VIDEO Mesić opet lupetao gluposti: “Ako skidamo Tita, nazovimo Trg po Paveliću”

srpanj 3, 2017 maxportal
Share Button

“Ako skidamo oznaku trga maršala Tita, pa daj onda se odreknimo i Dalmacije i ostrva i Istre i Međimurja, to sve što je Tito donio, odreknite se toga! I lijepo dajte trg neka se zove dr. Ante Pavelića”, naveo je Stjepan Mesić u subotu u Mostaru na promociji knjige “Stenogrami o podjeli Bosne”.
Na promociji knjige, čiji sadržaj pokazuje načine na koji je ratni hrvatski državni vrh učestvovao u dogovorima sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem o podjeli BiH, bilo je riječi o dvostrukoj politici Hrvatske prema BiH. Bosanski franjevac fra Drago Bojić iznio je stav na koji način je bilo moguće “manipuliranje” čitavim jednim (hrvatskim) narodom u BiH, premještanje stanovništva i razmjena teritorija.

Korijen problema

Fra Bojić je kazao kako je korijen problema u činjenici da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman početkom devedesetih “došao na gotovo”, odnosno da početkom 20. stoljeća, među katolicima u BiH “umiru” ideje, prije svega bosanskih franjevaca, koje su se odnosile na zemlju Bosnu te postaje dominantna hrvatska opcija, koja dolazi iz Hrvatske, a koja će zaživjeti najviše zahvaljujući predstavnicima Katoličke crkve.

Postojanje stenograma i suđenja u Haagu gdje su “također utvrđivanje činjenice koje se tiču razdoblja rata u Hrvatskoj i BiH“, veoma je važno za budućnost dviju zemalja i utvrđivanje istine o devedesetima, kazao je Stipe Mesić.

“Dobro bi bilo kad bi to razumjeli i ovi koji žele falsificirati povijest. Mnogo je ljudi koji kažu da je riječ o reviziji povijesti. Nije to revizija povijesti, već iskrivljavanje i laž i to onih koji znaju da je to laž, međutim žele milion puta ponoviti laž, vjerujući da će neko to prihvatiti kao istinu” izjavio je bivši hrvtstki predsjednik.

Mesić se osvrnuo i na napade na lik i djelo Josipa Broza Tita u Hrvatskoj.

“Tito nije bio idealan čovjek, imao je i zasluge i promašaje. Velika zasluga je pobjeda u Drugom svjetskom ratu, omogućio je i Jugoslaviju kao federaciju, iz čega smo na kraju izvukli prava na osamostaljenje. Hrvatske ne bi bilo bez Tita i antifašističkog pokreta. Oni koji to negiraju i koji spominju retorziju i osvetu ne spominju da su oni na čijoj su strani četiri godine ubijali. Bleiburških žrtava ne bi bilo da su se oni na vrijeme predali, odnosno da prethodno nije bilo partizanskih žrtava” kazao je, Mesić, osvrćući se na kraju i na vrijeme referenduma u BiH.

“Postojale su razne ideje o tomu što da se radi u BiH. Imali ste posebnu situaciju jer su predstavnici Srba na čelu s Karadžićem odmah rekli da neće na referendum. Čuo sam bio i da Hrvati ne žele glasovati, pa sam odmah nazvao Tuđmana i rekao mu: ‘Francek, imam informaciju da postoji kampanja među Hrvatima u BiH da ne izađu na referendum’, na što je on rekao da su mu pravnici savjetovali da Hrvati ne izađu, ako neće izaći ni Srbi.

Potom sam mu rekao da sam i sâm pravnik, ponovivši činjenicu da bez Hrvata referendum neće uspjeti, odnosno da će BiH ostati dio Jugoslavije, a što je bio veliki cilj Slobodana Miloševića. Uspio sam ga uvjeriti pa su Hrvati u BiH dobili volju i izašli na referendum” kazao je bivši hrvatski predsjednik.

Podsjetio je i da Slobodan Milošević nije želio federaciju ni konfederaciju, već etnički čistu i proširenu Srbiju, zbog čega je poduzeo sve da smanji nesrpski dio stanovništva u Hrvatskoj i BiH. Bila je to, tvrdi Mesić, politika osuđena na propast, koja je kasnije poražena, ali nažalost uz mnogo na drugoj strani.

Viktor Ivančić, bivši urednik Feral Tribuna, žestoko je kritizirao Deklaraciju o Domovinskom ratu, usvojenu u Hrvatsku saboru kojom se tvrdi da Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH.

Ivančić je ustvrdio da se toj Deklaraciji gotovo niko nije usprotivio, usprkos tome što i oni koji su je predlagali vrlo dobro znaju da to što taj dokument tvrdi ne odgovara činjenicama, a te činjenice se mogu naći u knjizi “Stenogrami o podjeli Bosne”, koja inače sadrži transkripte snimaka sa tajnih sastanaka hrvatskog državnog vrha.

“Stav da Hrvatska nije počinila agresiju na BiH uglavnom se branio time da nijedno političko tijelo nikada nije donijelo nijednu službenu odluku, koja bi označila početak, odnosno odluku o toj agresiji. Zaista nije”, kazao je Ivančić.

D. Lukić/foto: DnevnilistKomentari
Share Button