Ne jedite prve sezonske lubenice, stručnjaci naveli ozbiljan razlog

5 lipnja, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prve lubenice su se već pojavile na tržnicama i u trgovinama, ali liječnici upozoravaju na opasnost od štetnih sastojaka koje lubenica sadrži.



Lubenice na početku sezone uglavnom sadrže veliku količinu nitrata, odnosno supstanci koje se koriste za brzo dozrijevanje plodova. Ta supstanca nije štetna u malim količinama, ali ako se stalno unosi u organizam, može izazvati trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u trbuhu

“Kronične bolesti mogu se pogoršati kod ljudi koji unose nitrate u velikim količinama, a ako već imaju problema s probavnim sustavom, mogu očekivati negativne posljedice. Ista je situacija i s upalnim bolestima crijeva”, kažu stručnjaci.

Rane lubenice se ne preporučuju sljedećim grupama zbog nitrata: djeci, osobama s alergijskim bolestima i onima sa slabim imunitetom, kao što su pacijenti na kemoterapiji.

Kako provjeriti količinu  nitrata?

Zbog nitrata, rane lubenice se ne preporučuju djeci, osobama sa alergijskim oboljenjima i onima s lošim imunitetom, kao što su pacijenti koji su na kemoterapiji, upozorio je toksikolog Edmond Panariti, albanski akademik i političar, bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Međutim, treba napomenuti da nisu sve lubenice koje su trenutno u prodaji pune nitrata. Ako se uzgajaju u stakleniku, onda se tamo stvaraju uvjeti za brže dozrijevanje nego na “otvorenom”, zbog čega nema potrebe za korištenjem nitrata.

Akademik Edmond Panariti  potrošačima je podijelio jednostavan savjet kako doznati ima li  lubenica visok sadržaj nitrata.

Uzmite komad lubenice i stavite u posudu s vodom i ostavite 10 minuta. Ako je voda obojena u roze, onda lubenica ima visoku razinu nitrata. Ako voda ostane bezbojna, lubenica je u redu. Isto tako, ako komad lebdi na površini i ne potone, lubenica je dobra.

R.I. /Foto:  T.J. Breshears/Unsplash


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •