Braća Macan šire lažne objave da je HDZ-ov Filipović Srbin, a izdašno ih financira Pevex

7 svibnja, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prošlogodišnji parlamentarni izbori prvi su put skrenuli pažnju na osebujan dvojac, braću Hrvoja i Marija Macana. Tada smo otkrili da su preko svoje tvrtke McElit d.o.o. radili izbornu promidžbu za Most i to tako što su na Facebook stranicama pedesetak portala s domenom stvarnost.hr sponzorirali objave prema kojima “Škorini birači prelaze Mostu tražeći sigurnost” i “Most uvjerljivo prelazi izborni prag u svim izbornim jedinicama”, piše portal Telegram.



Prateći oglase koje je plaćala tvrtka McElit poduzetne braće Macan, u siječnju ove godine otkrili smo da su se usmjerili prema lokalnim izborima i borbi za Zagreb, tako što su širili laži o Tomislavu Tomaševiću i drukali za pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Smrću gradonačelnika, bratski se dvojac fokusira na drugog kandidata za Zagreb, Miroslava Škoru.

Međutim, ovoga puta Facebook objave kojima guraju Škoru ne sponzoriraju preko McElita, već preko stranice svoje udruge Priznajem.hr, široj javnosti poznatije po objavljivanju lažnih vijesti i dezinformacija.

>>>DNO DNA! Portal blizak Škori širi gnjusne laži o Davoru Filipoviću i njegovoj obitelji

Osim fokusa na uzdizanje Škore, braća su posljednjih dana preko priznajem.hr plasirala niz članaka u kojima sugeriraju da je otac HDZ-ovog kandidata za Zagreb Davora Filipovića zapravo Srbin, kao i da ga je otac krstio s 14 godina. Filipovića u naslovu teksta nazivaju Davorinom.

Nakon smrti Bandića, okrenuli se Škori

U ožujku ove godine braća se aktiviraju na guranju Škore. Na webu Priznajem.hr objavljuju rezultate navodne ankete provedene preko portala moja-anketa, iza koje stoji tvrtka McElit, a prema kojoj se “novi igrač Miroslav Škoro nalazi u uskoj borbi za drugo mjesto sa SDP-ovim Joškom Klisovićem“. “Škoro je poznato ime i nije ničiji “proxy”, za razliku od većine kandidata za koje je do predizborne kampanje malo tko čuo, a ulazi u prazan prostor koji je ostao nakon smrti Milana Bandića”, piše u tekstu na Priznajem.hr.

Osim toga, Tomaševićev rezultat u tom navodnom istraživanju moja-anketa uspoređuju s anketom N1 televizije pa konstatiraju da je Tomašević sada ostvario “pad za 3,75 posto” u odnosu na podatke objavljene na N1.

Portal Faktograf je još početkom travnja, razgovarajući sa statističarima i stručnjacima u tom polju, anketu braće Macan označio nevjerodostojnom. Braća Macan svoje su istraživanje, kako pišu, proveli “na reprezentativnom uzorku 2600 punoljetnih građana grada Zagreba u elektroničkom obliku”.

Braća prijete tužbom protiv Faktografa

Nakon što je Faktograf moju-anketu označio posve nevjerodostojnom, predstavljajući se kao “analitičar i vlasnik tvrtke McElit”, Mario Macan najavio je pravne korake protiv Faktografa, odnosno, “prijavu međunarodnim pravnim tijelima koja su zadužena za nadzor Faktografa jer pokazuju izrazitu subjektivnost, odnosno uključili su se u izbore na strani Tomislava Tomaševića”.

Nije naodmet podsjetiti da su braća Macan svoj karijerni put započela upravo podrškom Škori još na predsjedničkim izborima. Javno i osobno podržavala Domovinski pokret, za čijeg su čelnika u predsjedničkoj kampanji radili i navijali, a nakon osnutka stranke do svibnja prošle godine za njih su plaćali Facebook oglase.

