meni nije prihvatljivo objašnjenje da nitko ništa nije znao, a Bernard Jakelić je odmah otišao, što samo potvrđuje činjenicu da se znalo i istinitost optužbi. Jedina prihvatljiva opcija je suspenzija bez ikakvih prava dok se proces ne provede. Podilaženje na način da se išla spriječiti buduća šteta nije mi prihvatljivo i zbog mogućeg Jakelićeva povratka u HUP – bio je jasan član Izvršnog odbora HUP-a Igor Škrgatić u svojoj diskusiji na temu “slučaj Jakelić”.

Na videokonferenciji neki članovi Izvršnog odbora propitivali su i odgovornost direktora HUP-a, budući da se 15-ak zlostavljanih djelatnica obratilo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a ne njemu.

Jakelić je dan kasnije bijesno demantirao da je priznao seksualno uznemiravanje.

– Ja ću vam reći samo jednu rečenicu. Sve što je izneseno je apsolutna neistina, sve je netočno, a za sve ostale detalje ću se s novinarima naći na sudu. Ništa nisam priznao nego upravo suprotno, demantirao sam sve. Vrijeme će pokazati da se radi o velikoj, monstruoznoj zavjeri i to unutar organizacije. Između članova i djelatnika HUP-a, kazao je za 24 sata.

Kolika mu je otpremnina niti govoriti o izjavama žena koje ga optužuju za zlostavljanje.

M. Marković/Foto: pxll

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->