Sve više krštenja hrvatske djece u Berlinu, Münchenu, Frankfurtu, Mainzu…

siječanj 5, 2018 maxportal
Share Button

Katolički svećenici u iseljeništvu na početku svake Nove godine u svoje biskupije dostavljaju podatke o broju krštenja, vjenčanja, broju preminulih, podjele sakramenta Prve pričesti i Svete Potvrde, broju posjeta bolesnim osobama, blagoslova obitelji, ali i broju onih koji su istupili iz Crkve. 

 

Na temelju tih podataka biskupi prave izvještaj te obavještavaju Vatikan o stanju u svojoj biskupiji. Katolička crkva Hrvata u iseljeništvu također dostavlja podatke te obično na zadnjoj svetoj misi u godini o tome obavijesti i svoje vjernike, piše Fenix magazin.

Podaci za 2017. iz hrvatskih katoličkih župa München, Frankfurt i Berlin pokazuju povećanje broja krštenja hrvatske djece u Njemačkoj.

U najvećoj katoličkoj zajednici u hrvatskom iseljeništvu, onoj u Münchenu, kršteno je 153 hrvatske djece. U Frankfurtu je kršteno 91 dijete, dok je u Berlinu kršteno 66 djece. Hrvatska katolička zajednica u Mainzu, koja broji oko 3500 hrvatskih vjernika, u 2017. je imala 27 krštenja hrvatske djece.

Nakon sakramenta krštenja broj djece s kojim se misije i župe mogu pohvaliti je broj prvopričesnika i krizmanika. U Münchenu je očekivano u 2017. bilo najviše prvopričesnika (152) i krizmanika (155), slijedi ga Frankfurt gdje je bilo 92 prvopričesnika i 115 krizmanika, dok je u Berlinu ta brojka nešto manja pa je bilo 70 prvopričesnika, a krizmanika 84.

U Mainzu je u 2017. bilo 26 prvopričesnika dok je sakrament Svete potvrde primilo 33 mladih. Zanimljivo je da i Hrvatska katolička župa München kao i Frankfurt imaju isti broj vjenčanja, osam. Hrvatska katolička misija u Berlinu je tu u prednosti pa iako je u Berlinu obavljeno 9 obreda vjenčanja, misija ipak bilježi 29 vjenčanja jer je njih 20 obavljeno u domovini.

Iz HKZ Mainz vjenčalo se 5 parova no vjenčanja su također obavljena u Hrvatskoj i BiH odakle su podrijetlom mladenci. Preminulih u Mainzu u 2017. je dvoje, u Berlinu 14, u Münchenu 25, a u Frankfutu 24.

Iz Münchena smo dobili i zanimljiv podatak o broju polaznika zaručničkog tečaja. Naime, tečaj je u 2017. pohađalo čak 174 osobe.

Jednako tako zanimljiv je podatak i o istupanju hrvatskih katoličkih vjernika iz Crkve. Naime, u Berlinu ih je istupilo 32, dok se jedan ponovno vratio u Crkvu. U Mainzu su iz Crkve istupile četiri osobe.

Foto: Fenixmagazin

Komentari
Share Button