Nakon toga, nešto je između braće i Škore očito puklo jer su se uskoro bavili oglasima protiv Domovinskog pokreta. Sada opet uzdižu Škoru pa se, čini se, dite vratilo materi, piše Telegram.

Važan element  u toj priči je podrška i suradnja koju njihova tvrtka ima s Trgovačkim lancom Pevex za kojega se vjeruje da logistički stoji iza Škore i Domovinskog pokreta.  Maxportal je došao u posjed Ugovora o poslovnoj suradnji kojim Pevex od agencije braće Macan, McElit. d.o.o., naručuje istraživanje u vrijednosti 225. 000 kuna.

Ugovor je sklopljen 10. ožujka 2021., vrijedi do 30. svibnja 2021. a tema ugovora je  “izrada poslovnog  plana istraživanja tržišta i općih uvjeta o pružanja marketinških usluga”.  Vrijeme trajanja ugovora poklapa se s objavom kandidature Miroslava Škore  ( 5. travnja) i očekivinim drugim krugom lokalnih izbora u Zagrebu.  Zanimljivo je i da su se upravo tih dana braća Macan na društvenim mrežama aktivirali u promociji Škore.

Čudno za jedan ozbiljan Trgovački lanac da potpisuje Ugovor o istraživanju s ekipom koja je javno poznata po širenju lažnih vijesti. Osim ako i oni sami u tome nisu sudjelovali?!

Kako su dečki izveli zaključak o ocu Srbinu?

Osim favoriziranja Škore u nevjerodostojnim anketama, dečki se posljednjih dana bave još jednim segmentom u predizbornoj kampanji. Putem svoje priznajem.hr stranice, plasirali su niz članaka kojima sugeriraju da se otac HDZ-ovog kandidata za Zagreb Davora Filipovića izjašnjavao kao Srbin.

Filipovića u opremi tekstova na priznajem.hr nazivaju Davorinom i impliciraju da ga je otac krstio s 14 godina. Sve to izvode iz popisa stanovništva mjesta Saice, u općini Pale u BiH, gdje je 1960. rođen Filipovićev otac.

“Kad se pogledaju prijeratni popisi stanovništva tog mjesta, vidljivo je da je 1961. u njemu bilo 187 mještana, 1971. 137, a 1981. 95. mještana – i svi su se nacionalno izjašnjavali kao Srbi, s izuzetkom 1981. kad se dvoje mještana izjasnilo kao Jugoslaveni”, pišu braća Macan na priznajem.

Potom slavodobitno zaključuju da je popis stanovništva, proveden “niti godinu dana” nakon rođenja Filipovićevog oca, pokazao da “u tom mjestu nema onih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi”.

Čak i kad je objavljen krsni i rodni list Davora Filipovića i njegovih roditelja, iz kojih se vide su se i roditelji i bake i djedovi Davora Filipovića, i po majčinoj i po očevoj strani, izjašnjavali Hrvatima, nisu odustajali od lažnih objava.

Filipović za sve optužuje Škoru za kojeg drukaju braća Macan

HDZ-ov kandidat za Zagreb Filipović jučer je preko HDZ-ove zagrebačke FB stranice optužio direktno Škoru za, kako piše, podvalu da je kršten s 14 godina i da mu je otac Srbin.

Škorinu stranku naziva “Trgovačkim pokretom” i dodaje da je u međuvremenu medijima dostavio sve dokaze o svom i očevom krštenju. “Koliko moraš biti jadan, očajan, uspaničen, da se služiš takvim gadarijama kao škoristi, da u kampanji vrijeđaš tuđu obitelj i besramno lažeš o njoj!”, stoji također u objavi zagrebačkog HDZ-a.

S jedne strane u misiji guranja Škore nevjerodostojnim anketama, a s druge u misiji neprispodobivog diskreditiranja HDZ-ovog kandidata, samo je jedno jasno – braća Macan imaju novu predizbornu gažu i baš su se ozbiljno ufurali, piše Telegram.

Problem je što im malo tko vjeruje jer su prepoznati kao platforma po širenju lažnih vijesti i dezinformacija.

M. Marković/Foto:Z1televizija


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->