Tko je kriv za pad Požgaj grupe!? Hrvatske šume ili loša uprava tvrtke

27 lipnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jesu li doista Hrvatske šume krive za sve poslovne probleme koje u posljednje vrijeme ima Požgaj Grupa iz ili pak uzroci problema i loše poslovanje te Grupe imaju svoje dublje “korijene” povezane s upravom te kompanije.U posljednjih nekoliko tjedana ( čak mjeseci) Požgaj Grupa u medijskoj je ofenzivi gdje za svoje velike probleme u poslovanju krivnju svaljuju na Hrvatske šume. U jednom od medijskih nastupa ističe se da problemi “počinju” početkom 2021. godine.

–  Problemi počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels d.o.o. i Massive Lumber d.o.o.) odbačena su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju. Povratna informacija izazvala je, u najmanju ruku iznenađenje, budući da se ništa u proizvodnoj i vlasničkoj strukturi ovih društava, kao ni u ukupno dostavljenoj dokumentaciji u odnosu na prethodne godine nije promijenilo – dio je medijske kampanje tog društva.

Tvrtku Požgaj podržala je i Udruga Glas poduzetnika koji su u travnju uputili  otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću u kojem su tvrde  da Hrvatske šume uništavaju i ucjenjuju Požgaj grupu, jer joj ne žele isporučiti trupce.

“Pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati”, poručili su iz Glasa poduzetnika.

Mediji koji pišu o Požgaj grupi redovito su na strani kompanije, natječu se  kako skrbiti za radnike, njih oko 550, a da nismo čuli ni jednu izjavu od tih istih radnika. U njihovo ime govore vlasnici. Radnika nigdje nema.

Nešto drugačiju priči od većine medija objavio je portal Aktulno hr., a upućeni u  ovaj ozbiljan problem kažu nam da je njihova priča najbliža istini.

U tekstu se tvrdi da je poslovna grupacija Požgaj već dulje vrijeme puni novinske stupce brojnim promjenama u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi kao i informacijama o problemima u poslovanju.

– Nikola Požgaj novi je direktor MASSIVE HOLDINGA umjesto Zdravka Požgaja, koji je suvlasnik te tvrtke zajedno s POSMRTNOM PRIPOMOĆI – vijest je iz travnja ove godine dok je dva mjeseca prije na portalima koji prate svijet gospodarstva i financija osvanula vijest da je POŽGAJ GRUPA izbrisana iz Sudskog registra nakon što je pripojena tvrtki POŽGAJ.

Prije nešto manje od godine dana u javnost je procurila vijest kako su Tvrtka POŽGAJ GRUPA i POŽGAJ promijenile vlasničku strukturu.

-Umjesto MASSIVE HOLDINGA (u vlasništvu Zdravka Požgaja i POSMRTNE PRIPOMOĆI), novi vlasnik je TRGOVAČKI CENTAR POŽGAJ – DRVO U GRADITELJSTVU (u vlasništvu Ivana Požgaja i direktora Nikole Požgaja). Istovremeno je MASSIVE HOLDING postao vlasnik MASSIVE FLOORINGA, MASSIVE HOUSESA i MASSIVE PANELSA umjesto POŽGAJ GRUPE – prenio je tada jedan bussines portal.

Dodajmo i da je prije nešto više od godinu dana prihvaćen predstečajni sporazum za tvrtku POŽGAJ iz Velikog Bukovca koja ima dugove od 129,4 milijuna kuna.

-Tvrtka je u vlasništvu MASSIVE HOLDINGA Zdravka Požgaja, i matična je tvrtka POŽGAJ GRUPE s 500 zaposlenih. Ministarstvo financija pristalo je na otpis 30 posto dugova (25,8 milijuna kuna, od čega je dug Porezoj upravi 7,1 milijuna kuna), a ostatak od 18,1 milijun kuna otplatit će se u roku od pet godina s kamatom od 4,5 posto nakon počeka od godine dana. Potraživanja ostalih vjerovnika isplatit će se bez otpisa za deset godina, nakon tri godine počeka uz kamatu od tri posto. Najveći vjerovnici su HPB (30,3 milijuna kuna), SOCIETA PER LE GESTIONE ATTIVITA – SGA S.P.A. (16,8 milijuna kuna), OTP BANKA (13,6 milijuna kuna), HBOR (12,2 milijuna kuna i PODRAVSKA BANKA (6,9 milijuna kuna) – neosporive su činjenice iz ožujka prošle godine.

Takvih primjera čestih promjena u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi je podosta. Pitanje koje se postavlja je li to sve upućivalo na činjenicu da ta tvrtka, ili više njih, imaju dublje probleme ili su im pak za sve krive Hrvatske šume i to svojom odlukom od početka ove godine.

Osim promjena tu je i brisanje pojedinih poslovnih subjekata. Između ostalog, izbrisan je subjekt Požgaj Grupa gdje je bio direktor i član Uprave. Istu sudbinu doživjela je i tvrtka Massive wood prošle godine kao i Parketi Požgaj te još niz tvrtki gdje je na čelu bio Nikola Požgaj.

No, eventualnih odgovori na sve ovo slaba su utjeha za sada već više desetaka, čak stotina radnika koji su završili na Zavodu za zapošljavanje. Što je dovelo do gubitka njihovih radnih mjesta njima više nije od primarne važnosti. Za njih je jedina nada da će se negdje pojaviti radna mjesta u sektoru u kojem su proveli i radili svoj gotovo cijeli radni vijek…

Problemi tvrtke postoje već odranije

Da su problemi u poslovanju tvrtke počeli početkom ove godine ne slaže se naš sugovornik iz Velikog Bukovca koji je i više nego dobro upoznat sa svim događanjima ali i o tome što sve proživljavaju ili su proživljavali zaposlenici te poslovne grupe. On tvrdi kako su u biti problemi počeli već 2008-2009.

-Hrvatske šume samo su izgovor jer problem traje duže. Ne možete imati povlašteni položaj kod Hrvatskih šuma ako se ne ispunjavaju obveze prema državi. A Hrvatske šume su druga priča za sebe – ističe između ostalog naš sugovornik. Prisjetio se dana kada je tvrtku vodio Zdravko Požgaj dodajući da je tada bili sve u redu. Za plaće kaže da nisu bile prevelike ali da su bile redovite i da se sve počelo mijenjati kada je vođenje tvrtke preuzeo sin Nikola.

-Bilo je u redu kada je tvrtku vodio Zdravko, plaće redovite, ne velike. Kada je preuzeo Nikola sve se promijenilo. Bila je to obiteljska firma, značajna za ovaj kraj, sada se kupuju automobili, vlasnik se preselio, a novca za plaće nema na vrijeme. Nekada su se strojevi održavali redovito, sada se „krpaju“. Velik je povrat robe zbog grešaka jer se ne može održati potrebna kvaliteta s takvim strojevima – ističe naš sugovornik koji već desetke godina živi s poslovanjem tvrtke te nastavlja:

-Nekada su se ljudi zapošljavali u Požgaju, iako plaće nisu bile velike, ali su radili ovdje, doma. Posljednjih godina jedan dio radnika već je, nezadovoljan, otišao. Prebacivanjem iz firme u firmu, potpisom na rješenja, radnici su gubili stečena prava kao što su otpremnine ili jubilarne nagrade.

Domaći radnici nisu imali nikakva prava, ako su htjeli godišnji rečeno im je da mogu otići ako nisu zadovoljni. Nasuprot tome strani radnici imaju osiguran stan i hranu – zaključio je naš sugovornik.

D. Matković/Foto: N1 press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->