Ovu vrstu kruha treba izbjegavati, loša je po zdravlje

25 ožujka, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kruh ima puno zdravstvenih blagodati, ako jedete pravu vrstu. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal (BMJ), rafinirane žitarice, pout bijelog kruha, povezane s većim rizikom od smrti i kardiovaskularnih bolesti.



Studija je obuhvatila 148.858 ispitanika. Istraživači su analizirali unos rafiniranih žitarica naspram cjelovitih žitarica te su zaključili da su sudionici koji su jeli gotovo sedam dnevnih porcija rafiniranih žitarica, što je oko 350 grama dnevno, bili u “većem riziku od ukupne smrtnosti i razvoja kardiovaskularnih bolesti”, piše Eat this

Bijeli kruh, bijela tjestenina, riža i zaslađene pahuljice neke su namirnice koje sadrže rafinirane žitarice. Rafinirane namirnice su sve one koje tijekom obrade gube nutritivne sastojke i vlakna.

Što se smatra rafiniranim zrnom?

Nažalost, ona vreća mekanog, narezanog bijelog kruha spada u tu kategoriju. Bijela tjestenina, riža i slatke žitarice također su u ovoj kategoriji. Izraz “rafinirano zrno” znači da se ugljikohidrat ne smatra “cjelovitim zrnom” zbog postupka ekstrakcije ključnih zrna iz brašna kao što su mekinje, klice i endosperm.

Izbacivanjem tih žitarica također smanjujete ukupan broj vlakana u kruhu, što je ključno za napomenuti s obzirom da su vlakna najbolja stvar zdravlje.

Cjelovite žitarice

Treba napomenuti da možete nekoliko puta mjesečno pojesti krišku bijelog kruha, no ne biste ga trebali previše konzumirati. Ključno je unositi raznovrsnu hranu u organizam.

Kruh s cjelovitim žitaricama, poput integralnog kruha, zasigurno je bolja i zdravija opcija nego bijeli kruh. Kada kupujete kruh najbolje je provjeriti sadržaj vlakana.

Kruh s visokim udjelom vlakana je zdraviji nego namirnice koje sadrže rafinirane žitarice. Idealno je da kruh koji kupujete sadrži između tri do pet grama vlakana po kriški.

R.I: /Foto: Ilustracija


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •