Svirač iz Čavoglava otjerao štakore iz Knina: Crtani film “Domovinski rat za početnike” izazvao uzbunu u Srbiji

9 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Satirični animirani film “Domovinski rat za početnike” izazvao je pravu uzbunu u Srbiji.  Tv Pink, najgledanija tv u Srbiji u Jutarnji progran dovela je Vojislava Šešelja da komentira taj uradak. Tvrde sa taj film prikazuje djeci prije spavanja.U Hrvatsko je je malo tko vido film jer je stranica Pretjerivač, koja ga je izvorno objavila, nestala s Facebooka. U Srbiji su ga skinuli i objavili kao dokaz “ustaškog ludila”.

U pitanju nije hrvatski animirani film, već stari crtač iz čuvene produkcije Sily Symphony, koji smo nekada često mogli vidjeti na televizijama. Napravljen je po čuvenoj priči o sviraču koji odvodi miševe iz grada uz pomoć svoje Čarobne frule. Samo što je u ovom filmu nadograđen tekst, narator i pjesme.

Crtani film nazvan „Domovinski rat za najmlađe“, koji se pojavio na društvenim mrežama, prikazuje Srbe kao pacove koji teroritiraju Knin, onda se pojavio trubadur iz Čavoglava kojim im jezasvirao a, a oni na traktorima pobjegli u Otadžbinu.

“Film počinje u bajkovito prikazanom Kninu, čiji mir i ljude (Hrvate) koji žive u njemu remete štakori  (Srbi) koji ne samo da ih potkradaju i maltretiraju nego su odlučili da svi moraju živeti u jednoj „čistoj štakorskoj državi”.

Kada se, kako narator crtanog kaže, činilo da više nema nade i da su štakori pobijedili, pojavio se trubadur iz Čavoglava s čarobnom frulom koga štakori nisu u početku shvatili ozbiljno pa su nastavili sa „velikoštakorskom agresijom“, sve dok im nije zasvirao omiljenu melodiju, pa su začarani izašli iz Knina pjevajući pjesmu o vojvodi Momčilu Đujiću i Dinari” kazao je Savo Štrbac za RTRS.

“Trubadur iz Čavoglave“ je  Marko Perković Tompson. Znajući šta štakori i najviše žele, trubadur ih je zasvirao “Kninsku kraljivu” namamio u „čarobni traktor“. Čak je i jedan štakor, koji se kolebao krenuo za njima, a kapija Knina se zauvijek zatvorila.

Crtani, koji traje dvij minuta i devet sekundi završava riječima: „Čim su štakori ušli u traktor nestali su zauvijek s ovih područja i svi su živeli sretno do kraja života.”

Snimka crtanog filma u međuvremenu je skinuta sa društvenih mreža na kojima se bio pojavio ili mu se ne može pristupiti.

Brojni portali u Srbiji i dežurni analitičari hrvasko-sropskih odnosa odreda su komentirali film. No, portal Raskrinkavanje.me koji provjerava istinitos objaljenog sadržaja ( kao naš Faktograf)  piše da je riječ o satiri i da se video  satirične strani predstavljaju kao govor mržnje prema Srbima. naveli su brojne portale koji su objavili tekstzove o tom filmu.

Portal IN4S objavio je tekst naslovljen:  “Užasi „komšijskog” „animiranog filma”: Hrvatska nacistička replika – Srbi i Židovi kao pacovi”

“Ovih dana pojavio se „animirani“ film hrvatske sinhronizacije „odlazak štakora iz Kine“ kao replika djela filma Fritz Hiplera: Der evige Jude (Večiti Jevrejin) koji je opravdavanje koncentracionih logora u Trećem rajhu!”, piše IN4S i dodaje:

“U užasavajućem „crtanom“ opisuje se kraljevstvo Knin i „agresorski štakori“, koji po ovoj nacističkoj analogiji predstavljaju Srbe”.

Tabloid Informer objavio je tekst sa naslovom: „USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA! U animiranom filmu za decu SRBE PRIKAZUJU KAO PACOVE KOJI IZ KNINA BEŽE NA TRAKTORU!“

„U Hrvatskoj ne jenjava bolesna politika i govor mržnje prema Srbima, svakodnevno se ispoljava u svim oblicima od uličnih grafita, preko lektire u školama, sve do crtanih filmova za decu koji govore o domovinskom ratu, predstavljajući Srbe kao pacove koji su maltretirali narod.”

Šešelj  o filmu govori na 20:20 minuta

U skandaloznom animiranom filmu “Domovinski rat za najmlađe” govori se o kraljevskom gradu Kninu u kome su pacovi dugo godina živjeli kraj ljudi, a onda su odlučili “da svi pacovi moraju živjeti u jednoj čistoj pacovskoj državi, pa su počeli maltretirati ljude”, aludirajući da su štakori Srbi koji su počeli da maltretiraju Hrvate.

– Bili su prava napast, krali su sve, od hrane, odeće, do traktora. Kad je izgledalo da više nema nade, pojavio se Svirač iz Čavoglava sa čarobnim frulom – kažu u filmu u kome se Knin oslobađa tako što Svirač namami pacove u traktor, koji ih odvozi iz Knina“, navodi se između ostalog u tekstu Informera. I da, u animiranom filmu se čuje upravo to.

Temu su “obradili” i portali: novicentar.rs , nasaborba , republika , rtrs.tv , srpskaistorija , srbijadanas , srpskacafe , srbin.info , pravda.rs , Alo …

Ipak treba pojasniti da nije u pitanju hrvatski animirani film, već stari crtač iz čuvene produkcije Sily Symphony , koji smo nekada često mogli vidjeti na televizijama, napravljen po čuvenoj priči o sviraču koji odvodi miševe iz grada uz pomoć svoje frule.

Druga, i najbitnija stvar u cijeloj priči, je to što je, kako se jasno vidi na videu koji je Informer objavio piše – Pretjerivač.

Pretjerivač je poznata satirična stranica iz Hrvatske koja se često bavi najosjetljivijim temama i kroz brutalan humor ismijava stvarnost, najčešće nacionalizam, desničarske pokrete, ali mnoge druge. Trenuto im je na piku zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević.

Ova stranica je mnogo puta uklanjana sa Facebook, a neaktivna je i sada. O tome je ranije govorio tadašnji čelnik hrvatskog SDP-a Davor Bernardić ali i drugi političari iz Hrvatske koji su čak optuživali HDZ da organizira gašenje satiričnih stranica.

Da je u pitanju satirična stranica lako će se uvjeriti svako ko uđe na TikTok kanal Pretjerivača . Na njemu se ismijavaju hrvatska nogometna reprezentacija, „domoljublje HDZ-a“, Zdravko Mamić, desničar i nacionalist Velimir Bujanec, Hrvati iz Hercegovine…

Zbog činjenica da je Informer video satirične stranice, koji zapravo ismijava hrvatsku stranu i postupke u Kninu, te ustaški pjevač Marko Perković Tompson, predstavio je kao „bolesnu politiku i govor mržnje prema Srbima“, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Svirač iz Čavoglava i štakori iz Knina

Svirač iz Čavoglava i štakori iz Knina

Objavljuje Maxportal.hr u Subota, 11. prosinca 2021.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenicu i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Također, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Također, ova objava dobija i ocjenu satira. Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju”, piše Raskrinkavanje.me

M. Marković/Foto: YouTube

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •