Lijepa plavka: Tko je misteriozna Hrvatica koja je zaludila čak i Hitlera

5 veljače, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatica Marija Oršić ne prestaje buditi maštu, a zbog svoje bliskosti s čelnicima njemačke nacističke stranke, oko njena života ispletene su brojne legende.Mistici, magičari i ljubitelji teorija zavjere luduju za njom već gotovo stotinu godina, no usprkos intrigantnoj priči i nestvarnoj ljepoti o njoj sa sigurnošću ne zna gotovo ništa. Ne zna se ni gdje je točno rođena, niti kako se zapravo zvala ni kako je okončala život.

Prekrasna djevojka plavih očiju i bujne plave kose koja je dosezala sve do poda bila je članicom njemačkih okultnih društava koja su bila bliska nacizmu i slovila je za jednog od najboljih medija u Münchenu.

Priča se da je zahvaljujući svojim vidovnjačkim sposobnostima telepatski stupila u kontakt s vanzemaljskom inteligencijom nastanjenoj na planeti u sustavu zvijezde Aldebaran koja je pokrenula sumersku civilizaciju.

Okultno društvo Thule

Da je drugačija od ostalih, Marija je primijetila još kao djevojčica, no ne zna se točno ni gdje je rođena. Jedni pišu da je rođena u Beču, a drugi da se rodila u Zagrebu, na Noć vještica, 31. listopada 1895. Otac Tomislav Oršić bio je zagrebački arhitekt, a majka joj je bila bečka balerina Sabine.

Zbog svog paranormalnog dara vrlo je rano došla u kontakt s okultizmom i tajnim društvima koji su u bili sasvim normalna i pomodna pojava među njemačkim i austro-ugarskim intelektualcima. Bila je i sljedbenica njemačkog nacionalnog pokreta koji se zalagao uza ujedinjene Austrije s Njemačkom.

Kao 25-godišnjakinja zbog toga seli u München koji je u to doba imao živahnu nacionalističku, ali i okultnu scenu, a te su dvije stvari najčešće bile međusobno povezane.

Besmislica ono što se može pročitati u mnogim tekstovima o Mariji Oršić, a to je da je ona idejna začetnica arijevske ideje te da je nagovorila Hitlera da ju usvoji.

Teorija o arijskoj rasi puno je starija ideja koja može i ne mora imati veze s nacizmom. U 19. i 20. stoljeću usvojila su ju mnogobrojna njemačka tajna društva, uključujući i zloglasno Društvo Thule iz kojeg je nakon Prvog svjetskog rata nastala Nacistička stranka (NSDAP).

Marija Oršić bila je visoka inicijantkinja društva Thule što nije nemoguće jer je ova organizacija, za razliku od mnogih drugih u svoje redove primala žene. U društvo Thule ulazili su ugledni pripadnici njemačke buržoazije. Inicirani su dobivali značku sa svastikom i visak, dok su žene dobivale privjesak sa zlatnom svastikom, koja je prije no što ju je prisvojila nacistička propaganda, bila drevni simbol sunca. Cilj Društva Thule bila je Njemačka bez Židova, komunista i masona.

Društvo mladih ljepotica s kosom vezanom u rep 

Tajnovita Marija Oršić veže se i za djelovanje još jedne okultne organizacije, kojih je u njemačkoj između sva rata prije Hitlerove zabrane djelovanja okultnih društava koja je stupila na snagu 1935.

Riječ je o Svenjemačkom metafizičkom društvu koje se nazivalo još i društvom Vril. Društvo su činile mlade i lijepe žene s neobično dugim kosama svezanima u konjski rep. Kosa im je bila važna jer su smatrale da im poput antene omogućuje da komuniciraju s paranormalnim entitetima.

Prema informacijama koje je primila kao medij, Marija Oršić vjerovala je da su pravi Arijci zapravo izvanzemaljci s planete Aldebaran koji su u prošlosti došli u kontakt s drevnim civilizacijama Mezopotamije. Njihovim miješanjem s homo sapiensima nastala je nadmoćna ljudska rasa čiji potomci žive i danas. Projekt Trećeg Reicha stoga je svojim zločinačkim programom trebao očistiti zemlju od kukolja i ostvariti ponovnu dominaciju potomaka arijevaca.

Na aukcijama se nude poštanske markice i vremena NDH  s likom Marije Oršić

Za poruke aldebaranskih vanzemaljaca navodno je bila zainteresirana i njemačka vojska. Legenda kaže da su Marijine vizije omogućile nacistima da konstruiraju svoj leteći tanjur kojim su nakon poraza 1945. odletjeli prema jednoj teoriji na Aldebaran, a prema drugoj u tajnu bazu na Antarktici u kojoj djeluju i danas.

