Đikić i Zovko optužili Barišića da je ‘plagirao samog sebe’. Evo što im je odgovorio

veljača 9, 2017 maxportal
Share Button

Ivan Đikić i Jure Zovko optužili su ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilištu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru.Smatraju da je plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima.

U prijavi Đikića i Zovka stoji da je doktorska disertacija Pave Barišića autoplagijat u ukupno 80 posto sadržaja. Inače, Jure Zovko, redovni profesor na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Zadru, stekao je magistarsku, a potom i doktorsku titulu iz filozofije na sveučilištu Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau.

Ta je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Augsburškog sveučilišta, koji dopušta prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije. Usto je svoju disertaciju napisao boraveći u Augsburgu 1987. – 1989. i pod neposrednim nadzorom svojega sveučilišnog mentora prof. dr. sc. Arna Baruzzija, koji je odobrio objavljivanje svih članaka nastalih u postupku njezine izrade. Štoviše, jedan od tih članaka objavljen je u poznatom časopisu Philosophisches Jahrbuch, koji je uređivao sam prof. Baruzzi, navodi se u priopćenju Ministarstva.

 

Pave Barišić, odgovor na optužbu o autoplagijatu 

 

Komentari
Share Button