Svirač iz Čavoglava otjerao štakore iz Knina! Crtani film izazvao uzbunu u Srbiji

9 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Satirični animirani film “Domovinski rat za početnike” izazvao je pravu uzbunu u Srbiji.  Televizija Pink, najgledanija tv u Srbiji, u Jutarnji program dovela je Vojislava Šešelja da komentira taj uradak. Tvrde da film prikazuje djeci prije spavanja.U Hrvatsko je malo tko vidi film jer je stranica Pretjerivač, koja ga je izvorno objavila, nestala s Facebooka. U Srbiji su ga skinuli i objavili kao dokaz ustaškog ludila“.

U pitanju nije hrvatski animirani film, već stari crtić iz čuvene produkcije Sily Symphony, koji smo nekada često mogli vidjeti na televizijama. Napravljen je po čuvenoj priči o sviraču koji tjera miševe iz grada uz pomoć Čarobne frule. Samo što je u ovom filmu nadograđen tekst, narator i pjesma.

“Crtani film nazvan „Domovinski rat za početnike“, prikazuje Srbe kao pacove koji teroriziraju Knin, onda se pojavio svirač iz Čavoglava kojim im je zasvirao, a oni na traktorima pobjegli u Otadžbinu”, govori Vojislav Šešelj.

Film počinje u bajkovito prikazanom Kninu, čiji mir i ljude (Hrvate) koji žive u njemu remete štakori  (Srbi) koji ne samo da ih potkradaju i maltretiraju nego su odlučili da svi moraju živjeti u „čistoj štakorskoj državi”.

Kada se, kako kaže narator u filmu, činilo da više nema nade i da su štakori pobijedili, pojavio se trubadur iz Čavoglava s čarobnom frulom. Štakori ga u početku nisu shvatili ozbiljno pa su nastavili s „velikoštakorskom agresijom“, sve dok im nije zasvirao omiljenu melodiju. Očarani su napustili Knin pjevajući pjesmu o vojvodi Momčilu Đujiću i Dinari” kazao je Savo Štrbac za RTRS.

“Trubadur iz Čavoglave“ je  Marko Perković Thompson. Znajući što štakori  najviše žele, trubadur ih je zasvirao “Kninsku kraljicu” namamio u „čarobni traktor“. Čak je i jedan štakor, koji se kolebao krenuo za njima, a kapija Knina se zauvijek zatvorila.

Crtani, koji traje dvije minuta i devet sekundi završava riječima: „Čim su štakori ušli u traktor nestali su zauvijek s ovih područja i svi su živjeli sretno do kraja života.”

Film je u međuvremenu uklonjen s Facebooka, ali je ostao dostupan na  YouTubeu.

Brojni portali u Srbiji i dežurni analitičari hrvatsko-srpskih odnosa komentirali su film. No, crnogorski portal Raskrinkavanje.me koji provjerava istinitost objavljenog sadržaja ( kao naš Faktograf)  piše da je riječ o satiri koji zapravo “ismijava hrvatsku stranu i postupke u Kninu”, ali da su brojni portali u Srbiji  tu satiru predstavili  kao govor mržnje prema Srbima. Naveli su brojne portale koji su objavili tekstove o tom filmu.

Portal IN4S objavio je tekst naslovljen: “Užasi „komšijskog“ „animiranog filma“: Hrvatska nacistička replika – Srbi i Hrvati kao pacovi”

“Ovih dana, pojavio se „animirani“ film hrvatske sinhronizacije „odlazak štakora iz Kina“ kao replika djela filma Fritz Hiplera: Der evige Jude (Vječiti Židov) koji je opravdavanje koncentracionih logora u Trećem rajhu!”, piše IN4S i dodaje:

“U užasavajućem „crtanom“ opisuje se kraljevstvo Knin i „agresorski štakori“, koji po ovoj nacističkoj analogiji predstavljaju Srbe.”

Tabloid Informer bjavio je tekst sa naslovom: „USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA! U animiranom filmu za djecu SRBE PRIKAZUJU KAO PACOVE KOJI IZ KNINA BEŽE NA TRAKTORU!“

„U Hrvatskoj ne jenjava bolesna politika i govor mržnje prema Srbima, svakodnevno se ispoljava u svim oblicima od uličnih grafita, preko lektire u školama, sve do crtanih filmova za djecu koji govore o domovinskom ratu, predstavljajući Srbe kao pacove koji su maltretirali narod.”

U skandaloznom animiranom filmu “Domovinski rat za najmlađe” govori se o kraljevskom gradu Kninu u kome su pacovi dugo godina živjeli kraj ljudi, a onda su odlučili “da svi pacovi moraju živjeti u jednoj čistoj pacovskoj državi, pa su počeli maltretirati ljude”, aludirajući da su štakori Srbi koji su počeli da maltretiraju Hrvate.

– Bili su prava napast, krali su sve, od hrane, odjeće, do traktora. Kad je izgledalo da više nema nade, pojavio se Svirač iz Čavoglava s čarobnim frulom – kažu u filmu u kome se Knin oslobađa tako što Svirač namami pacove u traktor, koji ih odvozi iz Knina“, navodi se u tekstu Informera.

Temu su “obradili” portali: novicentar.rsnasaborba,  republika rtrs.tv,  srpskaistorijasrbijadanassrpskacafe srbin.info, pravda.rs, Alo

Ipak treba pojasniti da nije u pitanju hrvatski animirani film, već stari crtač iz čuvene produkcije Sily Symphony , koji smo nekada često mogli vidjeti na televizijama, napravljen po čuvenoj priči o sviraču koji odvodi miševe iz grada uz pomoć svoje frule.

Druga, i najbitnija stvar u cijeloj priči, je to što je, kako se jasno vidi na videu koji je Informer objavio piše – Pretjerivač.

Pretjerivač je poznata satirična stranica iz Hrvatske koja se često bavi najosjetljivijim temama i kroz brutalan humor ismijava stvarnost, najčešće nacionalizam, desničarske pokrete, ali mnoge druge. Trenutno im je na piku zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević.

Ova stranica je mnogo puta uklanjana s Facebooka, a neaktivna je i sada. O tome je ranije govorio tadašnji čelnik hrvatskog SDP-a Davor Bernardić ali i drugi političari iz Hrvatske koji su čak optuživali HDZ da organizira gašenje satiričnih stranica.

Da je u pitanju satirična stranica lako će se uvjeriti svako tko uđe na TikTok kanal Pretjerivač. Na njemu se ismijavaju hrvatska nogometna reprezentacija, „domoljublje HDZ-a“, Zdravko Mamić, desničar i nacionalist Velimir Bujanec, Hrvati iz Hercegovine…

Zbog činjenica da je Informer video satirične stranice, koji zapravo ismijava hrvatsku stranu i postupke u Kninu, te ustaški pjevač Marko Perković Thompson, predstavio je kao „bolesnu politiku i govor mržnje prema Srbima“, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobiva medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenicu i netočnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netočnih informacija koje su objavljene zajedno s istinitima. Također, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu točnosti informacija.

Također, ova objava dobiva i ocjenu satira. Ocjenu „Satira“ dobiva medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju”, piše Raskrinkavanje.me

Crtić smo bili objavili na Facebooku, ali ga je Nadzorni odbor  tvrtke Mata, nakon dugotrajnog vijećanja, odlučio ukloniti. Na You Tube je i dalje dostupan.

M. Marković/Foto: YouTube

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->