Čudne okrugle letjelice saveznici su tijekom Drugog svjetskog rata uistinu zapažali iznad Europe i Pacifika. Tim su opažajima dali ime Foo Fighters.

Netragom je nestala

Samo misteriozno društvo Vril dobilo jer ime po misterioznom kraljevstvu smještenom duboko pod zemljom gdje su svoje utočište pronašli oni koji su preživjeli kataklizmu propasti Atlantide. Oni raspolažu mističnom energijom koju nazivaju Vril, a nacisti su je željeli upotrijebiti za proizvodnju superoružja.

Teoretičari zavjere i ljubitelji sf-a smatraju da su Marijine poruke s planeta u sustavu zvijezde Aldebaran u sazviježđu Bika pokrenule nacistički svemirski program i istraživanja putovanja u druge dimenzije.

Čitava priča postaje još čudnija jer se Mariji Oršić u jednom trenutku izgubio svaki trag, no također postoje razilaženja kada se to dogodilo. Jedni kažu da se to zbilo 1935. kada je Hitler po dolasku na vlast zabranio rad njemačkim tajnim društvima. Drugi tvrde da je nestala 1945. nakon Hitlerova poraza.

I tu se isprepliću brojne legende. Jedni tvrde da je otišla na Aldebaran, drugi da je tajnom podmornicom prebačena u Južnu Ameriku, a treći tvrde da je otišla natrag u šuplju zemlju. Prema još jednoj teoriji, američka je vlada Mriju Oršić u najvećoj tajnosti prebacila u SAD gdje je kanaliziranjem svojih vizija pomogla i njima da razviju svemirske letjelice.

Kao posljednje javljanje Marije Oršić, odnosno društva Vril navodi se datum 11. 3. Jedni tvrde da se to zbilo 35. a drugi 45. Njena posljednja poruka je glasila ‘Niemand bleibt hier’ (nitko ne ostaje ovdje) poslije čega je zauvijek nestala.

Povezanost s Teslom

Njena nestvarna ljepota i povezanost s nacističkim vrhom i dalje plijene pažnju. Zbog toga se Marija Oršić pojavljuje kao lik u drugoj sezoni popularne srpske serije ‘Senke nad Balkanom‘ u kojoj ju tumači Leona Paraminski.

Fotografija VRIL - Projekt by Marija Oršić.

U seriji je predstavljena kao žena koja vuče sve konce u Društvu Thule što je povijesno netočno te da je poslužila kao inspiracija za roman Ante Pavelića ‘Liepa plavka’ za što također ne postoje nikakvi dokazi.

Ono što je sigurno jest da u hrvatskoj postoji plemićka obitelj Oršić. Njihova palača nalazi se na Gornjem gradu, a oko pripadnika obitelji kolaju brojne legende. Obitelj Oršić u svojim djelima spominje i Marija Jurić Zagorka.

Nasljedici obitelji Oršić žive u Zagrebu i okolici i danas, a u 60-im godinama prošlog stoljeća zabilježen je navodno neobičan nestanak jednog Oršića. Mladić je nestao kao 22-godišnjak i pronađen je nakon osam mjeseci na području Sljemena, zapušten, zarastao i s amnezijom.

Legenda o zloj grofici Oršić prepričava se i u Samoboru koji je navodno vladala. I ona je bila žena nevjerojatne ljepote koja je uživala u mučenju stanovništva i bacanju čarolija.

Postoji i teorija o povezanosti Nikole Tesle s Marijom Oršić, a navodno su i telepatski komunicirali. Nikola Tesla i Marija Oršić imaju mnogo toga zajedničkog. Oboje su potekli iz nekadašnje Jugoslavije, oboje bez djece, vegetarijanci, ljubitelji životinja… I oboje su bili pod budnim okom vojnih i sigurnosnih službi.

Međutim, sve što se o njoj može pročitati u danas dostupnim izvorima je preko ruba znanosti. U potragu za istinom o prelijepoj Mariji valjalo krenuti u zagrebačkim, bečkim i minhenskim arhivima.

Njemački istraživač Sven Peters u jednom tekstu navodi da je nestala na Antarktiku 1949. godine te da je iza nje ostala kćer.

Jedini trenutni dokaz njezina postojanja je fotografija prelijepe žene prodorno plavih očiju i duge, bujne kose.

R.I. /Foto: public domene

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •