CRO DEMOSKOP: Raste potpora Vladi, HDZ i SDP u padu, Živi zid stabilan

siječanj 7, 2018 maxportal
Share Button

PRVI ovogodišnji CRO Demoskop bilježi porast neodlučnih birača; Živi zid je stabilno, a pada podrška HDZ-u, SDP-u i Mostu; “Nitko” se zadržao na vrhu ljestvice najpozitivnijih domaćih političara, predsjednica je na drugom, a premijer na trećem mjestu. 

 

Premijer je i na vrhu ljestvice najnegativnijih domaćih političara, objavio je Hrt.

HDZ je na 29 posto (prema 30,8 posto iz prosinca). U posljednja četiri mjeseca pali za 4,5 postotna boda. SDP je na 20,6 posto i to znači da su prema ovom istraživanju od listopada pali za postotni bod i pol. Živi zid ima 11,4. U prosincu su imali 11 posto, dok su još u listopadu bili bitno niže, na 6,6.

Most je prošli mjesec bio na 7,5, sada su pali na 7 posto. HSS je s 3,5 došao na 3,2, dok stranka Milana Bandića BM 365 ima 2,3. To je blagi rast, s obzirom na to da su u prosincu bili na 2,1.

Još su četiri stranke iznad 1 posto: Neovisni za Hrvatsku (1,6 posto), HNS (1,4 posto), IDS i Pametno (obje po 1,2 posto). Pet je stranaka s izborom manjim od 1 posto: Glas (0,9 posto), HSU (0,9 posto), HSP AS (0,9 posto), HDSSB (0,7 posto) i HSLS (0,5 posto).

RASTE BROJ NEODLUČNIH BIRAČA

Zabilježen je i skok neodlučnih birača s prošlomjesečnih 11,9 posto na sadašnjih 14,6 posto. Iz iskustva istraživanja u nekoliko prethodnih mandata hrvatskih vlada, rast udjela neodlučnih označava prijelomnicu mandata. Bit će zanimljivo pratiti razinu udjela neodlučnih koji u konačnici mogu odlučiti o izbornom pobjedniku.

 

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara peti mjesec zaredom se nalazi “Nitko” (niti jedan političar), odnosno za 21,2 posto hrvatskih građana nije niti jedan hrvatski političar najpozitivniji (u odnosu na prošlomjesečnih 21,5 posto).

Na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović koja je najpozitivnija domaća politička osoba za 18,4 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana izbor je iznosio 20,6 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11,3 posto izbora. Slijedi Ivan Pernar s 5,0 posto izbora (u prosincu 6,5 posto).

 

Na petom je Davor Bernardić s 4,5 posto izbora (u prosincu 2,7 posto), a slijedi Anka Mrak Taritaš s 4,3 posto izbora (u prosincu 5,2 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Božo Petrov (3,7 posto), Ivan Vilibor Sinčić (2,6 posto), Tonino Picula (2,0 posto), te Damir Krstičević i Zdravko Marić (po 1,9 posto).

BLAGI RAST POTPORE VLADI

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s 20,7 posto (prije mjesec dana 21,5 posto). Na drugom mjestu je kategorija svi političari, treći je Davor Bernardić s 8,3 posto. Milorad Pupovac je četvrti sa 6,7, peti je Zlatko Hasanbegović sa 6,6. Među 10 najnepopularnijih su i Ivan Pernar s 4,8 posto, Tomislav Karamarko s 3,6, Kolinda Grabar Kitarović s 2,8, Zoran Milanović s 2,6 posto i Ivan Vrdoljak s 2,4 posto.

Smjer kretanja zemlje podupire 20,9 posto građana u odnosu na 18,3 posto iz prosinca. U ovomjesečnom istraživanju 67,3 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74 posto iz prosinca. Kakav je smjer zemlje ne zna 11,8 posto građana.

Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 60 posto (u prosincu 56,1 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio znatno niži i iznosi 16,7 posto. Među glasačima vodeće oporbene stranke, SDP-a udio društvenih optimista je značajno niži i iznosi svega 3,4 posto, dok je među glasačima Mosta njih 6,7 posto, a Živog zida 6,1 posto.

Razina potpore politici Vlade RH u četrnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 34,6 posto (prema 33,6 posto iz prethodnog mjerenja u prosincu). Kad je riječ o ne podršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 49,0 posto (u prosincu je iznosila 49,8 posto).

Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu koja u ovomjesečnom istraživanju iznosi 2,22 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,23). Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,26), dok je najniža ocjena zabilježena među glasačima stranke Glas (1,50).

ARBITRAŽA  DOGAĐAJ MJESECA

Predsjednica republike je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,18 (u odnosu na 3,21 koliko je izmjereno početkom prosinca). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,98 (u prosincu 1,95).

U izboru za najvažniju temu, odnosno događaj mjeseca napetosti sa Slovenijom u vezi arbitražne odluke najčešći je izbor za 29,9 posto hrvatskih građana. Događaji u slučaju Agrokor su sada na drugom mjestu s izborom od 21,3 posto. Još je jedna tema zabilježila izbor veći od 10 posto: rasprave o presudi BH šestorki, odnosno komemoracija za Slobodana Praljka (10,3 posto).

Komentari
Share Button