Sutra je sjednica Sabora, Vidović Krišto otkrila hoće li nositi masku

rujan 1, 2020 maxportal
Share Button

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je da će od srijede u Sabornici biti obvezno nošenje zaštitnih maski, u Sabornici će sjediti manji broj zastupnika, njih 41, a aktivirat će se mogućnost elektroničkog glasovanja.Zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto, na konstituirajućoj i prvoj izvanrednoj sjednici odbijala je nositi masku natoč brojnim upozorenjima predsjedavajućeg, tvrdeći da nema dovoljno jakih dokaza da maske štite od zaraze koronavirusa.

– Jasno i glasno sam rekla, ako Sabor izglasa da se mora nositi maska ja ću se pridržavati te odluke jer želim sudjelovati u raspravama i zato što smatram da je parlamentarna demokracija nešto dobro. Žalosno je da oni donose tu odluku kako bi me prisilili da je nosim. Bilo bi bolje da su izglasali tu odluku zato što je maska nešto što je korisno – kazala je Vidović Krišto za 24sata.

Napomenula je da unatoč ovoj odluci i dalje stoji kod svog ranijeg stava. Podsjetila je da je ranije na saborskoj sjednici nakon upozorenja predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da mora nositi maku, tražila odgovor zašto, ako je riječ samo o preporuci.

“Donijeli smo odluku da su maske obvezne na plenarnim sjednicama, od sada ćemo se toga striktno držati, to više neće biti preporuka, nego obveza”, rekao je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva te naglasio da je odluka donijeta jednoglasno. Ta je odluka, naveo je, donijeta sukladno preporukama HZJZ-a, strukovnih liječničkih udruga, te zbog aktualne epidemiološke situacije i činjenice da je jedan zastupnik (Hrvoje Zekanović) pozitivan.

Dogovoreno je i postupanje ako neki zastupnici odbiju nositi masku.

“Prvo će ga zamoliti da napusti dvoranu, a ako to ne učini, dobit će opomenu s isključenjem za taj dan, pa će se napraviti i prekid sjednice i zamoliti saborske službe da tu osobu udalje iz Sabora” pojasnio je Janrdoković.

R.I. /Foto: screneshot

 

Komentari
Share Button