USTAVNI SUD: “Odmah ga pustite na slobodu!” Bandić u 19 i 10 napustio Remetinec

travanj 9, 2015 maxportal
Share Button
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras u 19 i 10 izašao iz istražnog zatvora u Remetincu. I dalje mu je zabranjeno obavljanje gradonačelničke dužnosti.Izlazeći iz zatvora sati Bandić okupljenim novinarima nije davao nikakve izjave, sjeo je u automobil koji ga je čekao i odvezao se prema gradu.Sudac istrage Zdenko Posavec potvrdio je Hini da je zatvoru u Remetincu, nakon što je proučio odluku Ustavnog suda, poslao dopis temeljem kojega je Bandić pušten na slobodu, jer u odluci Ustavnog suda piše da se “ima odmah pustiti na slobodu”.
“Odluka Ustavnog suda znači i da se na sud vraća oduzeto jamstvo od 15 milijuna kuna”, izjavio je odvjetnik Hanžeković Hini.Na tu odluku nema žalbe i ona je pravomoćna, a kako je Ustavni sud ukinuo tri odluke Županijskog suda iz ožujka na snazi ostaje odluka iz studenoga prošle godine kada je Bandiću omogućena obrana sa slobode, ali uz jamčevinu koja se sada iz proračuna vraća na sudski depozit te zabranu obavljanja dužnosti.Ta je odluka bila na snazi sve do ožujka ove godine, kada je sudac istrage prihvatio prijedlog Uskoka i Bandića vratio u istražni zatvor, proširivši istragu u aferi Agram.FAH-milan-bandic-remetinec2[1]
Iako je posljednjom odlukom u “slučaju Bandić” Ustavni sud Bandića pustio iz istražnog zatvora i naredio da se u sudski depozit vrati jamčevina koja mu je u međuvremenu oduzeta Ustavni sud zaključio je da odluka o učincima mjere opreza kojom mu je zabranjeno obavljanje dužnosti gradonačelnika izlazi izvan njihova djelokruga te da su te mjere u isključivoj nadležnosti redovnog sudstva.

“Ustavni sud nije dio sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj. Njegova je nadležnost specifična i isključivo je usmjerena na zaštitu ljudskih prava. Drugim riječima, ona je ograničena na ispitivanje jesu li redovni sudovi ispunili svoje obveze iz područja ljudskih prava na koje ih obvezuje nacionalni Ustav”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Treba podsjetiti da je prije proširenja istrage u slučaju Agram i Bandićeva povratka u Remetinec 10. ožujka gradonačelnik tražio ukidanje mjera opreza koje mu je sud i odobrio, ali je naknadno ipak ponovno završio u istražnom zatvoru.

Uskok je u srijedu zatražio da Bandić i dalje ostane ‘iza rešetaka’, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je odgodio ročište na kojem je trebao odlučivati o tom prijedlogu upravo nakon informacije da je Ustavni sud odlučio o Bandićevoj ustavnoj tužbi.?????????????????????

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi “U ime obitelji” prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Maxportal/Foto: HKomentari
Share Button