ŽALAC SE POHVALILA: Iz EU fondova lani smo ugovorili projekte za 2,8 milijardi eura

siječanj 22, 2018 maxportal
Share Button

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izvijestila je u ponedjeljak kako je tijekom 2017. godine u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI) objavljen 141 natječaj ukupne vrijednosti 2,8 milijardi eura.Kako je navela na konferenciji za medije, time se iznos objavljenih natječaja popeo na 5,6 milijardi eura, što čini 52 posto ukupne alokacije, čime je u protekloj godini objavljeno natječaja u vrijednosti istoj kao u protekle tri godine, odnosno od 2014. do 2016. godine.

Pritom je operativni program Konkurentnost i kohezija porastao u najvećoj mjeri, 482 posto.

Trostruko uspješniji od SDP-ove Vlade

Kada je riječ o vrijednosti ugovorenih projekata prijavljenih na natječaje, ona je porasla s 985 milijuna eura od kraja listopada 2016. na 3,7 milijardi eura, što je rast od 277 posto tijekom 2017. u odnosu na tri prethodne godine.

Time je ugovoreno 35 posto od ukupne alokacije, a korisnicima je u 2017. godini isplaćeno 639 milijuna eura za provedene aktivnosti u okviru ugovorenih projekata, što je porast od 221 posto u odnosu na prethodne tri godine kada je ukupno bilo isplaćeno svega 288 milijuna eura.

Žalac je kazala da je iznimno zadovoljna brojkama u 2017, godini, no napomenuvši da “sada moramo trčećim korakom sustizati druge zemlje članice s obzirom što su tri prethodne godine, od 2014. do 2016., značile u propuštanju prilika”.

Za lošije rezultate u prošlosti  “krivi SDP-ovu Vladu koja je kasnila u donošenju operativnih programa i posebno jer u programiranju nisu uvažavali potrebe terena”, rekla je Žalac.

Na novinarsko pitanje nije li kriv i njezin kolega Tomislav Tolušić, koji je u Vladi Tihomira Oreškovića bio ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Žalac kaže da je on “prekratko bio ministar u ovom Ministarstvu”.

Kako je napomenula Žalac, aktualna Vlada je zatekla tek devet posto ugovorenosti sredstava.

Kao ključan podatak za praćenje provedbe ESI fondova Žalac je istaknula vrijednost ovjerenih sredstava, koja su dosegnula 800 milijuna eura, odnosno 7,5 posto ukupne alokacije, što je rast od 423 posto u mandatu aktualne Vlade.

MP/Foto:Cropix

Komentari
Share Button