Kolinda u Münchenu: Razgovor s ruskim ministrom donosi konkretnu dobit Hrvatskoj

veljača 19, 2017 maxportal
Share Button
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov cijeni iskrenost i godinama imamo dobar, konstruktivan odnos, izjavila je u subotu u Münchenu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dva dana nakon što je rekla da se Rusija miješa u euroatlantske integracije zemalja Jugoistočne Europe

Sastanak s Lavrovom u subotu, na marginama konferencije o sigurnosti u Münchenu, predsjednica je ocijenila “vrlo pozitivnim i srdačnim”.

“Gospodin Lavrov cijeni iskrenost, mi već godinama imamo dobar, konstruktivan odnos, uvijek smo bili iskreni jedni prema drugima”, rekla je novinarima.

Upitana je li joj Lavrov zamjerio izjavu o miješanju u unutarnje stvari susjednih zemalja, odgovorila je da je njezin stav o Rusiji uvijek bio isti, kao zemlji koja ima utjecaja u tom dijelu Starog kontinenta, “što se među ostalim manifestira kroz investicije i gospodarsku djelatnost”.

“Očekujem nastavak konstruktivnog dijaloga, međusobnog poštovanja i uvažavanja”, istaknula je Grabar Kitarović.

S Lavrovom se dogovorila da se poduzmu mjere kako bi se riješio problem zagađenja zraka iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu te poteškoće nekih hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu.

Moskva je nedavno ukinula pa potom vratila dozvole nekim hrvatskim prehrambenim tvrtkama koje zbog europskih sankcija nisu izvozile na rusko tržište od 18 do 36 mjeseci.

Grabar Kitarović kratko je razgovarala i s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom. Razmijenili smo nekoliko vrlo kratkih, konstruktivnih rečenica, rekla je predsjednica koja će se u nedjelju sastati s nekim američkim senatorima i kongresnicima, a imala je i nekoliko susreta s čelnicima istočnoeuropskih zemalja.

Foto:twitterKomentari
Share Button