Zdravko Marić odgovara: Taj kredit je već “opjevan”, objavite nešto novo

srpanj 11, 2017 maxportal
Share Button
Ministar financija Zdravko Marić u utorak “reciklažom” je nazvao pisanje tjednika Nacional da je pri davanju suglasnosti za kredit HBOR-a Agrokoru krajem prošle godine znao za stanje u tom koncernu te ponovio kako nije lagao kada je govorio da o stanju u Agrokoru nije znao dok to nije postalo javno poznato.“Nisam lagao, niti sam ikad to činio. Svoju funkciju ministra financija uvijek sam i dalje shvaćam vrlo ozbiljno i odgovorno i uvijek sam govorio javno temeljem činjenica, informacija i svega onoga s čim sam raspolagao”, izjavio je Marić odgovarajući na pitanja novinara u okviru konferencije HNB-a i MMF-a “Ubrzavanje realne konvergencije u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi – uloga upravljanja i institucija”.

Tjednik Nacional u novom je broju objavio dokumentaciju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) prema kojoj je Uprava banke krajem 2016. bila upoznata s problemima u Agrokoru, a usprkos tome je odobrila kredit od 48,3 milijuna eura.

Kredit na koji se odnosi tekst u Nacionalu, kaže Marić, “već je opjevan” te se o njemu dosta govorilo i tijekom 17-satne rasprave u Hrvatskom saboru o povjerenju njemu kao ministru financija.

“I u medijima i općenito u javnosti već je toliko puta spomenut da je zapravo ponovna reciklaža istoga, jer ne vidim ništa novoga što je danas bilo rečeno niti spomenuto”, istaknuo je.

Pojasnio je da se zahtjev za kredit ne podnosi Nadzornom odboru (NO), već samoj banci, pa tako i u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak koja je dala sporni kredit, a kojoj je on po funkciji ministra financija na čelu NO-a.

“U banci postoje analize, stručne službe, kreditni odbor, svi oni koji rade na analizi različitih vrsta rizika odobravanja određenog kreditnog plasmana i temeljem tih analiza se donosi procjena odobriti ili ne odobriti predmetni kredit. To je napravljeno unatoč svim identificiranim rizicima ove ili one vrste”, istaknuo je Marić, dodajući da odjel za rizike daje uvjetno mišljenje u otprilike 90 posto slučajeva svih kredita, a ne samo kod ovih za četiri kompanije iz koncerna Agorkor.

Temeljem tih analiza i ocjena kreditnog odjela, nastavio je, Uprava HBOR-a je donijela odluku da se kredit odobri a suglasnost NO-a je zatražena jer zbog njegove visine to zahtjevaju i zakon i interni akti.

“NO je dao svoju suglasnost, a već sam javno govorio da sam se ja osobno izuzeo iz rasprave i odlučivanja”, naglasio je te dodao kako su i on i ostali članovi NO-a djelovali temeljem informacija koje su imali.

Na upit da li su te informacije govorile da je stanje u Agorkoru takvo kakvo se kasnije doznalo da jest, ministar financija je prvo naglasio da se radi o tematici koju on ne bi smio komentirati, jer se radi o dokumentu koji je tajan i interne je prirode.

No, s obzirom da je dokument javno objavljen, Marić je rekao da je konačna odluka da se kredit odobri donesena temeljem svih analiza koje su napravljene, kao i činjenice da je osigurana adekvatna razina kolateriziranosti, dakle instrumenata osiguranja, poput nekretnina, mjenica, zadužnica i sveg onog što ide uz standardno bankarsko poslovanje.

“Postoji jako puno plasmana koje stručne službe HBOR-a analiziraju kao i sve druge banke. Postoje uvijek određeni rizici koji se identificiraju i koji se adekvatno pokušavaju adresirati, bilo kroz određene korekcije uvjeta odobravanja kredita, bilo kroz određene instrumente osiguranja. Cijela je procedura u slučaju tih kredita poštovana”, ponovio je.

Marić drži i da je objava ovog dokumenta “ponovni poprilični udar” na njega osobno, a posredno i na Vladu, odnosno ponovni pokušaj da ga se diskreditira i da se dezavuiraju svi rezultati koje Hrvatska postiže.

Istaknuo je i da će o tome da li predstavlja teret Vladi pričati s predsjednikom Vlade, a ne “pred kamerama” te je ponovio kako u Vladu nije ušao da bilo kome stvara teret. “Došao sam da probam pomoći hrvatskim javnim financijama, gospodarstvu. O svojim rezultatima neću ja govoriti, trebaju govoriti drugi”, kazao je Marić.

MP/foto:novilistKomentari
Share Button