Bauk pisao Orepiću za zabrani “skup u čast NDH” koji nije ni prijavljen

ožujak 17, 2017 maxportal
Share Button

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk od ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića zatražio je da, ako bude prijavljen, zabrani skup koji bi se u Splitu mogao održati 10. travnja. Takvim skupom, piše Bauk u pismu poslanom ministru, kršila bi se Deklaracija o Domovinskom ratuU pismu Bauk podsjeća da se prošle i pretprošle godine u Splitu na 10. travnja održalo javno okupljanje, ‘navodno zbog odavanja počasti poginulim braniteljima, a stvarno zbog proslave obljetnice stvaranja Nezavisne Države Hrvatske’.

Na tom skupu, dodaje u pismu, govornici su RH više puta nazivali Nezavisna Država Hrvatska.

“Poštovani gospodine ministre,

​pretprošle i prošle godine, 10.travnja, u Splitu se, u Ulici Ruđera Boškovića, održalo javno okupljanje, navodno zbog odavanja počasti poginulim braniteljima, a stvarno zbog proslave obljetnice stvaranja Nezavisne Države Hrvatske. Uostalom, to svjedoči i dio govora jednog od organizatora koji je rekao: „Stoljetni san o hrvatskoj slobodi za kratko se ostvario 1941. godine osnivanjem Nezavisne države Hrvatske.“. Također, tijekom svojih govora, državu u kojoj danas živimo, a čije je ime Republika Hrvatska, čiji su temelji državnosti navedeni u preambuli Ustava Republike Hrvatske, a koji se izrijekom ograđuje od uspostave NDH, govornici su nazivali Nezavisna Država Hrvatska.

Poštovani gospodine ministre,

​smatram da su u konkretnom slučaju ispunjeni uvjeti iz članka 14. Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), točke 4. i 5. da ministar unutarnjih poslova izda rješenje o zabrani ovog okupljanja ako bi do prijave istog došlo jer:

  • smatram da su ciljevi ovog okupljanja usmjereni na pozivanje i poticanje na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i nesnošljivost
  • se radi o ozbiljnom remećenju javnog reda i mira
  • se očekuje isticanje simbola za koje su već i nadležni sudovi, kao i Ustavni sud, ocijenili da se njihovim isticanjem krši javni red i mir i da „predstavljaju manifestaciju rasističke ideologije“

“Krši se deklaracija o Domovinskom ratu”
Također, ovim okupljanjem, pod pretpostavkom istog scenarija kao i prošle godine, kršila bi se Deklaracija o Domovinskom ratu (NN 102/00) u čijoj preambuli stoji da se donosila „smatrajući da su temeljne vrijednosti Domovinskog rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske“ i „radi zaustavljanja radikalne politizacije Domovinskog rata i zabrinjavajućeg polariziranja hrvatskoga društva“. U ovom slučaju, niti cijeli hrvatski narod prihvaća 10.travanj kao dan koji treba svečano obilježavati, a niti se ovakvim skupovima zaustavlja radikalna politizacija i zabrinjavajuće polariziranje hrvatskog društva, već upravo suprotno.

Nadalje, ovaj skup u izravnoj je suprotnosti s točkama 3. i 4. Deklaracije koja govori da je „uspješna obrana u Domovinskom ratu s konačnim oslobodilačkim vojnoredarstvenim operacijama »Bljesak« i »Oluja« te kasnijom mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, stvorila sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zemlje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približavanja tom svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu.” i da je “temeljna vrijednost Domovinskog rata uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, čime su stvorene pretpostavke za djelovanje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcioniranje državnih tijela kao najbolji način za daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata.”.

Upravo suprotno, ovakav skup pljuje u lice kako demokratskim standardima suvremenog zapadnog svijeta, koji je aktivno sudjelovao u antifašističkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu, (što potvrđuje i priopćenje Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država povodom okupljanja A-HSP-a u Zagrebu), tako i djelovanju pravne države i vladavine prava, i ne predstavlja daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata, već upravo suprotno, želi nam poručiti da se Domovinski rat nije vodio da se uspostavi Republika Hrvatska kao sljednica ZAVNOH-a, već kao sljednica NDH, i kao takvo predstavlja njegovu negaciju. Odabrani datum, simboli i govori na tom skupu upravo to potvrđuju.

Stoga vas pozivam, da u okviru svojih zakonskih ovlasti, ovakav skup zabranite.

S poštovanjem,
Arsen Bauk
Zastupnik u Hrvatskom saboru”, napisao je Bauk.

Komentari
Share Button